Ajankohtaista

Kataja Basket kurkottaa keskiviikkona kohti Mestarien Liigan lohkokärkeä, vastassa italialainen Reyer Venezia

Joensuulainen Kataja Basket pääsee lähtemään hyvistä asemista Mestarien Liigan tulevalle kierrokselle. Viikon takainen Ukrainasta haettu vierasvoitto Khimikistä nosti joukkueen lohkonsa keskikastiin, josta on mahdollista tehdä uutta nousua jo keskiviikkona, kun LähiTapiola Areenalla nähdään yksi maailman vanhimmista urheiluseuroista, vuonna 1872 perustettu italialainen Reyer Venezia.

Neljän pelatun kierroksen jälkeen ei Katajan lohkossa B ole yhtään tappiotonta joukkuetta. Kärjessä ovat yhden ottelun hävinneinä Katajan kaksi viikkoa sitten kaatama Le Mans ja turkkilainen Karsiyaka. Kahden tappion joukkueita ovat seuraavaksi Joensuussa pelaava Reyer Venezia, venäläinen Avotodor, israelilainen Maccabi Rand Media sekä Kataja. Tällä hetkellä lohkon pohjalla sijoilla 7-8 ovat yhden voiton saavuttaneet romanialainen Oradea sekä ukrainalainen Khimik.

Umana Reyer Venezia on voittanut kotikentällään Karsiyakan (75-61) ja Maccabi Rand Median (73-61). Sen molemmista vieraspeleistä on tuloksena ollut tappio, niukasti Khimikille (64-65) sekä selkeästi Le Mansille (49-68).

Vaikka italialaisjoukkue on tehnyt ainoastaan 65 pistettä ottelua kohden -mikä on koko liigan toiseksi pienin määrä- ei sitä vastaankaan ole koreilla juhlittu: vastustajien tehtailema pistekeskiarvo on 64. Mestarien Liigan 40 joukkueesta vain viidellä on parempi lukema annetuissa koripisteissä.

Apuvalmentaja Tuomas Oja on tutkinut Reyer Venezian tekemisiä ja tietää mistä vaikeudet tehdä pisteitä heitä vastaan ovat johtuneet.

– Puolustusmuotojen vaihtelu, aktiivinen miespuolustus ja palloscreenien vaihto ovat tähän mennessä tuottaneet ongelmia vastustajille.

Katajan ottelua kohden tekemä pistemäärä, 78, on hyvä, mutta annetuissa pisteissä, 86 per ottelu, se on selkeästi yksi liigan heikoimmista.

Molemmat joukkueet pelasivat viimeksi sunnuntaina.

Venezia kaatoi Italian Serie A:n ottelussa kotikentällään Pistoia Basketin lukemin 74-62. Sijoituksensa koheni 16 joukkueen sarjassa ylempään keskikastiin saldolla neljä voittoa ja kolme tappiota.

Katajan Korisliiga-kotivoitto BC Nokiasta tuli helpommin, jopa 27 pisteen erolla (102-75). Joensuulaiset ovat sarjataulukon jaetulla ykköstilalla (saldo 7 voittoa ja 2 tappiota), mutta tähän mennessä voitosta voittoon edennyt Helsinki Seagulls on pelannut kaksi ottelua vähemmän.

FIN-ITA 4-18

Nino Johnson on parantanut esityksiään Mestarien Liigassa
peli peliltä. Keskiviikkona hänen odotetaan saavan tulitukea myös uudelta tulokkaalta Rion Brownilta.
Kuva: Kuvanmaailma/Vesa Kuukka.

Suomi ja Italia ovat tähän mennessä kohdanneet seurajoukkuekentillä 22 kertaa. Suomalaisjoukkue on juhlinut voittoa vain neljästi: legendaarinen Helsingin Kisa-Toverit voitti kaudella 1963-64 sensaatiomaisesti silloisessa maanosan ykköskisassa FIBA Mestarien Cupissa eurooppalaista koripalloilua hallinneen Olimpia Milanon. Tästä vajaa 40 vuotta ja 15 kohtaamista myöhemmin Lahden NMKY kaatoi kaudella 2000-01 kakkostason kilpailussa, cup-voittajien cupissa, Imolan. Kahdesta viimeisimmästä voitosta vastaa KTP, joka yllätti FIBA EuroChallenge -kaudella 2013-14 kisan voittoon myöhemmin keväällä yltäneen Reggianan ja vuotta myöhemmin Biellan.

Reyer Venezian tämän kauden joukkueesta löytyy pelaajia, jotka ovat edustaneet peräti seitsemän eri maan maajoukkuetta. Heistä etenkin laituri Melvin Ejim, joka on pelannut sekä Nigerian että Kanadan puolesta, on monipuolisuutensa ja urheilullisuutensa ansiosta erityisen vaarallinen. Taitonsa ovat toisaalta hyvinkin tutut Kataja-takamies Daniel Mullingsille – miehet ovat pelanneet Kanada-paidassa yhtä aikaa.

Kreikkaa kaksissa EM-kisoissa edustanut Michael Bramos sekä kroaatti Hrvoje Peric ovat erityisen kokeneita, eurokenttiä vuosikausia kolunneita pelimiehiä. Takamiespari MarQuez Haynes – Tyrus McGee tulee myös varmuudella aiheuttamaan keskiviikkona jonkinasteisia hankaluuksia. Haynes edusti Georgiaa EM-kisoissa 2011 ja on pelannut koko ammattilaisuransa eurooppalaisissa huippuliigoissa. McGee on ollut Mestarien Liigassa Reyer Venezian paras pistemies (ka 13,2).

Oman nostonsa ansaitsee vielä Italian A-maajoukkuetulokas Stefano Tonut, joka on tällä hetkellä Serie A:ssa Umana Reyerin paras pistemies (ka 13,1).

Pientä helpotusta Katajalle tuonee 206-senttisen amerikkalaissisäpelaajan Jamelle Haginsin poissaolo. Hän loukkasi jalkansa Serie A:n ottelussa 6. marraskuuta eikä ole pelikunnossa. Mestarien Liiga -tilastonsa (kolme ottelua) ovat 7,7 pistettä, 7,3 levypalloa ja 2,0 syöttöä, lisäksi teholukunsa 10,7 on joukkueen toiseksi paras.

– Meillä on vastassa hyvin takamiesvetoinen joukkue, joka pelaa mm. ”drive & kick” -pelejä, Oja tietää.

– Ottelussaan Maccabia (Rand Media) vastaan kaikki pyöri takakentän kaksikon (Haynes-McGee) ympärillä. Tämä johtui toisaalta myös siitä, että heidän aloittava iso pelaajansa (Hagins) on loukkaantuneena eikä kakkosvaihtoehto Benjamin Ortner ole aivan yhtä taitava.

Päävalmentaja Greg Gibson nostaa Ojan tapaan esiin Reyer Venezian takamieskaksikon.

– He ovat tuulennopeita ja meidän tulee olla tarkkana nopeiden siirtymistensä kanssa. Toisaalta myös laiturinsa ovat erittäin hyviä heittäjiä eli näkisin meille mieluisimpana vaihtoehtona, että saisimme pakotettua heidät pelaamaan mahdollisimman paljon sisäpeliä.

– Lähdemme otteluun omalla konseptillamme, jota tietenkin säädetään tarvittaessa ottelun kuluessa. Mitään isompia muutoksia emme ole tekemässä, mutta tietenkin tulemme keskittymään ennen kaikkea heidän takamiehiinsä. Maccabi-ottelussa Reyer ei pelannut palloa paljoakaan sisälle ja takamiehet joutuivat ottamaan hankaliakin heittoja, valmennuskaksikko juttelee.

Katajan kokoonpanosta puuttui sunnuntaina Vesa Mäkäläinen, mutta kyseessä oli varotoimenpide. Näillä näkymin hän on keskiviikkona jälleen mukana.

– Muutama päivä piti parannella jalkaa, mutta nyt ollaan taas kunnossa. Vähän teippiä ja menoksi, ”Vesku” hymyilee.

Lisämausteen tulevaan otteluun tuo kotijoukkueen miehistössä tapahtunut muutos Rion Brownin korvattua loppuviikosta Byron Wesleyn. Brown tiedetään aktiiviseksi pelaajaksi varsinkin puolustuspäässä ja hänellä on hyvä kaukoheitto. Mikäli pelilupa-asiansa saadaan järjestymään, nähdään hänet keskiviikkona varmuudella ensi kertaa Kataja-paidassa.

– Rion on fiksu kaveri, joka on lyhyessä ajassa omaksunut paljon uusia asioita mikä helpottaa kaikkea tekemistämme, Oja kehaisee.

– Älytön ponnistaja, Mäkäläinen lisää.

– Paranneltu versio Danny Mullingsista, joukkueenjohtaja Jukka Törmälä lohkaisee.

– Odotamme keskiviikkoa positiivisin mielin, miehet toteavat yksissä tuumin.

Nousuja ja laskuja

Jo vuonna 1872 perustetun, aluksi voimisteluun keskittyneen Reyer Venezian kultakaudet koripalloilussa ajoittuvat niinkin kauas kuin toisen maailmansodan vuosiin: seuran ainoat Italian-mestaruudet ovat kausilta 1942 ja 1943.

Kuten monella todella pitkäikäisellä organisaatiolla, myös sillä on ollut matkallaan sekä nousuja että laskuja.

Koripallotoiminta oli käynnistetty vuonna 1925 ja ensimmäiset vuosikymmenet 50-luvun puoliväliin menivät myötätuulessa. Sitten alkoivat rahoitusongelmat, joiden myötä vauhtia jouduttiin hakemaan kakkosliigasta ja toiminta oli kaiken kaikkiaan epävakaata aina 1960-luvun alkuvuosiin saakka.

Reyer Venezian toinen huippuperiodi käynnistyi 1960- ja 70-lukujen taitteessa. Miesten edustusjoukkue alkoi jälleen taistella sijoituksista Serie A:n kärjessä ja myös debyytti eurokentillä saatiin toteutettua.

Europeleissä makein -tai toisaalta myös katkerin- hetki koettiin keväällä 1981 FIBA Korac Cupin (vrt. FIBA EuroChallenge, jota Katajakin pelasi ennen Mestarien Liigaa) finaalissa: espanjalainen Joventut Badalona voitti cup-kannun jatkoajan jälkeen yhden pisteen turvin 104-105.

Toinen aallonpohja saavutettiin 1990-luvun puolivälissä konkurssin myötä. Tämä tarkoitti sitä, että miesten joukkue oli pakotettu aloittamaan pelit Italian viidenneltä sarjatasolta, jolta kipuaminen kohti eliittiä kesti aina kauteen 2010-11 saakka.

Viime kaudella Reyer Venezia pelasi Serie A:ssa välieriin, jossa se taipui mestaruuden lopulta voittaneelle Olimpia Milanolle. Se teki myös paluun kansainvälisille kentille, joilla joukkue oli nähty sitä ennen kaudella 1983-84: Eurocupissa irtosi paikka toiselle kierrokselle, 32 parhaan joukkoon.

Mestarien Liiga on Kansainvälisen Koripalloliiton (FIBA) täksi kaudeksi lanseeraama uusi sarja, joka arvostetaan tällä hetkellä maanosan nykyisen ykköskilpailun, Euroleague Basketballin vuodesta 2000 pyörittämän Euroliigan perään yhdessä Euroleague Basketballin järjestämän EuroCupin kanssa. Kataja Basket on tällä kaudella ainoa suomalaisjoukkue, joka osallistuu kansainvälisiin sarjoihin. Etuoikeus Mestarien Liiga -karsintapaikkaan oli SM-kultaa keväällä voittaneella Kouvoilla, mutta sen päätettyä jättää eurokentät tällä kertaa käymättä sai runkosarjan voittanut Kataja mahdollisuuden. Mestarien liigassa on viisi alkulohkoa ja niissä pelaa yhteensä 40 joukkuetta.

Umana Reyer Venezia 2016-17


Kuva: BasketballCL.com

 #                     Pelipaikka  Pit  Pa Synt A-mo Kasvattajaseura/yliopisto             
 0 MarQuez Haynes (USA/GEO)   1-2  186  84 1986   8+ Texas at Arlington, USA
 2 Jamelle Hagins (USA)      4-5  206 109 1990    - Delaware, USA
 3 Melvin Ejim (CAN/NGR)      3-4  200 100 1991  30+ Iowa State, USA
 4 Hrvoje Peric (CRO)         3-4  201 102 1985   5+ Dubrovnik, CRO
 6 Michael Bramos (USA/GRE)   2-3  198 102 1987   47 Miami, Ohio, USA
 7 Stefano Tonut              2-3  194  90 1993    6 Falconstar Monfalcone
 9 Riccardo Visconti          2-3  197  80 1998    - Umana Reyer Venezia
12 Ariel Filloy (ITA/ARG)       1  190  85 1987    - Silver Porto Torres
14 Tomas Ress (C)             4-5  208 102 1980   32 Texas A&M, USA
16 Benjamin Ortner (AUT)      4-5  206 103 1983  15+ Metropolitan St. Coll. of Denver, USA
18 Martino Criconia           1-2  196  80 1998    - Umana Reyer Venezia
22 Jeffrey Viggiano (USA/ITA) 2-3  197  96 1984   13 Massachusetts, USA
25 Tyrus McGee (USA)            2  188  90 1991    - Iowa State, USA

Päävalmentaja: Walter De Raffaele
Apuvalmentajat: Alberto Billio, Alberto Buffo, Gianluca Tucci

Avainpelaajat​:

Takamiehet (pelipaikat 1-2)


MarQuez Haynes
 (USA/GEO) (191 cm/s. 1984)

Ammattilaiskausi: 7.
Kansainvälinen seurajoukkuepelikausi: 6.
A-maaottelupelaaja: kyllä (Georgia 2011)
Kausi nykyjoukkueessa: 1.
Kansalliset/kansainväliset mestaruudet/kpl: 0
Muuta:

  • Koko tähänastinen ammattilaisura (2010-17) eurooppalaisissa huippuliigoissa: Ranska (Pro A), Espanja (ACB), Saksa (BBL), Italia (Serie A), Israel (Winner League), Kreikka (A1)
    • Euroliigaa 3 kaudella, Eurocupia 3 kaudella
      • Euroliigassa neljännesvälieriin 2015 (Maccabi Tel-Aviv) ja 2016 (Panathinaikos Athens)
    • Kolme cup-mestaruutta: Ranska 2011 (Elan Chalon), Israel 2015 (Maccabi Tel-Aviv), Kreikka 2016 (Panathinaikos Athens)
    • Italian Serie A -liigan finalisti 2014 (Montepaschi Siena)
    • Kreikan A1-liigan finalisti 2016 (Panathinaikos Athens)
    • Valita Italian Serie A:n tähdistöotteluun 2014 (Montepaschi Siena)
  • EM-kisat 2011 Georgian paidassa
  • Kuluvalla kaudella
    • Italian pääsarjassa (7 ottelua) keskimäärin 10,7 pistettä, 2,1 levypalloa, 2,6 syöttöä
    • Mestarien Liigassa (4 ottelua) keskimäärin 8,8 pistettä, 1,0 levypalloa, 4,8 syöttöä, 3 pisteen heitot 5/28 (18 %)
  • ”Marquez Haynes Highlights Season 2014-2015” (video)

 

Tyrus McGee (USA) (188 cm/s. 1991)

Ammattilaiskausi: 4.
Kansainvälinen seurajoukkuepelikausi: 1.
A-maaottelupelaaja: ei
Kausi nykyjoukkueessa: 1.
Kansalliset/kansainväliset mestaruudet/kpl: 0
Muuta:

  • Aiemmin ammattilaisurallaan yksi kausi Espanjan kakkosliigassa, yksi Saksan Bundesliigassa ja nyt meneillään toinen kausi Italian pääsarjassa
  • Valinta Italian Serie A:n tähdistöotteluun 2016 (Vanoli Cremona)
  • Kuluvalla kaudella
    • Italian pääsarjassa (7 ottelua) keskimäärin 12,7 pistettä, 5,4 levypalloa, 2,9 syöttöä, 3 pisteen heitot 46 %
    • Mestarien Liigassa (4 ottelua) keskimäärin 13,2 pistettä, 4,5 levypalloa, 2,0 syöttöä
  • ”Highlights Tyrus McGee vs Venezia” (McGeen otteita viime keväänä nykyseuraansa vastaan) (video)

 

Yleispelaajat (pelipaikat 2-3)


Stefano Tonut
(194 cm/s. 1993)

Ammattilaiskausi: 5.
Kansainvälinen seurajoukkuepelikausi: 2.
A-maaottelupelaaja: kyllä (2015-16)
Kausi nykyjoukkueessa: 2.
Kansalliset/kansainväliset mestaruudet/kpl: 0

Muuta:

  • Noussut raketin lailla yhdeksi italialaisen koripalloilun tulevaisuuden suurista nimistä
  • Uransa ensimmäiset kaudet Italian alasarjoissa, viime kaudella ensi kertaa pääsarjatasolla
  • Valinta Italian Serie A:n tähdistöotteluun 2016 (UR Venezia)
  • Kuluvalla kaudella
    • Italian pääsarjassa (7 ottelua) keskimäärin 13,1 pistettä, 2,9 levypalloa, 3,1 syöttöä, 3 pisteen heitot 47 %
    • Mestarien Liigassa (2 ottelua) keskimäärin 7,0 pistettä, 2,0 levypalloa, 1,5 riistoa
  • ”Player of the week: Stefano Tonut” (video)

 

Michael Bramos (USA/GRE) (198 cm/s. 1987)

Ammattilaiskausi: 8.
Kansainvälinen seurajoukkuepelikausi: 6.
A-maaottelupelaaja: kyllä (Kreikka 2011-13)
Kausi nykyjoukkueessa: 2.
Kansalliset/kansainväliset mestaruudet/kpl: 2

  • Kreikka 2013 ja 2014 (molemmat: Panathinaikos Athens)

Muuta:

  • EM-kisat 2011 ja 2013 Kreikan paidassa
  • Ammattilaisurallaan kolme kautta Kreikan, kaksi Espanjan pääsarjassa, menossa toinen kausi Italian pääsarjassa
  • Kreikan cup-mestari 2013 ja 2014 (molemmat: Panathinaikos Athens)
  • Kaksi kautta Euroliigaa, kolme Eurocupia
    • Euroliigassa neljännesvälieriin 2013 ja 2014 (molemmat: Panathinaikos Athens)
  • Kuluvalla kaudella

 

Laiturit (pelipaikat 3-4)


Hrvoje Peric
 (CRO) (206 cm/s. 1983)

Ammattilaiskausi: 15.
Kansainvälinen seurajoukkuepelikausi: 11.
A-maaottelupelaaja: kyllä (2006-07, 2015)
Kausi nykyjoukkueessa: 4.
Kansalliset/kansainväliset mestaruudet/kpl: 0

Muuta:

  • Kroatian liigakausien lisäksi yksi kausi Espanjan pääsarjassa, menossa kuudes kausi Italian Serie A:ssa
  • Yksi kausi Euroliigaa, viisi kautta Eurocupia
  • Kolme valintaa Kroatian liigan tähdistöotteluun, 2005 (KK Split), 2006 (KK Split) ja 2010 (KK Zadar)
  • Valinta Italian Serie A:n tähdistöotteluun 2015 (UR Venezia)
  • Kroatian cup-mestari 2004
  • Kuluvalla kaudella
    • Italian pääsarjassa (7 ottelua) keskimäärin 8,1 pistettä, 4,7 levypalloa
    • Mestarien Liigassa (4 ottelua) keskimäärin 9,5 pistettä, 4,5 levypalloa
  • ”MVP della 9a giornata: Hrvoje Peric” (video)

 

Melvin Ejim (CAN/NGR) (200 cm/s. 1991)

Ammattilaiskausi: 3.
Kansainvälinen seurajoukkuepelikausi: 2.
A-maaottelupelaaja: kyllä (Nigeria 2012, Kanada 2014-16)
Kausi nykyjoukkueessa: 2.
Kansalliset/kansainväliset mestaruudet/kpl: 0

Muuta:

  • Pelannut sekä Nigerian että Kanadan maajoukkueissa, jälkimmäisessä yhdessä sekä ex-Kataja Thomas Scrubbin että nykypelaajamme Daniel Mullingsin kanssa. Mahtui mukaan viime kesän olympiakarsintajoukkueeseen yhdessä Scrubbin kanssa.
  • Ammattilaisuraa NBA D-liigassa sekä Italiassa, jossa menossa kolmas pääsarjakausi
  • Kuluvalla kaudella
    • Italian pääsarjassa (7 ottelua) keskimäärin 8,3 pistettä, 5,7 levypalloa
    • Mestarien Liigassa (4 ottelua) keskimäärin 7,8 pistettä, 5,2 levypalloa
  • ”Highlights: Melvin Ejim (25 points) vs. the Energy, 12/3/2015” (video)

 

Sisäpelaajat (pelipaikat 4-5)


Benjamin Ortner
 (AUT) (201 cm/s. 1985)

Ammattilaiskausi: 12.
Kansainvälinen seurajoukkuepelikausi: 7.
A-maaottelupelaaja: kyllä (2004-07, 2012-13)
Kausi nykyjoukkueessa: 3.
Kansalliset/kansainväliset mestaruudet/kpl: 1

  • Italia 2013 (Montepaschi Siena)

Muuta:

  • Noussut normaalia suurempaan rooliin Jamelle Haginsin loukkaantumisen myötä
  • Käytännössä koko ammattilaisura Italian pääsarjassa; edustamansa seurat järjestyksessä Reggiana, Udine, Cantu, Treviso, Mens Sana (Montepaschi Siena) ja Reyer Venezia, jossa menossa 3. kausi
  • Kolme kautta Euroliigaa, neljä Eurocupia
  • Kuluvalla kaudella
    • Italian pääsarjassa (7 ottelua) keskimäärin 5,0 pistettä, 2,7 levypalloa
    • Mestarien Liigassa (4 ottelua) keskimäärin 3,5 pistettä, 4,2 levypalloa
  • ”Benjamin Ortner in Reyer Venezia – Virtus Roma” (video)

 

Päävalmentajat vertailussa
KATAJA-shield_EmptySpace_Big@2x

Walter De Raffaele
(ITA)

Greg Gibson (USA)
Ikä: 48 47
Nykyseurakausi: 2. 1.
Pääsarjakausi: 5.
(Livorno (ITA) 2004 (tammikuu) – 2005;
Viola Reggio Calabria (ITA) 2005-06 (kauden alkupuoli);
Umana Reyer Venezia (ITA) 2016 (helmikuu) – )
8.
(Kauhajoen Karhu 2007-08, 2009-10 (kauden alkupuoli);
Bisons Loimaa 2011-16;
Kataja Basket 2016- )
Kansainvälinen seurajoukkuepelikausi:

1.
(Umana Reyer Venezia (ITA): FIBA Mestarien liiga 2016-17)

4.
(Bisons Loimaa: Eurocup[2] 2013-14, VTB United -liiga[4] 2014-15, 2015-16;
Kataja Basket: FIBA Mestarien liiga 2016-17)

Kansalliset/kansainväliset mestaruudet/kpl: 0 2
(Suomi 2012, 2013 (Bisons Loimaa))
Voitot kansainvälisissä seurajoukkuepeleissä/
kansainväliset ottelut (voitto%):
2/4 (50 %) 24/74 (32 %)
Muuta:
  • Toimi nykyjoukkueen apuvalmentajana kausina 2011-16, nimitettiin päävalmentajaksi helmikuussa 2016
  • Italian pääsarjan välierät 2016
  • Pelaajaurallaan takamies (viimeisin aktiivikausi 1996-97)
Seuravertailu
  KATAJA-shield_EmptySpace_Big@2x
Perustettu/v.: 1925 1949
Kotipaikka: Venetsia, Italia, 265000 asukasta Joensuu, 75000 asukasta
Kotihalli/
katsojakapasiteetti:
 Palasport Taliercio/3509 LähiTapiola Areena/2500
Pääsarjakausi: 54.
(1930-1934, 1935-43, 1945-57, 1958-60, 1964-75, 1976-79, 1981-83, 1986-89, 1992-94, 2011-17)
22.
(1969-70, 1976-80, 1982-83, 2001-17)
Sijoitus kotimaassa viime kaudella: 4. 5.
Kansainvälinen seurajoukkuepelikausi: 7.
(ensi kertaa 1976-77)
5.
(ensi kertaa 2012-13)
Kansalliset/kansainväliset
mestaruudet/kpl:
2
(Italia 1942, 1943)
1
(Suomi 2015)
Voitot kansainvälisissä seurajoukkuepeleissä/
kansainväliset ottelut (voitto%):
32/57 (56 %) 18/46 (39 %)
Kansainvälisillä kentillä: Mukana: 7 kertaa

  • FIBA Mestarien Liiga 2017
  • Eurocup[2]: 2016
  • FIBA Korac Cup[3]: 1977, 1981, 1982, 1983, 1984

Paras saavutus: FIBA Korac Cup -finalisti 1981 (kilpailuissa mukana 33 joukkuetta)

Mukana: 5 kertaa

  • FIBA Mestarien Liiga 2017
  • FIBA EuroChallenge/Europe Cup[3]: 2013, 2014, 2015, 2016

Paras saavutus: FIBA EuroChallengessa 8 parhaan joukossa 2013 (kilpailussa mukana 36 joukkuetta)

Muuta:
  • Yksi maailman vanhimmista urheiluseuroista: emoseura, jonka toiminta painottui alkuaikoina voimisteluun, perustettiin v. 1872
  • Voitti mestaruuden kahden edellisen (1942, 1943) jatkeeksi myös 1944, mutta käynnissä olleen maailmansodan vuoksi voittoa ei ole koskaan virallistettu
  • Liigakakkonen ensimmäisellä sodanjälkeisellä kaudella 1945-46
  • Hävisi FIBA Korac Cup -finaalin jatkoajan jälkeen yhdellä pisteellä espanjalaiselle Joventut Badalonalle v. 1981
  • Italialaisseuroille tyypilllisesti myös Reyer Venezialla on ollut vuosien varrella tukku erilaisia sponsorinimiä:
    • Noalex Venezia (1966–70)
    • Splügen Venezia (1970–73)
    • Canon Venezia (1973–80)
    • Carrera Venezia (1980–84)
    • Giomo Venezia (1984–87)
    • Hitachi Venezia (1987–90)
    • Scaini Venezia (1991–93)
    • Acqua Lora Venezia (1993–94)
    • San Benedetto (1994–95)
    • Panto Venezia (1998–01)
    • Acqua Pia Antica Marcia (2005–06)
    • Umana Reyer Venezia (2006- )
  • Seuran naisten joukkue on saavuttanut kohtuullista menestystä kuluneina vuosikymmeninä sen voitettua mm. mestaruuden (1946), tämän jälkeen hiipuneen ja vasta 1990-luvulla tapahtuneen toiminnan uuden nousun jälkeen cupin (2008), Super Cupin (2008) sekä viimeksi Adrianmeren liigan (2015)
  • 2000-luvun menestynein joukkue Korisliigassa (11 mitalia)
    • Mestari 2015
    • Kuusi SM-hopeaa (2003, 2006, 2009, 2011, 2012, 2014)
    • Neljä SM-pronssia (2002, 2005, 2007, 2013)
  • Kolminkertainen Suomen Cup -mestari (2003, 2011, 2012)
  • Suomen Cup -finalisti 2006
  • Suomen Cup -pronssia 1976

 

Suomi vs. Italia

Italia on yksi kahdeksasta maasta (muut: Argentiina, Tsekkoslovakia, Kreikka, Latvia, Portugali, Romania ja Sveitsi), jotka perustivat Kansainvälisen Koripalloliiton (FIBA) vuonna 1932.

Italian miesten maajoukkueen suurimmat hetket käsittävät Olympialaisten finaalin v. 1980 ja pääosin samalla joukkueella saavutetun EM-kullan v. 1983. Toinen ja samalla viimeisin mestaruus tuli v. 1999 EM-kisoissa. Vuonna 2004 miehet ottivat toisen kerran hopeaa Olympiakisoissa. Tämä mitali on tähän päivään mennessä tuorein aikuisten tasolla saavutettu.

Italialla on Ranskan jälkeen kautta aikain eniten EM-kisaesiintymisiä. Se on pelannut EM-lopputurnauksessa peräti 36 kertaa (Suomi 15), kun EM-mitaleista on kisattu vuodesta 1935 lähtien 39 kertaa.

Historian saatossa Suomen ja Italian miesten maajoukkueet ovat iskeneet yhteen kaikkiaan 23 kertaa ja italialaiset ovat voittaneet otteluista peräti 21.

Italian naisten maajoukkue on voittanut yhden EM-kullan, tämä tapahtui jo v. 1938.

Nuorisomaajoukkueilla on palkintokaapit kirjaimellisesti täynnä mitaleja, sillä Italia on saavuttanut kaikkina aikoina jopa nelisenkymmentä sijoitusta MM/EM-tasolla kolmen parhaan joukkoon.

Suomen kaikkien aikojen parhaan kansainvälisen sijoituksen hankkivat B-pojat EM-kisoissa v. 1981, jolloin joukkueemme oli neljäs.

Seurajoukkuetasolla italialaiset ovat kautta aikain -tilastossa aivan Euroopan eliittiä. Etenkin 1970- ja 80-luvuilla likipitäen joka toinen miesten eurosarjamestaruus meni Italiaan.

Tällä kaudella eurosarjoissa pelaa viisi italialaisseuraa: yksi Euroliigassa, neljä Mestarien Liigassa.

Miesten seurajoukkuekohtaamisia on ennen Kataja-UR Venezia -ottelua yhteensä 22. Näistä suomalaisjoukkue on voittanut ainoastaan neljä: Helsingin Kisa-Toverit voitti v. 1964 silloisen Euroopan ykkösjoukkueen Olimpia Milanon. Lahden NMKY ja Katajassa uransa päättänyt Sami Lehtoranta puolestaan rökittivät v. 2001 cup-voittajien cupissa (silloinen FIBA Saporta Cup) AC Imolan. Kaksi viimeisintä voittoa on tullut KTP:n toimesta sen kaadettua EuroChallengessa v. 2014 koko kisan sittemmin voittaneen Reggianan ja v. 2015 Biellan.

Italian pääsarjatasolla esiintynyt kaikkiaan seitsemän suomalaispelaajaa: Martti Kuisma, Teemu Rannikko, Hanno Möttölä, Tuukka Kotti, Petteri Koponen, Kimmo Muurinen ja viimeksi Antero Lehto. Tällä kaudella Serie A:ssa ei suomalaisia ole.

Maat vertailussa:

Itsenäistyi/perustettiin v. 1917 1861
Asukkaita/milj. 5,5 60,7
Lisenssipelaajat
(miehet, naiset, juniorit):
18000 171000
FIBA-ranking (miehet): 32.
(naiset: ei rankattu)
35.
(naiset: 31.)
Maaottelukohtaamiset (miehet):

Voitot: Suomi 2 – Italia 21

Kaksi viimeisintä kohtaamista:
Maaottelu 21.08.2015: Suomi – Italia 72-86
EM-kisat 07.09.2013: Italia – Suomi 62-44

Voitot:
EM-karsinta 20.08.2009: Italia – Suomi 89-95
EM-kisat 01.06.1965: Suomi – Italia 60-59

Seurajoukkuekohtaamiset (miehet):

Voitot: Suomi 4 – Italia 18

FIBA Champions Cup 1964: Olimpia Milano-Helsingin Kisa-Toverit 99-70
FIBA Champions Cup 1964: Helsingin Kisa-Toverit-Olimpia Milano 97-87
FIBA Champions Cup 1967: Torpan Pojat-Olimpia Milano 79-100
FIBA Champions Cup 1967: Olimpia Milano-Torpan Pojat 90-80
FIBA Champions Cup 1970: Tapion Honka-Pallacanestro Varese 59-88
FIBA Champions Cup 1970: Pallacanestro Varese-Tapion Honka 99-55
FIBA Champions Cup 1976: Pallacanestro Varese-Turun NMKY 103-71
FIBA Champions Cup 1976: Turun NMKY-Pallacanestro Varese 71-99
FIBA Cup Winners´ Cup 1980: KTP-Pallacanestro Varese 79-105
FIBA Cup Winners´ Cup 1980: Pallacanestro Varese-KTP 124-80
FIBA Champions Cup 1986: HNMKY-Olimpia Milano 92-106
FIBA Champions Cup 1986: Olimpia Milano-HNMKY 101-90
FIBA Korac Cup 1989: Torpan Pojat-Olimpia Milano 88-90
FIBA Korac Cup 1989: Olimpia Milano-Torpan Pojat 130-83
FIBA Champions Cup 1992: KTP-Olimpia Milano 84-105
FIBA Champions Cup 1992: Olimpia Milano-KTP 106-70
FIBA Saporta Cup 2001: AC Imola Basket-Lahden NMKY 105-79
FIBA Saporta Cup 2001: Lahden NMKY-AC Imola Basket 93-69
FIBA EuroChallenge 2014: KTP-Pallacanestro Reggiana 75-71
FIBA EuroChallenge 2014: Pallacanestro Reggiana-KTP 86-75
FIBA EuroChallenge 2015: KTP-Pallacanestro Biella 108-95
FIBA EuroChallenge 2015: Pallacanestro Biella-KTP 81-77

NBA-pelaajat/kpl: 2
(Hanno Möttölä, Atlanta Hawks 2000-02;
Erik MurphyChicago Bulls 2013-14)
7
(Andrea Bargnani, Marco Belinelli, Mike D´Antoni, Luigi Datome, Vincenzo Esposito, Danilo Gallinari, Stefano Rusconi)
(nykypelaajat lihavoituina)
Olympiakisat (miehet)
Osallistumiskerrat: 2
(1952, 1964)
11
(1936, 1948, 1960, 1964, 1968, 1972, 1976, 1980, 1984, 2000, 2004)
Mestaruudet:
Mitalit:
(paras sijoitus: 9.)
2
(2 hopeaa, 1980 ja 2004)
MM-kisat (miehet)
Osallistumiskerrat: 1
(2014)
8
(1963, 1967, 1970, 1978, 1986, 1990, 1998, 2006)
Mestaruudet:
Mitalit:
(paras sijoitus: 22.)

(paras sijoitus: 4. (kahdesti))
EM-kisat (miehet)
Osallistumiskerrat: 15
(1939, 1951, 1953, 1955, 1957, 1959, 1961, 1963, 1965, 1967, 1977, 1995, 2011, 2013, 2015)
36
(Italia on ollut poissa vuodesta 1935 järjestetysta turnauksesta vain kolme kertaa, 1949, 1961 ja 2009)
Mestaruudet: 2
(1983, 1999)
Mitalit:
(paras sijoitus: 6.)
10
(2 kultaa, 4 hopeaa, 4 pronssia)
Osallistuminen suurimpiin eurosarjoihin (miehet)
(Euroliiga/FIBA)
Osallistuneita joukkueita yhteensä
(molemmat vv. 1958-17):
20 38
Osallistumiskerrat: 104 333
Joukkueita mukana tällä kaudella: 1
(Kataja Basket (Mestarien Liiga))
5
(Olimpia Milano (Euroliiga);
Umana Reyer Venezia, Dinamo Basket Sassari, S.S. Felice Scandone/Sidigas Avellino ja Varese (Mestarien Liiga))
Mestaruudet
Taso 1:
(nykyisin: Euroliiga)

(Paras saavutus: Helsingin Kisa-Toverien pääsy kahdeksan parhaan joukkoon FIBA Euroopan Mestareiden Cupissa v. 1964)
13
(enemmän kuin millään muulla maalla)
Olimpia Milano (3): FIBA European Champions Cup 1966, 1987, 1988;
Varese (5): FIBA European Champions Cup 1970, 1972, 1973, 1975, 1976;
Cantù (2): FIBA European Champions Cup 1982, 1983;
Virtus Roma (1): European Champions Cup 1984;
Virtus Bologna (2): FIBA EuroLeague 1998, Euroleague 2001
(lisäksi 13 finaalipaikkaa)
Taso 2:
(nykyisin: EuroCup sekä FIBA Mestarien liiga)

(Paras saavutus: Torpan Poikien pääsy 16 parhaan joukkoon Eurocupissa v. 1998)
15
(enemmän kuin millään muulla maalla)
Cantù (4): FIBA European Cup Winners´ Cup 1977, 1978, 1979, 1981;
Olimpia Milano (3): FIBA European Cup Winners´ Cup 1971, 1972, 1976;
Varese (2): FIBA European Cup Winners´ Cup 1967, 1980;
Treviso (2): FIBA European Cup 1995, FIBA Saporta Cup 1999;
Victoria Libertas (1): FIBA European Cup Winners´ Cup 1983;
Virtus Bologna (1): FIBA European Cup Winners´ Cup 1990;
Partenope Napoli (1): FIBA European Cup Winners´ Cup 1970;
Mens Sana (1): FIBA Saporta Cup 2002
(lisäksi 9 finaalipaikkaa)
Taso 3:
(nykyisin: FIBA Europe Cup)

(Paras saavutus: Kataja Basketin pääsy kahdeksan parhaan joukkoon FIBA EuroChallengessa v. 2013)
12
(enemmän kuin millään muulla maalla)
Cantù (4): FIBA Korac Cup 1973, 1974, 1975, 1991;
Olimpia Milano (2): FIBA Korac Cup 1985, 1993;
Virtus Roma (2): FIBA Korac Cup 1986, 1992;
Rieti (1): FIBA Korac Cup 1980;
Scaligera Verona (1): FIBA Korac Cup 1998;
Virtus Bologna (1): FIBA EuroChallenge 2009;
Reggiana (1): FIBA EuroChallenge 2014
(lisäksi 14 finaalipaikkaa)
Taso 4:
(pelattu viimeksi kaudella 2006-07 nimellä FIBA EuroCup Challenge)

(Paras saavutus: LrNMKY:n pääsy neljän parhaan joukkoon FIBA EuroCup Challengessa v. 2006)

(Paras saavutus: Reggianan pääsy jatkolohkoon FIBA Europe Champions Cupissa v. 2003)

 

[1] Euroopan arvostetuin seurajoukkuekilpailu, nykyisin nimellä Euroliiga (markkinointinimenä Turkish Airlines Euroleague).
[2] Kilpailu, jota on vuodesta 2002 pelattu nimellä Eurocup. Ollut viime kauteen saakka Euroopan toiseksi arvostetuin seurajoukkuekilpailu. Eurocupia sekä Euroopan arvostetuinta seurajoukkuekilpailua, Euroliigaa, hallinnoi Euroleague Basketball. Tällä kaudella sekä Euroliiga että sen ”pikkuveli” Eurocup joutuvat tulemaan toimeen ilman ranskalaisjoukkueita, jotka ovat sitoutuneet pelaamaan FIBAn alaisia sarjoja (Mestarien Liiga ja FIBA Europe Cup).
[3] Nykyisin FIBA Europe Cup, Euroopan neljänneksi arvostetuin seurajoukkuekilpailu, FIBAn ”kakkossarja” tällä kaudella startanneen Mestarien liigan alla.
[4] Kansainvälinen venäläisliiga, joka on virallisesti myös Venäjän pääsarja.

 Lisätietoa

Liput

20/12/8 eur, ennakkoon Ennakkolippu.com ja Kataja Shop (Kauppakeskus Metropol)

Otteluisäntä

 

Tervetuloa!


Mestarien liiga, lohko B, 5. kierros:
Kataja Basket – Umana Reyer Venezia (ITA)
LähiTapiola Areena, Joensuu, keskiviikko 16.11. klo 19:00

 

 

« Takaisin