Ajankohtaista

Tony Parkerin ASVEL Basket tarjoaa näkemistä, kokemista ja ennen kaikkea hurjan haasteen – ”Yksi kovimmista”

FIBA Europe Cup -juna pysähtyy huomenna keskiviikkona jälleen Joensuussa, jossa Kataja Basketilla on edessä yksi kaikkien aikojen kovimmista haasteistaan. Vastustaja, ranskalainen ASVEL Basket, on lohkon ennakkosuosikki ja 17 Ranskan mestaruuden sekä lähes 500 kansainvälisen ottelun tuomalla kokemuksella todellinen koripallojättiläinen. 

Ranskalaiset ovat jatkolohkon O kärjessä yhdessä israelilaisen Maccabi Rand Median kanssa, kummankin saldo on kaksi voittoa ja yksi tappio. Sijoilla kolme ja neljä ovat yhdellä voitolla ja kahdella tappiolla Kataja sekä slovenialainen Krka Novo Mesto. 16 joukkueen pudotuspeleihin etenee jokaisesta neljän joukkueen lohkosta kaksi parasta.

Vaikka juuri nyt, kolme kierrosta ennen jatkolohkon päättymistä, ei vielä tarvitse puhua pakkovoitosta, helpottaisi ASVELin kaataminen huomattavasti elämää joensuulaisleirissä.

– Jatkoonpääsyn kannalta meidän pitää voittaa kolmesta viimeisestä pelistä kaksi. Ranskalaisten kaataminen poistaisi paineita Krka-vieraspelistä (27.1.), päävalmentaja Jukka Toijala näkee.

Historia ei tilastojen valossa ole Katajan puolella. Vaikka Cholet Basket hävisikin sensaatiomaisesti LähiTapiola Areenalla kaudella 2013-14, on suomalaisseurajoukkueiden saldo ranskalaisia vastaan europeleissä murheellinen 3 voittoa, 20 tappiota.

Joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen jatkolohkon avausottelussa joulukuussa Ranskan Villeurbannessa päättyi ASVELin voittoon lukemin 95-79.

– ASVEL heitti kotiottelussaan todella tarkasti. Me roikuimme mukana sellaiset 30 minuuttia. Pelasimme hyvin mutta emme kuitenkaan yltäneet nappisuoritukseen.

Viisi ottelua 10 päivään

Katajalla on takanaan raskas neljä ottelua sisältänyt kahdeksan päivän rutistus, joka alkoi reilu viikko sitten sunnuntaina Kotkasta. Ottelu KTP:ta vastaan venyi jatkoajalle, jonka päätteeksi Kataja kuittasi sarjapisteet. Joukkue aloitti välittömästi siirtymisen kohti Israelia, jossa se pelasi myöhään keskiviikkoiltana Europe Cup -ottelun Maccabi Rand Mediaa vastaan. Kunniakas taistelu päättyi 11 pisteen tappioon.

Palattuaan kotimaahan viime torstain ja perjantain välisenä yönä Kataja yöpyi Lohjalla Kisakalliossa, josta se matkasi perjantai-illaksi Saloon. Vilpas laittoi lujasti hanttiin, mutta Korisliiga-johtaja ei taipunut vaan otti samalla reissulla toisetkin vieraspisteet mukaansa Joensuuhun, johon se kotiutui lauantain ensitunteina.

Keskiviikkoiltana päättyvän 10 päivää kestävän maratonin päätöskilometrien jo koittaessa pelattiin Europe Cup -ottelun ”kenraaliharjoituksena” eilen liigapisteistä ja vastassa oli jälleen KTP. Tällä kertaa kotkalaisista ei ollut Katajan sarjajohdon horjuttajaksi ja 32 pisteen kotivoitto hyvällä, positiivisella peli-ilmeellä antoi etenkin henkistä energiaa fyysisesti koko ajan sangen kovilla olevalle joukkueelle.

ASVEL Basketin viime päivien ohjelma ei ole ollut aivan yhtä hektinen. Ranskalaiset ovat pelanneet viikon sisään kolme ottelua: kahdesti peräkkäin kotikentällään ja kerran vieraissa. Kotona Villeurbannessa se otti lauantaina 9. tammikuuta Ranskan Pro A -liigan pisteet ottelussa Châlons-Reimsiä vastaan ja tiistaina 12. päivä kaatui samalla upealla Astroballe-areenalla Europe Cup -pelissä slovenialainen Krka Novo Mesto. Viime lauantaina joukkue hävisi vieraskentällä Pro A:n kärkiottelussa Gravelines-Dunkerquelle.

Ranskalaisjoukkueen peluutus kaventunut

ASVEL on joutunut tulemaan jo jonkin aikaa toimeen ilman loukkaantunutta 21-vuotiasta sisäpelaajaansa Alexandre Chassangia, joka aiheutti Katajalle runsaasti harmia joukkueiden ensimmäisessä kohtaamisessa (8 pistettä, 5 levypalloa ja 4 syöttöä, peliaika 25 minuuttia). Kun kakkospaikan takamiehen D.J. Newbillin (ensimmäisessä kohtaamisessa 7 pistettä, 2 riistoa, 1 torjunta, peliaika 21 minuuttia) sopimus purettiin kuun alussa, on ranskalaisten alun perin huikean laaja materiaali näyttänyt tammikuun otteluissa jo likipitäen inhimilliseltä. Itse asiassa päävalmentaja J.D. Jackson käytti vain kahdeksaa pelaajaa lauantaisessa liigaottelussa Gravelines-Dunkerqueta vastaan.

Oli miten oli, ASVEL-nimilista on edelleen todella kova. Joukkoja johtaa 15 vuotta kansainvälisiä kenttiä kolunnut 35-vuotias australialaissentteri David Andersen (FIBA Europe Cupissa joukkueen paras piste- ja levypallomies: 15,9/6,6), jonka CV lienee kovin näillä leveysasteilla hetkeen ihasteltu: 3 Euroliiga-mestaruutta, 1 Espanjan mestaruus, 4 Venäjän mestaruutta, 3 Italian mestaruutta, 5 Oseanian mestaruutta, 2 NBA-kautta, 3 Olympiakisat, 2 MM-kisat.

Pienenä laiturina jyrää Ranskan paidassa EM-kultaa, -hopeaa ja MM- sekä EM-pronssia juhlinut voimapesä Charles Kahudi (10,1/4,6) ja sisällä/nelospaikalla nähdään joukkueiden ensimmäisen kohtaamisen loukkaantuneena sivusta katsellut, NBA:ta kohti kurottava Livio Jean-Charles (8,0/5,7).

– Viimeksi meillä oli ongelmia erityisesti Kahudin kanssa, Toijala kertaa.

– Kaukoheittonsa pääsivät hieman yllättämään mutta nyt olemme viisaampia tämän asian suhteen. Kyseessä on kaveri, jonka urheilullisuus on aivan huikeaa luokkaa. Esiintymiset Ranskan NBA-pelaajapainotteisessa maajoukkueessa viimeisen viiden vuoden aikana ovat osoitus tasostaan.

– Livion ja Chassangin suhteen voimme tarvittaessa tehdä tiettyjä valintoja, sillä Livio, joka ei pelannut meitä vastaan Ranskassa, ei ole yhtä hyvä kaukoheittäjä kuin Chassang. Hän omaa toisaalta todella kovan potentiaalin, kyseessähän on NBA:n ensimmäisen kierroksen varaus San Antonio Spursiin ja otteitaan seurataan koko ajan myös ”rapakon takana”.

– Andersen on sitten tietysti ihan oma lukunsa. Hurja kaveri. Kohdallaan voidaan puhua eurolegendasta, joka on edelleen yksi joukkueensa avainpelaajista.

Kuva oikealla: 35-vuotiaat konkarit ja joukkueidensa avainmiehet Teemu Rannikko ja David Andersen ensimmäisen kohtaamisen jälkitunnelmissa 16. joulukuuta Ranskan Villeurbannessa.

Vastakkain kaksi tarkasti kaukaa osuvaa joukkuetta

ASVEL on niin tasainen joukkue, että yksilötasolla sen pelaajia on turha etsiä sarjan paremmuustilastoista 20 parhaan joukosta, jonne Katajasta ovat kiilanneet tutut nimet.

Pistetilastokärjen tuntumasta löytyvät Lamayn Wilson (18,8) ja Trevis Simpson (18,7), syöttöykkösenä häärii Teemu Rannikko (11,3) ja torjuntatilaston paremmassa päässä keikkuu reilu kaksi viikkoa sitten sattuneesta jalkavammasta vielä jonkin verran kärsivä Carson Desrosiers (1,4).

Joukkuetilastoissa ASVEL on sitten jo esillä aivan eri tapaan. Vertailtaessa Katajaan suurimmat erot ranskalaisten hyväksi löytyvät annetuista koripisteistä, pallonriistoista sekä pelitilanne- ja kaukoheittoprosenteista.

Annetuissa koripisteissä ASVEL Basket on sarjan viidenneksi paras 70,8:n ottelukohtaisella keskiarvollaan – Kataja ei 75,8:lla mahdu 20 parhaan joukkoon. Palloriistoja ranskalaiset hakevat keskimäärin 7,8 (13. paras), Katajan saldo on 5,8.

Kärkijoukkueet heittävät tarkasti ja tätä tukee ASVELin pelitilanneheittojen onnistumisprosentti 52 (3. paras), Katajalla vastaava tarkkuus on ollut 47 %. Kolmen pisteen kaaren takaa ranskalaiset pudottelevat palloja pussiin parhaiten koko sarjassa, 47 prosentin tarkkuudella. Katajalle lähestulkoon elinehtona olevat kolmoset ovat osuneet myös hyvin, 40-prosenttisesti (9. paras).

Levypallotilasto on lievä kummajainen, sillä keskinäisessä vertailussa Kataja on parempi lukemin 37,0 (11. paras) – 33,6.

”Yksi kovimmista”

– Olemme viime vuosina pelanneet useaa eurooppalaista huippujoukkuetta vastaan ja ASVEL on kyllä yksi kaikkein kovimmista, Toijala toteaa.

– Gravelines-Dunkerque (Ranska), Krasnye Krylia (Venäjä) ja Pinar Karsiyaka (Turkki) olivat aikanaan erityisen taitavia ja ASVELin taso on kutakuinkin samaa luokkaa. Se on kokonaisvaltaisesti hyvä korisjoukkue. Kookas ja urheilullinen, tasaisen hyvä kaikilla pelin osa-alueilla. Heitä vastaan on pärjättävä korin alla, jonne he erityisesti tulevat hyökkäämään. Ja pallosta tulee pitää hyvää huolta, muuten omissa kolisee ja lujaa.

– ASVEL ei kuitenkaan missään nimessä ole voittamaton, heilläkin on kauden aikana ollut erinäisiä ongelmia. Omat aseemme ovat siinä, että kun pystymme levittämään kenttää ilman että pallonliike pysähtyy, aiheutamme vastustajalle kuin vastustajalle ongelmia. ”Bonen” (Lamayn Wilson) kova heittouhka vaatii vastustajalta aina regointia ja yleensä hän on saanut vastaansa itseään hitaampia ja raskaampia kavereita mistä olemme tähän mennessä hyötyneet.

– Myös kotisali ja kotiolosuhteet auttavat. Jos unohdetaan kauden ensimmäisen liigaottelun Kouvot-tappio (5.10.2015), niin taipuminen Minskille (2.12.2015) on pitkässä sarjassa ainoa kerta kun olemme hävinneet kotona. Välillä olemme jopa dominoineet otteluja.

– On kuitenkin muistettava, että voittoon vaaditaan tällä tasolla huippupeli – vajaalla energialla tai heikolla heittämisellä ei näitä joukkueita kaadeta, ”Toikka” alleviivaa.

68 pääsarjakautta, 43 kansainvälistä pelikautta, 31 kertaa Ranskan liigan finaalissa, 6 miljoonan euron budjetti, seuran presidenttinä Tony Parker…

ASVEL Lyon-Villeurbanne Basket on organisaationa vain yhden vuoden vanhempi (1948 vs 1949) kuin Kataja Basket. Vaikka Joensuussakin on asioita tehty pieteetillä jo pitkään, loppuvat yhtäläisyydet oikeastaan siihen. ASVEL Basketin edustusjoukkueen kulku kohti Euroopan huippua on nimittäin ollut huomattavan nopeaa ja mikä erityisen merkillepantavaa, se on pelannut lähes koko olemassaolonsa ajan erittäin korkeatasoista koripalloa.

Joukkue on esiintynyt Ranskan pääsarjassa yhtäjaksoisesti vuodesta 1949, jolloin se jo voitti ensimmäisen mestaruutensa. Kultamitaleja on tullut tähän päivään mennessä 16 lisää, viimeisin keväällä 2009. Mestaruuksia ASVEL on voittanut ylivoimaisesti eniten, sillä tilastokakkosella, Limogesilla, on 11 kultaa.

Finaalitappiotakin Villeurbannessa on maisteltu peräti 14 kertaa, viimeksi 2003. ASVEL Basketin palkintokaapissa on myös 12 kpl maan eri cup-kilpailuista voitettua pokaalia.

Ranskalaisjoukkueista juuri ASVEL on esiintynyt eniten kansainvälisillä kentillä. Menossa on peräti 43. pelikautensa eurooppalaisissa seurajoukkuekilpailuissa ja ottelumäärä hipoo viittäsataa.

Eurosarjojen mestaruudet ovat vielä kiertäneet Villeurbannea, mutta lähelle on päästy. Tällä saralla ASVELin parhaimmat saavutukset ovat Euroopan Cup -voittajien cupin (nykyisin ULEB Eurocup) finaali v. 1983, kolmas sija Euroopan Mestareiden cupissa (nykyisin Euroliiga) v. 1978, yltäminen Euroliigan Final Four -tapahtumaan v. 1997 sekä viisi välieräpaikkaa (1 x Mestareiden cup, 2 x Cup-voittajien cup, 2 x Korac Cup).

Viime vuosina ASVEL Basket on pelannut lähinnä ULEB Eurocupia. Euroliigassa se nähtiin edellisen kerran kaudella 2009-10.

Joukkueen tämän kauden budjetti, 6,2 miljoonaa euroa, on Ranskan pääsarjajoukkueista kolmanneksi suurin. Viime kauden budjettinsa (7,3 m€) sen sijaan oli liigan suurin.

Seuran huomioarvo lisääntyi merkittävästi alkuvuodesta 2014. Tuolloin se sai presidentikseen ja pääomistajakseen siihen saakka varapresidenttinä ja vähemmistöomistajana toimineen mm. 4 NBA-mestaruutta voittaneen ja kuusi kertaa NBA:n tähdistöotteluun valitun ranskalaisen koripallolegendan, edelleen NBA:ssa San Antonio Spursissa pelaavan Tony Parkerin.

ASVEL Lyon-Villeurbanne Basket 2015-16


Copyright © ASVEL Basket.

 #                       Pelipaikka  Pit  Pa Synt A-mo Kasvattajaseura/yliopisto           
 3 Stephane Gombauld              4  202  91 1997   -  Centre Fédéral
 5 Erwan Ruiz                   2-3  197     1996   -  ASVEL Lyon-Villeurbanne
 7 Trenton Meacham (USA) (C)      1  190  88 1985   -  University of Illinois, USA
 8 Livio Jean-Charles (GUY/FRA) 3-4  204 104 1993   -  Centre Fédéral
 9 Nicolas Lang                 2-3  195  90 1990   -  ABC Lutterbach
11 Charles Galliou                3  203     1995   -  ASVEL Lyon-Villeurbanne
12 Amine Noua                   4-5  199  91 1997   -  ASVEL Lyon-Villeurbanne
13 David Andersen (AUS/DEN)     4-5  213 113 1980  XX  Australian Institute of Sports, AUS
15 Alan Paquentin                 5  212     1995   -  ASVEL Lyon-Villeurbanne
16 Alexandre Chassang           4-5  205  97 1994   -  Centre Fédéral
18 Edouard Choquet                1  187  75 1988   -  Limoges
22 Darryl Watkins (USA)           5  211 117 1984   -  Syracuse University, USA
23 David Lighty (USA)           2-3  195  98 1988   -  Ohio State University, USA
28 Charles Kahudi (COD/FRA)       3  199 100 1986  81  ESC Longueau, FRA

Päävalmentaja: J.D. Jackson (CAN/FRA) 
Apuvalmentajat: T.J. Parker, Elric Delord
Fyysiikkavalmentaja: Manu Lacroix
Fysioterapeutti: Yohann Casin
Joukkueenjohtaja: Pascal Tanzilli
Manageri: Nordine Ghrib
Toiminnanjohtaja: Gaetan Müller
Presidentti: Tony Parker

Oletetut aloitusviisikot

KATAJA-shield_EmptySpace_Big@2x
Pelintekijät

#7 Trenton Meacham
 (USA) (C)
(190 cm/s. 1985)

#9 Teemu Rannikko (C)
(189 cm/s. 1980)
Ammattilaiskausi: 7. 18.
Kansainvälinen seurajoukkuepelikausi: 5. 12.
Kansalliset/kansainväliset mestaruudet/kpl: 1
(Ranska 2013 (JSF Nanterre))
2
(Slovenia 2006 (Olimpija Ljubljana);
Suomi 2015 (Kataja Basket))
Kausi nykyjoukkueessa: 2. 3.
A-maaottelupelaaja: ei kyllä
(136 A-mo. 1997-14)
Muuta:
  • Ammattilaisuraa Itävallan, Saksan, Italian ja Ranskan pääsarjoissa
  • Kaksi kautta Euroliigaa, kaksi kautta ULEB Eurocupia, meneillään toinen kausi FIBA:n eurosarjoissa
  • Valittu mm. Itävallan (2010) ja Ranskan (2014) liigojen tähdistöotteluihin, Ranskan cup-finaalin MVP:ksi (2014) sekä ULEB Eurocup Last 32 -kierroksen 2 MVP:ksi (2014)
  • Ranskan cup-mestari 2014 (JSF Nanterre)
  • FIBA Europe Cup 2016:ssa tähän mennessä
    • 6,5 pistettä
    • 2,5 syöttöä
    • 3 pisteen heitot (11/27) 41 %
    • 19 peliminuuttia
  • Ensimmäisessä kohtaamisessa 8 pistettä, 3 syöttöä, 2 riistoa (21 peliminuuttia)
  • Highlights @ JSF Nanterre (YouTube-video)
  • EM-kisat 2011 ja 2013, MM-kisat 2014
  • Aiemmin ammattilaisena Italiassa, Sloveniassa, Venäjällä ja Espanjassa
  • Neljä kautta Euroliigaa, kolme kautta ULEB Eurocupia, kolme kautta Adrianmeren liigaa, meneillään neljäs kausi FIBA:n eurosarjoissa
  • Valittu mm. Euroliiga-kierroksen arvokkaimmaksi pelaajaksi (kausi 2006-07), kahdesti Adrianmeren liigan kierroksen arvokkaimmaksi pelaajaksi (kaudet 2005-06 ja 2006-07), Italian liigan tähdistöotteluun 2004, Adrianmeren liigan tähdistöotteluun 2006, Slovenian liigan tähdistöotteluun 2005
  • Syöttökuninkuuksia
    • Korisliiga 1998, 1999, 2000, 2015
    • FIBA Korac Cup 2000
    • Suomalais-ruotsalainen liiga 1999, 2000
  • FIBA Europe Cup 2016:ssa tähän mennessä
    • 14,8 pistettä
    • kolmen pisteen heitot (27/59) 46 %
    • upottanut keskimäärin 3,4 kolmen pisteen heittoa per ottelu (8. eniten)
    • 11,3 syöttöä (ykkönen)
    • rikottu keskimäärin 6,6 kertaa per ottelu (3. eniten)
    • vapaaheitot 91 % (21/23)
    • 32 peliminuuttia
  • Ensimmäisessä kohtaamisessa 11 pistettä, 5 syöttöä (28 peliminuuttia)
Pelipaikat 2-3

#23 David Lighty
 (USA)
(195 cm/s. 1988)

#15 Trevis Simpson (USA)
(193 cm/s. 1991)
Ammattilaiskausi: 5. 3.
Kansainvälinen seurajoukkuepelikausi: 4. 1.
Kansalliset/kansainväliset mestaruudet/kpl: 1
(Ranska 2013 (JSF Nanterre))
0
Kausi nykyjoukkueessa: 2. 1.
A-maaottelupelaaja: ei ei
Muuta:
  • Ammattilaisuraa Italian ja Ranskan pääsarjoissa
  • NBA-kesäliigaa 2012, 2013, 2014
  • Menossa ensimmäinen kausi FIBAn eurosarjoissa, pelannut aiemmin kolmen kauden aikana Euroliigaa ja kahdella kaudella ULEB Eurocupia
  • Ranskan cup-mestari 2014 (JSF Nanterre)
  • Ranskan liigan tähdistöottelu 2014
  • Edusti USA:n alle 19-vuotiaiden maajoukkuetta MM-kisoissa 2007 (hopeaa)
  • Yliopistouralla (Ohio State)
    • NCAA-finalisti 2007
    • NCAA Sweet 16 (16 parhaan joukossa) 2010, 2011
    • NIT-turnausvoittaja 2008
    • Big Ten -konferenssimestari 2007, 2010, 2011
    • Valinta Big Ten -puolustustähdistöön 2011
  • FIBA Europe Cup 2016:ssa tähän mennessä
    • 10,3 pistettä
    • 2,3 levypalloa
    • 2,9 syöttöä
    • 24 peliminuuttia
  • Ensimmäisessä kohtaamisessa 6 pistettä, 4 levypalloa, 5 syöttöä, 2 riistoa (21 peliminuuttia)
  • ”David Lighty vs Fenerbahçe (Euroleague 16.11.2011)” (YouTube-video)
  • ”David Lighty is the prototypical teammate and a proven winner. So why can’t he get a full-time job in the NBA? Here is his story” (LandGrantHolyLand.com)
  • Ammattilaisuran kaksi ensimmäistä kautta Kreikan pääsarjassa
  • FIBA Europe Cup 2016:ssa tähän mennessä
    • 18,7 pistettä (12. paras)
    • upottanut keskimäärin 6,8 pelitilanneheittoa per ottelu (9. eniten)
    • vapaaheitot (28/31) 90 % (11. paras)
    • 5,4 levypalloa
    • 2,3 syöttöä
    • 32 peliminuuttia
  • Ensimmäisessä kohtaamisessa 13 pistettä, 8 levypalloa, 3 syöttöä (26 peliminuuttia)

#28 Charles Kahudi
(COD/FRA)
(199 cm/s. 1986)

#1 Thomas Scrubb (GBR/CAN)
(198 cm/s. 1991)
Ammattilaiskausi: 12. 1.
Kansainvälinen seurajoukkuepelikausi: 7. 1.
Kansalliset/kansainväliset mestaruudet/kpl: 1
(EM-kulta 2013 (Ranska))
0
Kausi nykyjoukkueessa: 1. 1.
A-maaottelupelaaja: kyllä
(81 A-mo. 2010-15)
ei
Muuta:
  • Ranskan A-maajoukkueessa (EM-kullan lisäksi)
    • MM-pronssia 2014
    • EM-hopeaa 2011
    • EM-pronssia 2015
  • Koko tähänastinen ammattilaisura Ranskassa
  • Menossa toinen kausi FIBAn eurosarjoissa, pelannut aiemmin viisi kautta ULEB Eurocupia
  • FIBA EuroChallengessa 8 parhaan joukkoon 2015 (Le Mans)
  • Leaders Cup -mestari 2014 (Le Mans)
  • Viisi peräkkäisvalintaa Ranskan liigan tähdistöotteluun (2012-16)
  • FIBA Europe Cup 2016:ssa tähän mennessä
    • 10,1 pistettä
    • 4,6 levypalloa
    • 3 pisteen heitot (10/21) 48 %
    • 2 pisteen heitot (30/53) 63 %
    • 21 peliminuuttia
  • Ensimmäisessä kohtaamisessa 22 pistettä, 7 levypalloa, 3 syöttöä (24 peliminuuttia)
  • ”Les Mots Bleus – Charles Kahudi” (YouTube-video)
  • Kanadan yliopistosarjan viisinkertainen mestari (2011-15)
  • Kuulunut Kanadan A-maajoukkueen leiriryhmään
  • FIBA Europe Cup 2016:ssa tähän mennessä
    • 12,1 pistettä
    • 7,8 levypalloa
    • pelitilanneheitot (35/56) 63 % (18. paras)
    • 34 peliminuuttia
  • Ensimmäisessä kohtaamisessa 12 pistettä, 7 levypalloa (35 peliminuuttia)
Isot laiturit

#8 Livio Jean-Charles
 (GUY/FRA)
 (204 cm/s. 1993)

#3 Lamayn Wilson (USA)
(203 cm/s. 1980)
Ammattilaiskausi: 5. 14.
Kansainvälinen seurajoukkuepelikausi: 3. 11.
Kansalliset/kansainväliset mestaruudet/kpl: 0 3
(Ukraina 2011 (Budivelnik);
Tsekki 2012 (CEZ Nymburk);
FIBA EuroChallenge 2013 (Krasnye Krylia (RUS))
Kausi nykyjoukkueessa: 4. 1.
A-maaottelupelaaja: ei ei
Muuta:
  • NBA:n 1. kierroksen varaus (San Antonio Spurs 2013)
  • Pelasi San Antionio Spursissa pre-seasonin 2013-14, muu ammattilaisura ASVEL Basketissa
  • Aiemmin kaksi kautta ULEB Eurocupia, meneillään ensimmäinen kausi FIBAn eurosarjoissa
  • FIBA Europe Cup 2016:ssa tähän mennessä
    • 8,0 pistettä
    • 5,7 levypalloa
    • 22 peliminuuttia
  • Ei pelannut ensimmäisessä kohtaamisessa, oli loukkaantuneena sivussa
  • ”Livio Jean-Charles San Antonio Spurs First Round Pick – 2013 Hoop Summit Highlights” (YouTube-video)
  • Pitkä putki pelikausia kovissa eurooppalaisissa liigoissa: Venäjällä, Saksassa, Ranskassa, Italiassa, Turkissa, Ukrainassa, Tsekissä, Georgiassa ja Israelissa
  • Aiemmin 1 kausi Euroliigaa, 4 kautta ULEB Eurocupia, 2 kautta VTB United -liigaa, meneillään kuudes kausi FIBA:n eurosarjoissa
  • Valittu mm. kuudesti eri liigojen tähdistöotteluihin: neljästi Ranskassa, kerran Saksassa, kerran Latviassa
  • FIBA Europe Cup 2016:ssa tähän mennessä
    • 18,8 pistettä (11. paras)
    • 7,0 levypalloa
    • kolmen pisteen heitot 34/72 (47 %)
    • upottanut keskimäärin 3,8 kolmen pisteen heittoa per ottelu (6. eniten)
    • upottanut keskimäärin 6,4 pelitilanneheittoa per ottelu (16. eniten)
    • 36 peliminuuttia
  • Ensimmäisessä kohtaamisessa 20 pistettä, 7 levypalloa (38 peliminuuttia)
Sisäpelaajat

#13 David Andersen (AUS/DEN)
(213 cm/s. 1980)

#33 Carson Desrosiers (USA)
(213 cm/s. 1991)
Ammattilaiskausi: 17. 1.
Kansainvälinen seurajoukkuepelikausi: 15. 1.
Kansalliset/kansainväliset mestaruudet/kpl: 16
(Oseanian kisat (5 kpl) 2003, 2005, 2007, 2013, 2015 (Australia);
Euroliiga (3) 2001 (Virtus Bologna (ITA)), 2006 (CSKA (RUS)), 2008 (CSKA);
Venäjä (4) (CSKA), 2005, 2006, 2007, 2008;
Espanja (1) (Barcelona) 2009;
Italia 2001 (3) (Virtus Bologna), 2004 (Montepaschi Siena), 2012 (Montepaschi Siena)
0
Kausi nykyjoukkueessa: 2. 1.
A-maaottelupelaaja: kyllä
(Australian A-mj. 2001-05, 2007-08, 2010, 2012-15)
ei
Muuta:
  • Kaksi NBA-kautta (2009-11: Houston Rockets, Toronto Raptors ja New Orleans Hornets)
  • Australian maajoukkueessa
    • Olympiakisat 2004, 2008, 2012
    • MM-kisat 2010, 2014
    • FIBA Diamond Ball -turnaus 2004, 2008 (1 hopea)
    • Alle 21-vuotiaiden MM-kisat 2001
    • Alle 19-vuotiaiden MM-kisat 1997
  • Kautta aikain menestynein australialaispelaaja Euroopassa
  • 11 kautta Euroliigaa
    • 7 kertaa Final Fourissa (2001, 2002, 2004, 2005, 2007, 2008, 2009)
      • Kaksi finaalipaikkaa, 2002 (Virtus Bologna), 2007 (CSKA)
      • Kolmas sija 2004 (Montepaschi Siena)
    • Puolivälierä 2012 (Montepaschi Siena)
    • Valinta liigakauden tähtiviisikkoon 2005
    • Kolme valintaa liigan viikon pelaajaksi (kaikki kaudella 2004-05)
  • 2 kautta ULEB Eurocupia
  • Menossa toinen kausi FIBAn eurosarjoissa
    • FIBA Saporta Cup -finalisti 2000 (Virtus Bologna)
  • Venäjän cup-mestari (CSKA) 2005, 2006, 2007
  • Italian cup-mestari 2001 (Virtus Bologna), 2002 (Virtus Bologna), 2012 (Montepaschi Siena)
  • Italian finaalien MVP 2004
  • Italian cup-finaalin MVP 2012
  • Italian Supercup-mestari 2012 (Montepaschi Siena)
  • Turkin cup-mestari 2013 (Fenerbache)
  • Italian liigan tähdistöottelu 2003
  • Ranskan liigan tähdistöottelu 2016
  • Vuoden junioripelaaja Australiassa 1998
  • FIBA Europe Cup 2016:ssa tähän mennessä
    • 15,9 pistettä
    • 6,6 levypalloa
    • 3 pisteen heitot (11/21) 52 %
    • vapaaheitot (26/29) 90 % (14. paras)
    • 24 peliminuuttia
  • Ensimmäisessä kohtaamisessa 20 pistettä, 10 levypalloa, 3 syöttöä (23 peliminuuttia)
  • DavidAndersen.com
  • David Andersen Wikipediassa (englanniksi)
  • ”The Secret Life of David Andersen” (DowntownBall.net)
  • ”David Andersen Career Tribute 2012” (YouTube-video)
  • ”El debut de David Andersen en la Liga Francesa” (YouTube-video)
  • Kataja Basket –historian pisin liigapelaaja
  • FIBA Europe Cup 2016:ssa tähän mennessä
    • 8,1 pistettä
    • 6,8 levypalloa
    • 1,4 torjuntaa (7. paras)
    • kahden pisteen heitot (29/45) 64 %
    • 22 peliminuuttia
  • Ensimmäisessä kohtaamisessa 9 pistettä, 10 levypalloa (20 peliminuuttia)

Muista ASVEL-pelaajista FIBA Europe Cupissa minuutteja jakavat vuodenvaihteessa Ranskan liigan tähdistöottelussa yhdessä Charles Kahudin ja David Andersenin kanssa esiintynyt, kahden kauden aikana NBA:takin pelannut 211-senttinen sisäpelaaja Darryl Watkins (6,4 p./5,9 lp.), kakkospelintekijä Edouard Choquet (8,9 p./3,6 s./3 p. heitot 56 %), laituri Nicolas Lang (11,8 p./3 p. heitot 49 %) sekä viime viikot loukkaantuneena sivussa ollut iso laituri Alexandre Chassang (4,9 p./3,0 lp./2,3 s.).

Päävalmentajat vertailussa

KATAJA-shield_EmptySpace_Big@2x

John-David ”J.D.” Jackson (CAN/FRA)

Jukka Toijala
Ikä: 46 43
Kasvattajaseura/yliopisto: University of British Columbia, CAN Kouvolan Kouvot
Pääsarjakausi: 8.
(Le Mans Sarthe Basket (FRA), ASVEL Basket (FRA))
9.
(Kouvolan Kouvot, Kataja Basket)
Kansainvälinen seurajoukkuepelikausi: 8.
(Le Mans: ULEB Euroliiga, ULEB Eurocup ja FIBA EuroChallenge; ASVEL Basket: ULEB Eurocup ja FIBA Europe Cup)
3.
(Kataja Basket: FIBA Europe Cup/EuroChallenge)
Nykyseurakausi: 2. 5.
Kansalliset/kansainväliset mestaruudet/kpl: 0 0
Voitot kansainvälisissä seurajoukkuepeleissä/
kansainväliset ottelut (voitto%):
30/68 (44 %) 15/31 (48 %)
Muut saavutukset:
  • ULEB Eurocupissa kahdesti 16 parhaan joukkoon, 2010 ja 2011 (Le Mans (FRA))
  • Ranskan Semaine des As -cupin mestari 2009 (Le Mans)
  • Ranskan cup-mestari 2009 (Le Mans)
  • Ranskan Leaders Cup -mestari 2014 (Le Mans)
  • Kaksinkertainen Ranskan pääsarjan finalisti, 2010 ja 2012 (Le Mans)
  • Kaksi valintaa Ranskan pääsarjan tähdistöotteluun, 2010 ja 2016
  • Pelaajana 1986-06 (University of British Columbia (CAN), Halifax (CAN), Poissy-Chatou (FRA), Prissé-Mâcon (FRA), Zalaegerszegi TE (HUN), Antibes (FRA), Le Mans (FRA))
    • Kanadan maajoukkueessa 1987-94
      • MM-kisat 1990 ja 1994
    • Nimitettiin v. 1998 kanadalaisyliopistonsa kunniagalleriaan (UBC Sports Hall of Fame)
    • Ranskan mestari 2006 (Le Mans)
    • Ranskan cup-mestari 2004 (Le Mans)
    • Ranskan Semaine des As -cupin mestari 2006 (Le Mans)
    • Le Mans on nostanut ex-kapteeninsa pelipaidan (#14) kotihallinsa kattoon
  • Miesten A-maajoukkueen valmennusryhmässä vuodesta 2010
  • FIBA EuroChallengessa sijoitus kahdeksan parhaan joukossa 2013 (Kataja Basket)
  • Korisliigan vuoden valmentaja 2008 (Kouvot)
  • Kaksi Suomen cup-mestaruutta (2011 ja 2012 Kataja Basket)
  • Neljä SM-hopeaa (2008 Kouvot, 2011, 2012 ja 2014 Kataja Basket)
  • Kaksi SM-pronssia (2010 Kouvot, 2013 Kataja Basket)
  • Pelaajana 1989-06 (Kouvot, Echo Houthalen (BEL), Kataja Basket)
    • 11 A-maaottelua
    • Kolme SM-kultaa (1995, 1999, 2004 Kouvot)
    • Kolme SM-hopeaa (1997 ja 1998 Kouvot, 2003 Kataja)
    • Yksi SM-pronssi (2002 Kataja)
    • Kaksi Suomen Cup -mestaruutta (1998 Kouvot ja 2003 Kataja)
    • Kouvot on jäädyttänyt ex-kapteeninsa pelinumeron (#5) v. 2012
Muuta: Yksi pelaajauransa kohokohdista oli päästä pelaamaan USA:n ”Dream Teamia” ja Michael Jordania vastaan kesällä 1992 saman vuoden Olympialaisiin valmistavassa maaottelussa USA-Kanada. Piti välivuoden seurajoukkuevalmennustyöstä kesästä 2014 kesään 2015.

Seuravertailu

KATAJA-shield_EmptySpace_Big@2x
Perustettu/v.: 1948 1949
Kotipaikka:  Villeurbanne, Ranska, 147000 asukasta Joensuu, 75000 asukasta
Kotihalli/katsojakapasiteetti: Astroballe/5643 LähiTapiola Areena/2500
Pääsarjakausi: 68.
(1948-2016)
21.
(1969-70, 1976-80, 1982-83, 2001-16)
Budjetti tällä kaudella/m€ 6,2 0,7
Sijoitus kotimaassa viime kaudella: 6. 1.
Kansainvälinen seurajoukkuepelikausi:  43.
(ensi kertaa 1958)
4.
(ensi kertaa 2012)
Kansalliset/kansainväliset mestaruudet/kpl: 17
(Ranska 1949, 1950, 1952, 1955, 1956, 1957, 1964, 1966, 1968, 1969, 1971, 1972, 1975, 1977, 1981, 2002, 2009)
1
(Suomi 2015)
Voitot kansainvälisissä seurajoukkuepeleissä/
kansainväliset ottelut (voitto%):
270/491 (55 %) (lisäksi 2 tasapeliä) 15/37 (41 %)
Kansainvälisillä kentillä: 1958:

  • FIBA Champions Cup*: 1. kierros (1 voitto, 1 tappio) (kilpailussa mukana 23 joukkuetta)

1964-65:

  • FIBA Champions Cup: puolivälierä (4-2) (25 joukkuetta)

1966-67:

  • FIBA Champions Cup: 8 parhaan joukkoon (4-6) (25 joukkuetta)

1967-68:

  • FIBA Cup Winners´ Cup**: puolivälierä (4-2) (22 joukkuetta)

1968-69:

  • FIBA Champions Cup: 2. kierros (3-1) (25 joukkuetta)

1969-70:

  • FIBA Champions Cup: 8 parhaan joukkoon (5-5) (24 joukkuetta)

1971-72:

  • FIBA Champions Cup: 2. kierros (3-1) (23 joukkuetta)

1972-73:

  • FIBA Champions Cup: 2. kierros (3-1) (27 joukkuetta)

1973-74:

  • FIBA Korac Cup***: välierä (8-3) (37 joukkuetta)

1974-75:

  • FIBA Korac Cup: 12 parhaan joukkoon (6-2) (42 joukkuetta)

1975-76:

  • FIBA Champions Cup: välierä (7-5) (23 joukkuetta)

1976-77:

  • FIBA Cup Winners´ Cup: 8 parhaan joukkoon (3-7) (25 joukkuetta)

1977-78:

  • FIBA Champions Cup: loppusarja, lopullinen sijoitus 3. (8-6) (19 joukkuetta)

1978-79:

  • FIBA Cup Winners´ Cup: 8 parhaan joukkoon (3-3) (20 joukkuetta)

1980-81:

  • FIBA Korac Cup: 16 parhaan joukkoon (2-4) (33 joukkuetta)

1981-82:

  • FIBA Champions Cup: alkusarja (5-1) (24 joukkuetta)

1982-83:

  • FIBA Cup Winners´ Cup: finaali (9-2) (19 joukkuetta)

1984-85:

  • FIBA Cup Winners´ Cup: välierä (8-4) (20 joukkuetta)

1985-86:

  • FIBA Korac Cup: 16 parhaan joukkoon (7-2 ja 1 tasapeli) (45 joukkuetta)

1986-87:

  • FIBA Cup Winners´ Cup: välierä (6-6) (19 joukkuetta)

1987-88:

  • FIBA Korac Cup: 16 parhaan joukkoon (5-3) (49 joukkuetta)

1988-89:

  • FIBA Korac Cup: 1. kierros (0-2) (55 joukkuetta)

1992-93:

  • FIBA Korac Cup: 1. kierros (1-1) (73 joukkuetta)

1995-96:

  • FIBA Korac Cup: välierä (12-4) (73 joukkuetta)

1996-97:

  • FIBA Euroliiga*: Final Four, lopullinen sijoitus 4. (23-11) (24 joukkuetta)

1997-98:

  • FIBA EuroCup**: puolivälierä (11-5) (48 joukkuetta)

1998-99:

  • FIBA Euroliiga: puolivälierä (18-13) (24 joukkuetta)

1999-00:

  • FIBA Euroliiga: puolivälierä (22-9) (24 joukkuetta)

2000-01:

  • FIBA SuproLeague****: puolivälierä (11-12) (20 joukkuetta)

2001-02:

  • Euroliiga*: alkulohko (8-6) (39 joukkuetta)

2002-03:

  • Euroliiga*: 16 parhaan joukkoon (7-13) (24 joukkuetta)

2003-04:

  • Euroliiga*: alkulohko 2-12 (24 joukkuetta)

2004-05:

  • Euroliiga*: alkulohko 2-12 (24 joukkuetta)

2005-06:

  • ULEB Cup**: puolivälierä (7-7) (24 joukkuetta)

2006-07:

  • FIBA EuroCup***: alkulohko (3-3) (31 joukkuetta)

2007-08:

  • ULEB Cup: 32 parhaan joukkoon (6-5 ja 1 tasapeli) (54 joukkuetta)

2008-09:

  • ULEB Eurocup**: alkulohko (3-3) (47 joukkuetta)

2009-10:

  • Euroliiga: alkulohko (3-7) (30 joukkuetta)

2010-11:

  • Euroliiga: karsinta (2-2)
  • ULEB Eurocup: alkulohko (3-3) (27 joukkuetta)

2011-12:

  • Euroliiga: karsinta (1-1)
  • ULEB Eurocup: 16 parhaan joukkoon (5-7) (26 joukkuetta)

2013-14:

  • ULEB Eurocup: alkulohko (4-6) (41 joukkuetta)

2014-15:

  • Euroliiga: karsinta (2-1)
  • ULEB Eurocup: alkulohko (3-7) (29 joukkuetta)

2015-16:

  • FIBA Europe Cup***: paikka 32 parhaan joukossa (saldo tällä hetkellä 7-2) (56 joukkuetta)
2012-13:

  • FIBA EuroChallenge***: karsinnasta alkulohkoon, josta jatkolohkoon sekä lopulta 8 parhaan joukkoon (puolivälierät) (8 voittoa, 8 tappiota) (kilpailussa mukana 36 joukkuetta)

2013-14:

  • FIBA EuroChallenge: alkulohko (2-4) (32 joukkuetta)

2014-15:

  • FIBA EuroChallenge: alkulohko (0-6) (32 joukkuetta)

2015-16:

  • FIBA Europe Cup***: paikka 32 parhaan joukossa (saldo tällä hetkellä 5-4) (56 joukkuetta)
Muuta:
  • Ylivoimaisesti eniten (17) Ranskan mestaruuksia voittanut joukkue
  • 14 Ranskan liigan hopeaa (1954, 1958, 1965, 1967, 1976, 1978, 1985, 1986, 1996, 1997, 1999, 2000, 2001, 2003)
  • Kahdeksan Ranskan cup-mestaruutta (1953, 1957, 1965, 1967, 1996, 1997, 2001, 2008)
  • Ranskan cup-finalisti 1954, 1955, 1959, 2002
  • Federation Cup -mestaruus 1984
  • Federation Cup -finalisti 1982
  • Supercup-mestaruus 2009
  • Semaine des As -cup-mestaruus 2010
  • Eniten kansainvälisiä kenttiä kiertänyt ranskalaisjoukkue (491 kv-ottelua alkaen vuodesta 1958)
  • ASVEL tulee sanoista Association Sportive Villeurbanne Éveil Lyonnais
  • ASVELin nykyinen presidentti ja pääomistaja Tony Parker pelasi seuran väreissä muutaman kuukauden ajan NBA:n työsulkukaudella 2011-12. Korvaus oli minimaalinen 1500 eur/kk ja pakollisen 190000 euron arvoisen vakuutuksenkin hän maksoi itse.
  • Jäädytetyt pelinumerot
    • 4 Alain Gilles
    • 4 Delaney Rudd
  • 2000-luvun menestynein joukkue Korisliigassa (1 kulta, 6 hopeaa, 4 pronssia)
  • Kuusi SM-hopeaa (2003, 2006, 2009, 2011, 2012, 2014)
  • Neljä SM-pronssia (2002, 2005, 2007, 2013)
  • Kolminkertainen Suomen Cup -mestari (2003, 2011, 2012)
  • Suomen Cup -finalisti 2006
  • Suomen Cup -pronssia 1976
  • Jäädytetyt pelinumerot
    • 11 Eero Oksava

* Euroopan arvostetuin seurajoukkuekilpailu, nykyisin nimellä Euroliiga (markkinointinimenä Turkish Airlines Euroleague)
** Euroopan toiseksi arvostetuin seurajoukkuekilpailu, nykyisin nimellä ULEB Eurocup

*** Euroopan kolmanneksi arvostetuin seurajoukkuekilpailu, nykyisin nimellä FIBA Europe Cup
**** Vain yhden kauden (2000-01) ajan käytössä ollut kilpailu Euroopan suurseuroille (joista osa pelasi tuolloin kilpailevaa Euroliigaa). Sulautui kaudesta 2001-02 alkaen yhteen Euroliigan kanssa.

Suomi vs. Ranska

Vaikka Ranska otti vasta syksyllä 2013 kautta aikain ensimmäisen merkittävän (OK/MM/EM) miesten turnausvoittonsa, EM-kullan, voidaan maata pitää monestakin syystä eurooppalaisena koripallojättinä.

Tuoreimmassa Kansainvälisen koripalloliiton, FIBA:n, maailmanrankingissa miesten maajoukkue on sijalla viisi, Suomen sijoitus on 32.

2000-luvulla Ranska on yltänyt EM-kullan lisäksi muutamiin muihinkin huippusijoituksiin: Olympiakisoissa v. 2000 se otti hopeaa, MM-kisoissa 2014 pronssia ja EM-kisoissa saldo on yhden mestaruuden lisäksi hopea (2011) sekä kaksi pronssia (2005, 2015).

Ranskalla on kautta aikain eniten EM-kisaesiintymisiä. Se on pelannut EM-lopputurnauksessa peräti 37 kertaa (Suomi 15), kun EM-mitaleista on kisattu vuodesta 1935 lähtien 39 kertaa.

Suomen kaikkien aikojen parhaan kansainvälisen sijoituksen hankkivat B-pojat EM-kisoissa v. 1981, jolloin joukkueemme oli neljäs.

Ranskalaisia pelaajia on siirtynyt maailman kovimpaan koripalloliigaan kolmanneksi eniten USA:n ulkopuolelta, 23 kpl. Juuri nyt NBA:ssa pelaa 11 ranskalaista koripalloilijaa.

Historian saatossa Suomen ja Ranskan miesten maajoukkueet ovat iskeneet yhteen kaikkiaan 26 kertaa, ranskalaiset ovat voittaneet otteluista 21. Miesten seurajoukkuekohtaamisia on ennen keskiviikkoista Kataja-ASVEL -ottelua yhteensä 23, näistä suomalaisjoukkue on voittanut ainoastaan 3: Torpan Pojat kuritti Le Mansia kahdesti vuoden 1998 FIBA EuroCupissa ja Kataja Basket yllätti syksyllä 2013 Joensuussa Cholet Basketin FIBA EuroChallengen alkulohko-ottelussa.

Suomalaispelaajia ei ole Ranskan pääsarjatasolla juurikaan nähty, kaikkiaan ainoastaan neljä. Jokainen heistä on jossakin vaiheessa uraansa edustanut myös Kataja Basketia. Jyri Lehtonen, Martti Kuisma ja Pekka Markkanen pelasivat Pro A:ssa 1990-luvun lopulla/2000-luvun alkupuolella ja viimeisimpänä siellä pyörähti pitkän pelaajauransa Kataja-paidassa v. 2014 päättänyt Sami Lehtoranta, joka edusti muutamassa ottelussa Dijonia keväällä 2004.

Maat vertailussa:

Itsenäistyi/syntyi/v. 1917 843
Asukkaita/milj. 5,5 67,1
Lisenssipelaajat
(miehet ja naiset):
17000 467000
FIBA-ranking (miehet): 32.
(naiset: ei rankattu)
5.
(naiset: 4.)
Maaottelukohtaamiset (miehet): EM-kisat 22.05.1939: Suomi – Ranska 11-73
Maaottelu 03.05.1952: Ranska – Suomi 69-40
EM-kisat 19.06.1955: Suomi – Ranska 48-65
EM-kisat 11.10.1963: Suomi – Ranska 59-61
EM-kisat 13.10.1963: Suomi – Ranska 50-60
EM-kisat 09.06.1965: Suomi – Ranska 42-55
Maaottelu 11.11.1965: Ranska – Suomi 60-47
Maaottelu 12.11.1965: Ranska – Suomi 68-64
Maaottelu 11.09.1966: Suomi – Ranska 69-82
Maaottelu 13.09.1966: Suomi – Ranska 60-59
Maaottelu 01.01.1971: Suomi – Ranska 80-92
Maaottelu 30.12.1976: Suomi – Ranska 98-100
EM-karsinnat 15.05.1977: Suomi – Ranska 78-85
EM-kisat 23.09.1977: Suomi – Ranska 73-72
EM-karsinnat 24.05.1979: Suomi – Ranska 86-106
Maaottelu 26.12.1980: Ranska – Suomi 90-83
EM-karsinnat 28.01.1988: Suomi – Ranska 76-88
EM-karsinnat 01.12.1988: Ranska – Suomi 123-88
EM-kisat 26.06.1995: Suomi – Ranska 81-94
Maaottelu 15.08.2008: Ranska – Suomi 76-78
EM-karsinnat 08.08.2009: Ranska – Suomi 82-72
EM-karsinnat 17.08.2009: Suomi – Ranska 77-73
Maaottelu 02.08.2013: Ranska – Suomi 101-93
Maaottelu 23.08.2014: Ranska – Suomi 74-69
Maaottelu 01.08.2015: Suomi – Ranska 76-67
EM-kisat 05.09.2015: Ranska – Suomi 97-87
=> Voitot: Suomi – Ranska 5-21
Seurajoukkuekohtaamiset (miehet): FIBA Champions Cup 1976: Turun NMKY – ASVEL Basket 79-82
FIBA Champions Cup 1976: ASVEL Basket – Turun NMKY 90-71
FIBA Cup Winners´ Cup 1988: Uudenkaupungin Urheilijat – Limoges CSP 94-123
FIBA Cup Winners´ Cup 1988: Limoges CSP – Uudenkaupungin Urheilijat 108-104
FIBA European Cup** 1992: KTP – Limoges CSP 86-110
FIBA European Cup 1992: Limoges CSP – KTP 98-74
FIBA Korac Cup 1992: Uudenkaupungin Urheilijat – Racing Club de Paris 87-97
FIBA Korac Cup 1992: Racing Club de Paris – Uudenkaupungin Urheilijat 67-58
FIBA European Cup 1994: Uudenkaupungin Urheilijat – Cholet Basket 70-99
FIBA European Cup 1994: Cholet Basket – Uudenkaupungin Urheilijat 96-85
FIBA EuroCup 1998: Torpan Pojat – Le Mans Sarthe Basket 77-69
FIBA EuroCup 1998: Le Mans Sarthe Basket – Torpan Pojat 62-67
FIBA Korac Cup 2000: SLUC Nancy Basket – Äänekosken Huima 77-75
FIBA Korac Cup 2000: Äänekosken Huima – SLUC Nancy Basket 63-72
FIBA EuroChallenge 2013: BCM Gravelines-Dunkerque – Kataja 86-57
FIBA EuroChallenge 2013: Kataja – BCM Gravelines-Dunkerque 98-102
FIBA EuroChallenge 2014: Kataja – Cholet Basket 76-70
FIBA EuroChallenge 2014: Cholet Basket – Kataja 70-69
FIBA EuroChallenge 2015: Kataja – JSF Nanterre 70-77
FIBA EuroChallenge 2015: Le Mans Sarthe Basket – KTP-Basket 71-52
FIBA EuroChallenge 2015: JSF Nanterre – Kataja 102-92
FIBA EuroChallenge 2015: KTP-Basket – Le Mans Sarthe Basket 62-96
FIBA Europe Cup 2016: ASVEL Basket – Kataja 95-79
=> Voitot: Suomi – Ranska 3-20
NBA-pelaajat/kpl: 2
(Hanno Möttölä, Atlanta Hawks 2000-02 ja Erik MurphyChicago Bulls 2013-14)
23
(Tariq Abdul-Wahad, Alexis Ajinça, Nicolas Batum, Rodrigue Beaubois, Howard Carter, Nando de Colo, Boris Diaw, Yakhouba Diawara, Evan Fournier, Mickaël Gelabale, Rudy Gobert, Damien Inglis, Joffrey Lauvergne, Ian Mahinmi, Jérome Moiso, Joakim Noah, Tony Parker, Johan Petro, Mickaël Piétrus, Antoine Rigaudeau, Kevin Seraphin, Pape Sy, Ronny Turiaf) (nykypelaajat lihavoituina)
Olympiakisat (miehet)
Osallistumiskerrat: 2
(1952, 1964)
8
(1936, 1948, 1952, 1956, 1960, 1984, 2000, 2012)
Mestaruudet:
Mitalit:
(paras sijoitus: 9.)
2
(2 hopeaa, 1948 ja 2000)
MM-kisat (miehet)
Osallistumiskerrat: 1
(2014)
7
(1950, 1954, 1963, 1984, 2006, 2010, 2014)
Mestaruudet:
Mitalit:
(paras sijoitus: 22.)
1
(pronssi 2014)
EM-kisat (miehet)
Osallistumiskerrat: 15
(1939, 1951, 1953, 1955, 1957, 1959, 1961, 1963, 1965, 1967, 1977, 1995, 2011, 2013, 2015)
37
(Ranska on ollut poissa vuodesta 1935 järjestetysta turnauksesta vain kaksi kertaa, 1969 ja 1975)
Mestaruudet: 1
(2013)
Mitalit:
(paras sijoitus: 6.)
9
(1 kulta, 2 hopeaa, 6 pronssia)
Osallistuminen suurimpiin eurosarjoihin (miehet)
(ULEB/FIBA)
Osallistuneita joukkueita yhteensä
(molemmat vv. 1958-16):
20 39
Osallistumiskerrat: 103 347
Mestaruudet
Taso 1:
(FIBA European Champions´ Cup/
FIBA Euro League/
FIBA SuproLeague/
ULEB Euroleague)

(Paras saavutus: Helsingin Kisa-Toverien pääsy kahdeksan parhaan joukkoon v. 1964)
1
Limoges: FIBA Euro League 1993
Taso 2:
(FIBA European Cup Winners´ Cup/
FIBA European Cup/
FIBA Saporta Cup/
ULEB Cup/
ULEB Eurocup)

(Paras saavutus: Torpan Poikien pääsy 16 parhaan joukkoon v. 1998)
1
Limoges: FIBA European Cup Winners´ Cup 1988
(lisäksi 3 finaalipaikkaa)
Taso 3:
(FIBA Korac Cup/
FIBA Europe Champions Cup/
FIBA Europe League/
FIBA EuroCup/
FIBA EuroChallenge/
FIBA Europe Cup 2016-)

(Paras saavutus: Kataja Basketin pääsy kahdeksan parhaan joukkoon v. 2013)
6
Limoges: FIBA Korac Cup 1982, 1983 ja 2000;
Pau-Orthez: FIBA Korac Cup 1984;
SLUC Nancy: FIBA Korac Cup 2002;
JSF Nanterre: FIBA EuroChallenge 2015
(lisäksi 3 finaalipaikkaa)
Taso 4:
(FIBA Europe Regional Challenge Cup/
FIBA Europe Cup 2003-05/
FIBA EuroCup Challenge)

(Paras saavutus: LrNMKY:n pääsy neljän parhaan joukkoon v. 2006)

(Paras saavutus: JDA Dijonin finaalipaikka v. 2004)

 

Lisätietoa

FIBA Europe Cup 2016, jatkolohko O, 4. kierros:
Kataja Basket – ASVEL Lyon-Villeurbanne Basket (FRA)
LähiTapiola Areena, Joensuu, keskiviikko 20.01. klo 18:30

Liput: 20/12/7 eur, ennakkoon Ennakkolippu.com ja Kataja Shop (Kauppakeskus Metropol)

Otteluisäntä: Karjalainen

Tervetuloa!

 

« Takaisin