Ajankohtaista

Ei kautta ilman kovatasoista ranskalaisvierailua: Le Mans hurja haaste Kataja Basketille Mestarien liigassa

Koripallon Mestarien Liiga jatkuu Joensuussa keskiviikkona, jolloin Kataja Basket saa vastaansa yhden 2000-luvun menestyneimmistä ranskalaisjoukkueista, Le Mans Sarthe Basketin.

Kahden kierroksen jälkeen Katajan lohkoa B johtavat puhtaalla pelillä Le Mans, venäläinen Avtodor Saratov sekä israelilainen Maccabi Rand Media. Kataja on vielä voitoitta taivuttuaan juurikin Maccabille sekä Saratoville. ”Nollakerhossa” ovat myös Ukrainan sekä Romanian hallitsevat mestarit Khimik ja CSM CSU Oradea.

Le Mans on pelannut molemmat ottelunsa kotikentällään, jolla se voitti ensin Khimikin, sen jälkeen Italian viime kauden nelosen Umana Reyer Venezian. Kumpikin kohtaaminen päättyi lukemiin 68-49.

– Meillä on keskiviikkona vastassa mielestäni lohkomme urheilullisin joukkue, toteaa päävalmentaja Greg Gibson.

– Le Mans on hurja varsinkin hyökkäyslevypalloissa. Ranskan liigassa myös kaukoheittopelinsä on toiminut (3 pisteen heitot 49 %), joten erilaisia haasteita meillä tulee riittämään.

Huolimatta loistavasta heittotarkkuudesta Le Mansilla on ollut yllättävän vaikeaa Ranskan Pro A -liigassa. Kausi alkoi kahdella voitolla, sittemmin se on hävinnyt neljästi peräkkäin. Viimeisin ottelu päättyi perjantaina tappioon (60-76) Hyeres-Toulonille, jonka riveistä puuttui loukkaantunut ex-Kataja-laituri Trevis Simpson. Sijoituksensa 18 joukkueen sarjassa onkin tällä hetkellä vasta 15.

Kun tiedostetaan, että esim. A-maajoukkueemme päävalmentaja Henrik Dettmann sai aivan hetki sitten potkut toisen Mestarien Liigassa pelaavan ranskalaisjoukkueen, Strasbourgin, peräsimestä Pro A -kautensa alettua saldolla 1 voitto ja 4 tappiota, voi keskiviikkoisella ottelulla olla Le Mans -näkökulmasta hyvinkin suuri merkitys…

”Menetykset minimoitava”

Daniel Mullings (ka:t Mestarien Liigassa 12,5 p./5,0 lp.) on ollut viime aikoina poissa tutuilta raiteiltaan niin Korisliigassa kuin eurokentälläkin. Häneltä sekä Nino Johnsonilta (1,5 p./5,0 lp.) (vas.) odotetaan keskiviikkona reipasta tasonnostoa.
Kuva: Kuvanmaailma/Vesa Kuukka.

Kataja on ollut alkukauden aikana huomattavissa vaikeuksissa etenkin vapaaheitoissa. Lauantaina Salossa nähtiin tällä osa-alueella iso parannus: aktiivinen pelitapa tuotti palkintoja yhden pisteen heittojen muodossa ja palloja myös laitettiin viivalta sisään (heitot 24/31=77 %).

Jotta Mestarien Liigassa on mahdollista kamppailla voitoista tasapäisesti, on passivoitumishetkiä hyökkäyspäässä vältettävä. Vapaaheittoviivalle pääsemisen lisäksi tulee varsinkin oman pään levypallotaisteluissa pärjätä, tavalla tai toisella.

– Puolustuspelaaminen ja etenkin levypallot ovat ne asiat, joiden kautta lähestymme ottelua.

– Hyökkäyksessä kaiken A ja O on pallonhallinta. Menetykset antaisivat heille mahdollisuuden juosta kenttää ja se olisi sitten kyllä menoa, Gibson näkee.

Valitettavasti Kataja-taistelun ruumiillistuma ja ns. isoissa peleissä usein parhaaseensa yltävä Vesa Mäkäläinen loukkasi lauantaina Salossa ottelun loppuhetkillä nilkkaansa eikä pelikunnostaan ole takeita. Sekä ”Vesku” että fysioterapeutit tekevät toisaalta kaiken käytettävissä olevan ajan töitä sen eteen, että mies kokoonpanossa ja kentällä nähtäisiin.

Gibson on joka tapauksessa optimistinen.

– Meneillään on koko kauden kenties tiukimmat viikot. Kun selvitämme nämä kunnialla, alkaa urakan pahin osa olla ohi.

FIN-FRA: 24 – 3 – 21

Tällä kaudella 6,1 miljoonan euron (palkkojen osuus 1,8 miljoonaa euroa) budjetilla operoiva Le Mans ei tee poikkeusta huippu-urheilullisten ranskalaisjoukkueiden Joensuussa nähtävään ketjuun. Vaikkei tämän kauden ryhmässä ole varsinaisia ”mörssäreitä”, löytyy riveistään esimerkiksi yksi Ranskan pääsarjan kovimmista levypallopelaajista, 25-vuotias Wilfried Yeguete.

Takakentällä vauhtia pitävät Suomen-käyntinsä jälkeen hitaasti mutta varmasti kohti Euroopan huippua kypsynyt Giordan Watson sekä viime kaudella liettualaisessa Zalgiris Kaunasissa Euroliigaa pelannut kanukki Olivier Hanlan. Tarkkakäsi Lahaou Konaté on ollut maineensa veroinen omassa sarjassa, mutta kahdessa Mestarien Liigan ottelussa sihtinsä on ollut kateissa. Joko LähiTapiola Areenalla rävähtää?

Kun kokoonpanossa ovat myös pistelinko Ryan Pearson sekä yksi ranskalaisen koripalloilun erityisen suurista nimistä, NBA-, Olympia-, MM- ja EM-kävijä, 156 A-maaottelun Mickaël Gelabale, on joensuulaisilla jälleen edessään todella haastava iltapuhde.

Mainittakoon, että A-maajoukkueemme sisäpelaaja Gerald Lee Jr edusti Le Mansia syys-lokakuussa. Hän tuurasi kuukauden pestillä loukkaantuneena ollutta beniniläissentteri Mouphtaou Yarouta.

Suomi ja Ranska ovat tähän mennessä kohdanneet seurajoukkuekentillä 24 kertaa. Suomalaisjoukkue on päässyt tuulettamaan voittoa vain kolmesti: Torpan Pojat kuritti juurikin Le Mansia kahdesti kaudella 1997-98 FIBA EuroCupissa ja Kataja yllätti kotonaan Cholet Basketin kolme vuotta sitten FIBA EuroChallengessa.

Maailmanennätysmiehen komennossa

Vuonna 1939 perustettu Le Mans viettää parhaillaan juhlahetkiä, sillä vuonna 1952 aloittamallaan miesten joukkuetoiminnalla on meneillään jo 50. kausi maan pääsarjatasolla.

Viime keväänä päävalmentaja, turkkilaisranskalainen Erman Kunter johdatti joukkonsa semifinaaleihin, joissa se taipui Strasbourgille joka puolestaan hävisi finaalit Katajan FIBA Europe Cupissa kahdesti kaataneelle ASVEL Basketille. Kansainvälisillä kentillä Le Mans pelasi FIBA Europe Cupia astetta kovempaa EuroCupia, jossa kolme alkulohkovoittoa 10 ottelusta tarkoitti, että sillä kertaa ei jatkoon ollut asiaa. Lohtua toi kotimaassa voitettu historiansa seitsemäs cup-kannu.

Viime vuodet Le Mans on tehnyt paluuta parrasvaloihin, joissa se kylpi 70- ja 80-lukujen taitteessa sekä uudelleen 2000-luvun ensimmäisen kympin puolivälissä ja vähän sen jälkeen. Viimeisin Ranskan-mestaruutensa on keväältä 2006, tämän jälkeen se on yltänyt finaaliin vuosina 2010 ja 2012. Kaikkiaan sillä on neljä mestaruutta (1978, 1979, 1982, 2006).

Kansainvälisillä kentillä seura on mukana nyt 30. kertaa. Parhaat saavutuksensa tähän mennessä ovat selviytyminen kahdeksan parhaan joukkoon FIBA Korac Cupissa v. 1978 samoin kuin vastaavan tason FIBA EuroChallengessa v. 2015. Maanosan ykköskilpailua, Euroliigaa, Le Mans on pelannut kolmesti, peräkkäiskausina 2006-09.

Ranskan kansalaisuuden v. 2010 saanut Kunter (60 v.) valmentaa maassa jo 11. kauttaan. Hän on johtanut aiemmin Katajalle europeleistä tuttuja Choletia (seitsemän kautta) ja ASVELia (yhden kauden). Le Mans -peräsimessä on menossa kolmas vuosi peräkkäin. Entinen pelaajasuuruus on vienyt Turkin miesten A-maajoukkueen kertaalleen EM-kisoihin (1999) ja voittanut Ranskan mestaruuden vuonna 2010 (Cholet). Kansainvälisissä peleissä hän on mukana 11. kertaa, näihin kuuluu mm. kolme kautta Euroliiga-joukkueen penkin päässä. Pelaajaurallaan Kunter säväytti ennen kaikkea iskemällä v. 1988 Turkin liigan ottelussa uskomattomat 153 pistettä mikä on edelleen maailmanennätys aikuisten sarjoissa.

Mestarien Liiga on Kansainvälisen Koripalloliiton (FIBA) täksi kaudeksi lanseeraama uusi sarja, joka arvostetaan tällä hetkellä maanosan nykyisen ykköskilpailun, Euroleague Basketballin vuodesta 2000 pyörittämän Euroliigan perään yhdessä Euroleague Basketballin järjestämän EuroCupin kanssa. Kataja Basket on tällä kaudella ainoa suomalaisjoukkue, joka osallistuu kansainvälisiin sarjoihin. Etuoikeus Mestarien Liiga -karsintapaikkaan oli SM-kultaa keväällä voittaneella Kouvoilla, mutta sen päätettyä jättää eurokentät tällä kertaa käymättä sai runkosarjan voittanut Kataja mahdollisuuden. Mestarien liigassa on viisi alkulohkoa ja niissä pelaa yhteensä 40 joukkuetta.

Le Mans Sarthe Basket 2016-17


Kuva: BasketballCL.com

 #                         Pelipaikka  Pit  Pa Synt A-mo Kasvattajaseura/yliopisto     
 3 Grégory Bengaber               1-2  186  80 1997   -  Centre Federal de Basket-Ball
 4 Giordan Watson (USA)             1  175  85 1985   -  Central Michigan, USA
 5 Lahaou Konaté                  2-3  196  82 1991   -  AS Orly
 6 Wilfried "Will" Yeguete        4-5  200 104 1991   -  Florida, USA
12 Petr Cornelie                  4-5  211 100 1995   -  Le Mans Sarthe Basket
13 Mouphtaou Yarou (BEN)            5  204 116 1990   -  Villanova, USA
15 Mickaël Gelabale                 3  202  98 1983  156 Etoile de l´Ouest Pointe-Noire
17 Pape-Philippe Amagou (FRA/CIV) 1-2  185  80 1985   -  Le Mans Sarthe Basket
21 Olivier Hanlan (CAN)           1-2  193  83 1993   2+ Boston College, USA
22 Jonathan Jeanne                4-5  217  88 1997   -  Centre Federal de Basket-Ball
24 Ryan Pearson (USA)             3-4  196 100 1990   -  George Mason, USA
32 Brahim Dohou                     2  192     1999   -  Le Mans Sarthe Basket

Päävalmentaja: Erman Kunter
Apuvalmentajat: Alexandre Menard, Dounia Issa, Antoine Mathieu

Avainpelaajat​:

Takamiehet (pelipaikat 1-2)

 

Olivier Hanlan (CAN) (193 cm/s. 1993)

Ammattilaiskausi: 2.
Kansainvälinen seurajoukkuepelikausi: 2.
A-maaottelupelaaja: kyllä (2015)
Kausi nykyjoukkueessa: 1.
Kansalliset/kansainväliset mestaruudet/kpl: 1

  • Liettua 2016 (Zalgiris Kaunas)

Muuta:

  • NBA-varattu (Utah Jazz 2015, toinen varauskierros, nro 42)
    • San Antonio Spurs osti oikeutensa tänä kesänä
  • Viime kaudella Euroliigaa liettualaisen Kaunasin paidassa: 8,0 pistettä, 2,3 levypalloa, 1,6 syöttöä
  • Kanadan 19- ja 17-vuotiaiden maajoukkue-edustuksia, mm. kahdet nuorten MM-kisat
  • Kataja-takamiehelle Daniel Mullingsille tuttu pelaaja maajoukkuekuvioista
  • Kuluvalla kaudella
    • Ranskan pääsarjassa (6 ottelua) keskimäärin 12,0 pistettä, 2,8 levypalloa, 2,2 syöttöä
    • Mestarien Liigassa (2 ottelua) keskimäärin 5,0 pistettä, 2,5 levypalloa, 2,0 syöttöä
  • ”Focus on Oliver Hanlan, Zalgiris Kaunas” (video)

 

Giordan Watson (USA) (175 cm/s. 1985)

Ammattilaiskausi: 9.
Kansainvälinen seurajoukkuepelikausi: 2.
A-maaottelupelaaja: ei
Kausi nykyjoukkueessa: 1.
Kansalliset/kansainväliset mestaruudet/kpl: 1

  • Islanti 2012 (Grindavik)

Muuta:

  • Kulkenut pitkän tien Saksan, Islannin, Suomen (Kauhajoen Karhu Basket 2012-13) ja Romanian kautta suursarjoihin Turkkiin ja Ranskaan
  • Viime kaudella Turkin pääsarjassa (Usak Sportlif) keskimäärin 11,7 pistettä, 2,2 levypalloa, 4,6 syöttöä
  • Kuluvalla kaudella
    • Ranskan pääsarjassa (6 ottelua) keskimäärin 8,2 pistettä, 1,5 levypalloa, 4,7 syöttöä
    • Mestarien Liigassa (2 ottelua) keskimäärin 10,0 pistettä, 3,5 levypalloa, 5,5 syöttöä, 1,5 riistoa
  • ”Giordan Watson 2015-2016 Highlights” (video)

 

Yleispelaajat/laiturit (pelipaikat 2-3)


Mickaël Gelabale
(202 cm/s. 1983)

Ammattilaiskausi: 16.
Kansainvälinen seurajoukkuepelikausi: 11.
A-maaottelupelaaja: kyllä (2005-06, 2010-16)
Kausi nykyjoukkueessa: 2.
Kansalliset/kansainväliset mestaruudet/kpl: 4

  • Espanja 2005 (Real Madrid)
  • Ranska 2010 (Cholet Basket)
  • Eurocup 2012 (Khimki (RUS))
  • Ranska 2015 (Limoges)

Muuta:

  • 156 pelattua maaottelua, joissa 1122 pistettä oikeuttavat molemmat Ranskan A-maajoukkuehistoriatilaston 20 parhaan joukkoon
  • Kahdet Olympiakisat (2012, 2016)
  • Kolmet MM-kisat (2006, 2010, 2014), joista yksi pronssimitali
  • Neljät EM-kisat (2005, 2011, 2013, 2015), joista yksi kulta, yksi hopea ja kaksi pronssia
  • NBA-varattu (Seattle Supersonics 2005, toinen varauskierros, nro 48)
  • Kolme NBA-kautta (Seattle Supersonics 2006-08, Minnesota Timberwolves 2012-13), yhteensä 145 ottelua
  • Ammattilaisena myös Espanjassa, Belgiassa, Venäjällä ja Kroatiassa
  • Kolme Euroliiga-kautta
  • Kuluvalla kaudella
    • Ranskan pääsarjassa (6 ottelua) keskimäärin 9,2 pistettä ja 2,5 levypalloa
    • Mestarien Liigassa (2 ottelua) keskimäärin 5,0 pistettä, 4,0 levypalloa, 2,0 syöttöä
  • Mickaël GELABALE Highlight 2014 – 2015″ (video)

 

Lahaou Konaté (196 cm/s. 1991)

Ammattilaiskausi: 9.
Kansainvälinen seurajoukkuepelikausi: 2.
A-maaottelupelaaja: ei
Kausi nykyjoukkueessa: 2.
Kansalliset/kansainväliset mestaruudet/kpl: 0
Muuta:

  • Koko ammattilaisura tähän mennessä kotimaassaan Ranskassa
  • Kansainvälisiä pelejä ensi kertaa viime kaudella Eurocupissa (Le Mans)
  • Kuluvalla kaudella
    • Ranskan pääsarjassa (6 ottelua) keskimäärin 9,8 pistettä, 3,2 levypalloa, 2,2 syöttöä
    • Mestarien Liigassa (2 ottelua) keskimäärin 4,5 pistettä, 3,0 levypalloa, 1,0 riistoa
  • ”Lahaou Konaté : Le retour” (video)

 

Ryan Pearson (USA) (196 cm/s. 1990)

Ammattilaiskausi: 5.
Kansainvälinen seurajoukkuepelikausi: 3.
A-maaottelupelaaja: ei
Kausi nykyjoukkueessa: 1.
Kansalliset/kansainväliset mestaruudet/kpl: 0
Muuta:

  • Ammattilaisuraa Ukrainassa, Israelissa, Belgiassa, Unkarissa ja nyt meneillään ensimmäinen kausi Ranskassa
  • Kansainvälisiä pelejä kahdella kaudella FIBA EuroChallengessa
    • Kaudella 2014-15 (seura: Port of Antwerp Giants, BEL) sarjan parhaita pistemiehiä (ka 19,8)
  • Kuluvalla kaudella
    • Ranskan pääsarjassa (6 ottelua) keskimäärin 12,0 pistettä ja 6,5 levypalloa
    • Mestarien Liigassa (2 ottelua) keskimäärin 20,0 pistettä ja 3,5 levypalloa
  • ”RYAN PEARSON 2015/2016 HIGHLIGHTS” (video)

 

Isot laiturit/sisäpelaajat (pelipaikat 4-5)


Wilfried ”Will” Yeguete
 (200 cm/s. 1991)

Ammattilaiskausi: 3.
Kansainvälinen seurajoukkuepelikausi: 1.
A-maaottelupelaaja: ei
Kausi nykyjoukkueessa: 1.
Kansalliset/kansainväliset mestaruudet/kpl: 0
Muuta:

 

 

Päävalmentajat vertailussa
  KATAJA-shield_EmptySpace_Big@2x

Erman Kunter
(TUR/FRA)

Greg Gibson (USA)
Ikä: 60 47
Kotipaikka: Istanbul, TUR Woodstock, Virginia, USA
Nykyseurakausi: 3. 1.
Pääsarjakausi: 17.
(Darüssafaka (TUR) 1994-96, 1996-97 (kauden alkupuoli);
Besiktas (TUR) 1996-97 (kauden loppupuoli), 2012-14;
Galatasaray (TUR) 2002-03;
Cholet Basket (FRA) 2003-04, 2006-12;
ASVEL Basket (FRA) 2004-05;
Le Mans (FRA) 2014- )
8.
(Kauhajoen Karhu 2007-08, 2009-10;
Bisons Loimaa 2011-16;
Kataja Basket 2016- )
Kansainvälinen seurajoukkuepelikausi:

11.

(Cholet (FRA): Eurocup[2] 2003-04, 2009-10, 2011-12, FIBA EuroCup[3] 2007-08, FIBA EuroChallenge[3] 2008-09, Euroliiga[1] 2010-11;
ASVEL (FRA): Euroliiga 2004-05;
Besiktas (TUR): Euroliiga 2012-13;
Le Mans (FRA): FIBA EuroChallenge 2014-15, Eurocup 2015-16, FIBA Mestarien liiga 2016-17)

4.

(Bisons Loimaa: Eurocup[2] 2013-14, VTB United -liiga[4] 2014-15, 2015-16;
Kataja Basket: FIBA Mestarien liiga 2016-17)

Kansalliset/kansainväliset mestaruudet/kpl: 1
(Ranska 2010 (Cholet Basket))
2
(Suomi 2012, 2013 (Bisons Loimaa))
Voitot kansainvälisissä seurajoukkuepeleissä/
kansainväliset ottelut (voitto%):
54/122 (44 %) 22/72 (31 %)
Muut saavutukset:
  • Turkin miesten A-maajoukkueen päävalmentaja 1997-00
    • EM-kisat 1999 (8.)
  • Ranskan pääsarjan Vuoden valmentaja 2011 (Cholet)
  • Neljä cup-mestaruutta
    • Ranskan cup 2016 (Le Mans)
    • Turkin President´s Cup (=Super Cup) 2012 (Besiktas)
    • Ranskan Super Cup 2010 (Cholet)
    • Ranskan Semaine des As -cup 2008 (Cholet)
  • Kolme kautta Euroliigaa
    • 16 parhaan jatkolohkoon v. 2013 (Besiktas (TUR))
  • Neljä kautta Eurocupia
  • Kolme kautta FIBA EuroChallengea/Europe Cupia
    • FIBA EuroChallenge -finalisti 2009 (Cholet (FRA)) (finaalitappio Petteri Koposen tuolloin edustamalle Virtus Bolognalle)
  • Ranskan pääsarjan finalisti 2011 (Cholet)
  • Ranskan cup-finalisti 2008 (Cholet)
  • Pelaajaura 1975-92 kotimaassaan Turkissa
    • 213 maaottelua, joissa yht. 3626 pistettä (ka 17,0)
    • EM-kisat 1981
    • Nimissään on tänäkin päivänä tukku Turkin pääsarjan henkilökohtaisia ennätyksiä, mm. uskomaton maailmanennätys yhden (aikuisten) ottelun pisteissä, 153, vuonna 1988:
Seuravertailu
KATAJA-shield_EmptySpace_Big@2x
Perustettu/v.: 1939 1949
Kotipaikka: Le Mans, Ranska, 145000 asukasta Joensuu, 75000 asukasta
Kotihalli/
katsojakapasiteetti:
Antarès/6000 LähiTapiola Areena/2500
Pääsarjakausi: 50.
(1963-86, 1990-17)
22.
(1969-70, 1976-80, 1982-83, 2001-17)
Sijoitus kotimaassa viime kaudella: 4. 5.
Kansainvälinen seurajoukkuepelikausi: 30.
(ensi kertaa 1974-75)
5.
(ensi kertaa 2012-13)
Kansalliset/kansainväliset
mestaruudet/kpl:
4
(Ranska 1978, 1979, 1982, 2006)
1
(Suomi 2015)
Voitot kansainvälisissä seurajoukkuepeleissä/
kansainväliset ottelut (voitto%):
121/267 (45 %) 16/44 (36 %)
Kansainvälisillä kentillä: Mukana: 30 kertaa

  • FIBA Mestarien Liiga 2017
  • FIBA European Champions Cup/Euroliiga[1]: 1979, 1980, 1983, 2007, 2008, 2009
  • FIBA European Cup Winners´ Cup/FIBA EuroCup/FIBA Saporta Cup/ULEB Cup/Eurocup[2]: 1975, 1981, 1982, 1998, 2002, 2004, 2005, 2006, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2016
  • FIBA Korac Cup/FIBA EuroChallenge[3]: 1976, 1977, 1978, 1984, 1985, 1999, 2000, 2001, 2015

Paras saavutus: FIBA Korac Cupissa 8 parhaan joukkoon 1978, FIBA EuroChallengessa 8 parhaan joukkoon 2015 (molemmissa kilpailuissa mukana 32 joukkuetta)

Mukana: 5 kertaa

  • FIBA Mestarien Liiga 2017
  • FIBA EuroChallenge/Europe Cup[3]: 2013, 2014, 2015, 2016

Paras saavutus: FIBA EuroChallengessa 8 parhaan joukossa 2013 (kilpailussa mukana 36 joukkuetta)

Muuta:
  • 7 cup-mestaruutta
    • Ranskan cup 1964, 2004, 2009, 2016
    • Leaders Cup 2014
    • Semaine des As -cup 2006, 2009
  • Pääsarjan (nykyisin Pro A) finalisti (7 kertaa) 1970, 1974, 1980, 1981, 1983, 2010, 2012
  • Kakkosliigan (nykyisin Pro B) mestari (2 kertaa) 1962, 1989
  • Aloitti tyttö- ja naiskoripalloseurana, ensimmäinen miesten joukkue perustettiin 1952
  • Toimi vuoteen 1993 saakka nimellä SCM (Sporting Club Moderne) Le Mans
  • Selvisi viime keväänä 20. kerran peräkkäin Ranskan pääsarjan pudotuspeleihin mikä on maan ennätys
  • 2000-luvun menestynein joukkue Korisliigassa (11 mitalia)
    • Mestari 2015
    • Kuusi SM-hopeaa (2003, 2006, 2009, 2011, 2012, 2014)
    • Neljä SM-pronssia (2002, 2005, 2007, 2013)
  • Kolminkertainen Suomen Cup -mestari (2003, 2011, 2012)
  • Suomen Cup -finalisti 2006
  • Suomen Cup -pronssia 1976

 

Suomi vs. Ranska

Vaikka Ranska otti vasta syksyllä 2013 kautta aikain ensimmäisen merkittävän (OK/MM/EM) miesten turnausvoittonsa, EM-kullan, voidaan maata pitää monestakin syystä eurooppalaisena koripallojättinä.

Tuoreimmassa Kansainvälisen koripalloliiton, FIBA:n, maailmanrankingissa miesten maajoukkue on sijalla neljä, Suomen sijoitus on 32.

2000-luvulla Ranska on yltänyt EM-kullan lisäksi muutamiin muihinkin huippusijoituksiin: Olympiakisoissa v. 2000 se otti hopeaa, MM-kisoissa 2014 pronssia ja EM-kisoissa saldo on yhden mestaruuden lisäksi hopea (2011) sekä kaksi pronssia (2005, 2015).

Ranskalla on kautta aikain eniten EM-kisaesiintymisiä. Se on pelannut EM-lopputurnauksessa peräti 37 kertaa (Suomi 15), kun EM-mitaleista on kisattu vuodesta 1935 lähtien 39 kertaa.

Suomen kaikkien aikojen parhaan kansainvälisen sijoituksen hankkivat B-pojat EM-kisoissa v. 1981, jolloin joukkueemme oli neljäs.

Ranskalaisia pelaajia on siirtynyt maailman kovimpaan koripalloliigaan kolmanneksi eniten USA:n ulkopuolelta, 24 kpl. Tällä kaudella NBA:ssa pelaa 12 ranskalaista koripalloilijaa.

Historian saatossa Suomen ja Ranskan miesten maajoukkueet ovat iskeneet yhteen kaikkiaan 26 kertaa ja ranskalaiset ovat voittaneet otteluista 21.

Miesten seurajoukkuekohtaamisia on ennen Kataja-Le Mans -ottelua yhteensä 24. Näistä suomalaisjoukkue on voittanut ainoastaan kolme: Torpan Pojat kuritti kahdesti juurikin Le Mansia vuoden 1998 FIBA EuroCupin pudotuspeleissä ja Kataja yllätti syksyllä 2013 Joensuussa Cholet Basketin FIBA EuroChallengen alkulohko-ottelussa. Viimeksi ranskalaisten kovuuden koki KTP-Basket, kun se pelasi Le Mansia vastaan kaudella 2014-15 EuroChallengessa: molemmat pelit menivät ranskalaisille, lukemat 71-52 ja 96-62.

Suomalaispelaajia on Ranskan pääsarjatasolla esiintynyt kaikkiaan seitsemän. Neljä heistä on jossakin vaiheessa uraansa edustanut myös Kataja Basketia: Jyri Lehtonen, Martti Kuisma ja Pekka Markkanen pelasivat Pro A:ssa 1990-luvun lopulla/2000-luvun alkupuolella ja pitkän pelaajauransa Kataja-paidassa v. 2014 päättänyt Sami Lehtoranta edusti muutamassa ottelussa Dijonia keväällä 2004.

Strasbourgin riveissä pelaa tällä kaudella Eric Murphy, Gerald Lee Jr puolestaan piipahti alkukaudesta Le Mansin paidassa tuuraamassa loukkaantunutta pelaajaa. Hän siirtyi loppukaudeksi Suomeen Helsinki Seagullsin riveihin. Kolmas maajoukkueen avainpelaaja, Shawn Huff, pelaa ensimmäistä kauttaan Le Portelin riveissä.

Kakkosliigassa (Pro B) pelaa tällä kaudella kaksi suomalaista, Antti Kanervo ja Matti Nuutinen. Molemmat edustavat Roannea.

Maat vertailussa:

Itsenäistyi/v. 1917 843
Asukkaita/milj. 5,5 67,1
Lisenssipelaajat
(miehet ja naiset):
18000 467000
FIBA-ranking (miehet): 32.
(naiset: ei rankattu)
4.
(naiset: 3.)
Maaottelukohtaamiset (miehet):

Voitot: Suomi 5 – Ranska 21

Kaksi viimeisintä kohtaamista:
EM-kisat 05.09.2015: Ranska – Suomi 97-87
Maaottelu 01.08.2015: Suomi – Ranska 76-67

Seurajoukkuekohtaamiset (miehet):

Voitot: Suomi 3 – Ranska 21

FIBA Champions Cup 1976: Turun NMKY – ASVEL Basket 79-82
FIBA Champions Cup 1976: ASVEL Basket – Turun NMKY 90-71
FIBA Cup Winners´ Cup 1988: Uudenkaupungin Urheilijat – Limoges CSP 94-123
FIBA Cup Winners´ Cup 1988: Limoges CSP – Uudenkaupungin Urheilijat 108-104
FIBA European Cup 1992: KTP – Limoges CSP 86-110
FIBA European Cup 1992: Limoges CSP – KTP 98-74
FIBA Korac Cup 1992: Uudenkaupungin Urheilijat – Racing Club de Paris 87-97
FIBA Korac Cup 1992: Racing Club de Paris – Uudenkaupungin Urheilijat 67-58
FIBA European Cup 1994: Uudenkaupungin Urheilijat – Cholet Basket 70-99
FIBA European Cup 1994: Cholet Basket – Uudenkaupungin Urheilijat 96-85
FIBA EuroCup 1998: Torpan Pojat – Le Mans Sarthe Basket 77-69
FIBA EuroCup 1998: Le Mans Sarthe Basket – Torpan Pojat 62-67
FIBA Korac Cup 2000: SLUC Nancy Basket – Äänekosken Huima 77-75
FIBA Korac Cup 2000: Äänekosken Huima – SLUC Nancy Basket 63-72
FIBA EuroChallenge 2013: BCM Gravelines-Dunkerque – Kataja 86-57
FIBA EuroChallenge 2013: Kataja – BCM Gravelines-Dunkerque 98-102
FIBA EuroChallenge 2014: Kataja – Cholet Basket 76-70
FIBA EuroChallenge 2014: Cholet Basket – Kataja 70-69
FIBA EuroChallenge 2015: Kataja – JSF Nanterre 70-77
FIBA EuroChallenge 2015: JSF Nanterre – Kataja 102-92
FIBA EuroChallenge 2015: Le Mans Sarthe Basket – KTP-Basket 71-52
FIBA EuroChallenge 2015: KTP-Basket – Le Mans Sarthe Basket 62-96
FIBA Europe Cup 2016: ASVEL Basket – Kataja 95-79
FIBA Europe Cup 2016: KatajaASVEL Basket 64-72

NBA-pelaajat/kpl: 2
(Hanno Möttölä, Atlanta Hawks 2000-02;
Erik MurphyChicago Bulls 2013-14)
24
(Tariq Abdul-Wahad, Alexis Ajinça, Nicolas Batum, Rodrigue Beaubois, Howard Carter, Nando de Colo, Boris Diaw, Yakhouba Diawara, Evan Fournier, Mickaël Gelabale, Rudy Gobert, Damien Inglis, Joffrey Lauvergne, Ian Mahinmi, Jérome Moiso, Joakim Noah, Tony Parker, Johan Petro, Mickaël Piétrus, Antoine Rigaudeau, Kevin Seraphin, Pape Sy, Axel Toupane, Ronny Turiaf)
(nykypelaajat lihavoituina)
Olympiakisat (miehet)
Osallistumiskerrat: 2
(1952, 1964)
9
(1936, 1948, 1952, 1956, 1960, 1984, 2000, 2012, 2016)
Mestaruudet:
Mitalit:
(paras sijoitus: 9.)
2
(2 hopeaa, 1948 ja 2000)
MM-kisat (miehet)
Osallistumiskerrat: 1
(2014)
7
(1950, 1954, 1963, 1984, 2006, 2010, 2014)
Mestaruudet:
Mitalit:
(paras sijoitus: 22.)
1
(pronssi 2014)
EM-kisat (miehet)
Osallistumiskerrat: 15
(1939, 1951, 1953, 1955, 1957, 1959, 1961, 1963, 1965, 1967, 1977, 1995, 2011, 2013, 2015)
37
(Ranska on ollut poissa vuodesta 1935 järjestetysta turnauksesta vain kaksi kertaa, 1969 ja 1975)
Mestaruudet: 1
(2013)
Mitalit:
(paras sijoitus: 6.)
9
(1 kulta, 2 hopeaa, 6 pronssia)
Osallistuminen suurimpiin eurosarjoihin (miehet)
(ULEB/Euroliiga/FIBA)
Osallistuneita joukkueita yhteensä
(molemmat vv. 1958-17):
20 39
Osallistumiskerrat: 104 355
Joukkueita mukana tällä kaudella: 1
(Kataja Basket (Mestarien liiga))
8
(Le Mans, Monaco, ASVEL ja Strasbourg (Mestarien liiga);
Chalon, Gravelines-Dunkerque, JSF Nanterre ja Pau-Lacq-Orthez (FIBA Europe Cup))
Mestaruudet
Taso 1:
(nykyisin: Euroliiga)

(Paras saavutus: Helsingin Kisa-Toverien pääsy kahdeksan parhaan joukkoon FIBA Euroopan Mestareiden Cupissa v. 1964)
1
Limoges: FIBA Euro League 1993
Taso 2:
(nykyisin: EuroCup sekä FIBA Mestarien liiga)

(Paras saavutus: Torpan Poikien pääsy 16 parhaan joukkoon Eurocupissa v. 1998)
1
Limoges: FIBA European Cup Winners´ Cup 1988
(lisäksi 5 finaalipaikkaa)
Taso 3:
(nykyisin: FIBA Europe Cup)

(Paras saavutus: Kataja Basketin pääsy kahdeksan parhaan joukkoon FIBA EuroChallengessa v. 2013)
6
Limoges: FIBA Korac Cup 1982, 1983 ja 2000;
Pau-Orthez: FIBA Korac Cup 1984;
SLUC Nancy: FIBA Korac Cup 2002;
JSF Nanterre: FIBA EuroChallenge 2015
(lisäksi 3 finaalipaikkaa)
Taso 4:
(pelattu viimeksi kaudella 2006-07 nimellä FIBA EuroCup Challenge)

(Paras saavutus: LrNMKY:n pääsy neljän parhaan joukkoon FIBA EuroCup Challengessa v. 2006)

(Paras saavutus: JDA Dijonin finaalipaikka v. 2004)

 

[1] Euroopan arvostetuin seurajoukkuekilpailu, nykyisin nimellä Euroliiga (markkinointinimenä Turkish Airlines Euroleague).
[2] Kilpailu, jota on vuodesta 2002 pelattu nimellä Eurocup. Ollut viime kauteen saakka Euroopan toiseksi arvostetuin seurajoukkuekilpailu. Eurocupia sekä Euroopan arvostetuinta seurajoukkuekilpailua, Euroliigaa, hallinnoi Euroleague Basketball. Tällä kaudella sekä Euroliiga että sen ”pikkuveli” Eurocup joutuvat tulemaan toimeen ilman ranskalaisjoukkueita, jotka ovat sitoutuneet pelaamaan FIBAn alaisia sarjoja (Mestarien Liiga ja FIBA Europe Cup).
[3] Nykyisin FIBA Europe Cup, Euroopan neljänneksi arvostetuin seurajoukkuekilpailu, FIBAn ”kakkossarja” tällä kaudella startanneen Mestarien liigan alla.
[4] Kansainvälinen venäläisliiga, joka on virallisesti myös Venäjän pääsarja.

 Lisätietoa

Liput

20/12/8 eur, ennakkoon Ennakkolippu.com ja Kataja Shop (Kauppakeskus Metropol)

Otteluisäntä


Tervetuloa!


Mestarien liiga, lohko B, 3. kierros:
Kataja Basket – Le Mans Sarthe Basket (FRA)
LähiTapiola Areena, Joensuu, keskiviikko 02.11. klo 19:00

 

 

« Takaisin