Ajankohtaista
Kataja Basketin ottelutapahtumat tarjoavat kokonaisvaltaista viihdettä – haastattelussa tapahtumatuottaja Petu
Yhteisöllisyyttä ja vauhdikasta viihdettä
Ottelutapahtumamme ovat viime aikoina houkutelleet yhä enemmän katsojia. Viime vuoden keskiarvo 1220 katsojaa ottelua kohden on ylittynyt jo runkosarjan aikana. Vilinää on riittänyt pomppulinnojen ja laajojen ravintolapalveluiden lisäksi talven mittaan myös yksittäisten tempausten muodossa. Peliin tullessasi olet saattanut päästä suoraan ISLO:n ilmaiseen hartiahierontaan tai haastamaan Hannes Pöllän puristusvoimatestissä. Mistä tässä kaikessa on kyse? Haastattelimme Kataja Basketin tapahtumatuottaja Petua selvittääksemme, miksi otteluihin kannattaa tulla paikan päälle.
”Ottelutapahtumat ovat ennen kaikkea yhteisöllinen kokemus, tai ainakin minulle itselleni se on tunne yhteenkuuluvuudesta. Oli sitten voitto tai tappio, koemme sen yhdessä. Korisliiga on tasaisen vahva sarja, joten harvoin tulee pelejä, joissa ei saa jännittää nopeatempoista ja energistä peliä. Tämä on laji, jossa ei ole tylsiä hetkiä. Olen pyrkinyt kehittämään otteluiltoja kokonaisvaltaiseksi viihdekokemukseksi kaikenikäisille katsojille. Näen, että roolini olla olla jonkinlainen linkki yleisön ja joukkueen emotionaalisen siteen luomiseksi.”
Tapahtumatuottajan roolissa Petu on pyrkinyt kehittämään otteluiltoja kokonaisvaltaiseksi viihdekokemukseksi kaikenikäisille katsojille.
Suunnittelusta toteutukseen – miten ottelutapahtuma järjestetään?
”Ottelutapahtumien käsikirjoitus suunnitellaan huolellisesti jo ennen kauden alkua. Tavoitteena on rakentaa tapahtumasta sellainen, josta itsekin nauttisin. Monipuolisuus ja osallistavat kokemukset ovat keskiössä. Talkoolaiset ovat tapahtumien tärkein voimavara – aloitin itsekin toiminnan talkoolaisena. Nyt vastuullani on käsikirjoituksen lisäksi mm. kuvaus, oheisohjelmien, kuten kisojen ja haastattelujen, suunnittelu, graafisten elementtien rakentaminen sekä koko tapahtumatiimin ohjaus. Tapahtuman tuottaminen on jatkuvaa oppimista, mutta myös innostava haaste. Olen saanut suhteellisen vapaat kädet kehittää tapahtumia, mutta virheiden kautta olen oppinut eniten. Haluan jatkuvasti löytää uusia, mielenkiintoisia tapoja kehittää tapahtumaa – hyödyntäen talon omaa tekniikkaa, livekuvaa ja kaikkea osaamistani. Erityisesti päätyskriinien monipuolinen käyttö animaatioiden, livekuvan ja muun sisällön kanssa on ollut yksi merkittävimmistä kehitysaskelista. Se on sitouttanut yleisöä uudella tavalla. Haluan, että jokainen yleisössä tuntee olevansa osa tapahtumaa – sillä teen tätä juuri katsojia varten.”
Motivaation lähteet tapahtumatuotannossa
Inspiraatiota tuovat erityisesti teemapeleihin liittyvät projektit.
”Yksi parhaista kokemuksistani oli retropelin järjestäminen, jossa yhdistimme vanhan estetiikan ja modernin teknologian visuaalisesti. Katajan 70-vuotisen historian tuominen eri sukupolvien yhteiseksi kokemukseksi oli upeaa. Oli hienoa nähdä, miten voimakkaita tunteita se herätti niin vanhoissa toimijoissa ja pelaajissa kuin nuoremmissakin katsojissa. Myös muut teemalliset ottelut, kuten joulupeli ja naistenpäivän ottelu, ovat olleet onnistuneita kokonaisuuksia. Yleisön ja fanien kiitokset ovat aina suurin palkinto.”
Tulevaisuuden visio: Pohjoiskarjalainen elämys
Tuottajana Petu haluaa rakentaa Kataja Basketin ottelutapahtumista kokemuksen, joka houkuttelee yleisöä yhteisöllisyyden ja paikallisen identiteetin kautta.
”Haluaisin, että Katajan kotiottelut ovat tapahtumia, joihin halutaan tulla nimenomaan yhteisöllisyyden vuoksi. Kataja Basket on osa pohjoiskarjalaista kulttuuria, ja haluan olla osaltani rakentamassa elämyksiä, joka jää katsojien mieleen pitkäksi aikaa. Tavoitteena on täyttää Motonet Areena pelissä kuin pelissä. Tapahtumatuotanto on jatkuva prosessi, joka ei koskaan valmistu. On tärkeää kehittää sekä itseään että tapahtumaa, jotta voimme saavuttaa ja ylläpitää kunnianhimoisia tavoitteitamme.”
Kulissien takana – hallittu kaaos?
Tapahtumatuotannon suurin haaste on saada kaikki näyttämään yleisön silmissä hiotulta kokonaisuudelta, vaikka todellisuudessa taustalla voi olla monia ongelmia.
”Tekniikan kaatumiset, henkilöstön puuttuminen ja muut odottamattomat tilanteet vaativat nopeaa reagointia ja paineensietokykyä. Onneksi meillä on ammattitaitoinen tiimi, joka pystyy yhteistyöllä ratkaisemaan isotkin haasteet. Lopulta tapahtumatuotanto on kuin itse peli: epäonnistumisia tulee, mutta tärkeintä on nousta uudelleen ja jatkaa eteenpäin. Tavoitteena on aina voittaa – riippumatta siitä, mitä haasteita vastaan tulee.”
« Takaisin