Ajankohtaista

Mestarien Liigan alkulohkojen ratkaisuhetket lähestyvät – Kataja Basket kohtaa tiistaina ukrainalaisen Khimikin

Mestarien Liigan alkulohkovaihetta on jäljellä vielä neljä kierrosta. Joensuulainen Kataja Basket on pelannut itsensä erinomaisiin asemiin ja kamppailee kaikin voimin historiallisesta jatkopaikasta. Tiistaina joukkue kohtaa kotikentällään ukrainalaisen Khimikin ja lähtee äärimmäiseen tärkeään otteluun hienoisena ennakkosuosikkina.

Katajalla on periaatteessa mahdollisuus edetä lohkossaan jopa kahden parhaan joukkoon mikä toisi suoran paikan toiselle pudotuspelikierrokselle. Asioiden edelle ei kuitenkaan ole syytä mennä yhtään tämän enempää, sillä jo pudotuspelipaikka vaatii vielä kovaa venymistä varsinkin, kun uuden sisäpelaajan hankinnassa ei olla vielä tätä kirjoitettaessa edetty ns. maaliin saakka.

Joukkue on vajaamiehisenä taistellessaan jatkuvasti todella kovilla ja päävalmentaja Greg Gibson onkin tehnyt viime viikot kovasti töitä Nino Johnsonin korvaajan eteen.

– Olemme käyneet neuvotteluja kahden mielenkiintoisen sisäpelaajan kanssa ja odotan, että saisimme kohtapuoliin tuotua uuden kaverin joukkueeseen.

– Itse asiassa toivon kuulevani positiivisia uutisia hyvinkin pian, Gibson toteaa.

Parhaillaan Kataja etenee neljän ottelun voittoputkessa (voitot järjestyksessä Karsiyaka, Avtodor, Maccabi Rand Media, Le Mans). Edellisen tappion joukkue koki 22. marraskuuta kotikentällä Oradeaa vastaan.

On ollut pienoinen ihme, että sisäpelaaja Johnsonin poistuttua muonavahvuudesta joulukuun alussa joensuulaiset ovat voittaneet Mestarien Liigassa (BCL) kolmesti peräkkäin ilman varsinaista ykkössentteriä. Myös Byron Wesleyn marraskuun puolivälissä korvanneen Rion Brownin sopeutuminen on tapahtunut ilahduttavan nopeasti ja Brown onkin osoittautunut todella monipuoliseksi pelaajaksi. Kuuden pelaamansa BCL-ottelun jälkeen hänen teholukunsa on Katajan toiseksi paras (17,3). Edellään on viime kierroksella koko liigan MVP:ksi valittu Daniel Mullings (20,9).

Pientä huolta Kataja-leirissä ovat aiheuttaneet viimeaikaiset poissaolot. Vesa Mäkäläinen sai Le Mans -ottelun loppuhetkillä alaraajavamman, joka vaivaa edelleen. Ilari Seppälä ei kyennyt pelaamaan perjantaina Kouvolassa selkäkipujen vuoksi. Lopullinen kokoonpano tulevaan otteluun ratkeaakin vasta tiistaiaamuna.

Khimik on hävinnyt seitsemän kertaa peräkkäin. Sen ainoa voitto on kolmannen kierroksen ottelusta Reyer Veneziaa vastaan. Ukrainassa käyty vääntö päättyi kotijoukkueelle pisteen erolla 65-64.

Kataja haki pisteet Ukrainasta heti em. ottelun perään, neljännellä kierroksella. Suomalaisjoukkueelle aina harvinainen vierasvoitto (82-88) antoi tuolloin jo pientä esimakua siitä mitä saattaa olla luvassa – ja mitä on sittemmin oikein urakalla ihasteltukin.

Ukrainalaisilla ei ole enää mahdollisuuksia pudotuspeleihin Mestarien Liigassa eivätkä sarjan sijat 25-32:kaan ja samalla paikka FIBA Europe Cup -jatkopeleihin taida olla enää saavutettavissa.

Gibson laitattaa ottelun alla jäitä hattuun sekä kotijoukkueelle että sen kannattajille muistuttaen ukrainalaisten potentiaalista.

– Khimik on juuri nyt vaarallisempi kuin koskaan. Se pelaa aina kovaa ja on hävinnyt monta matsia vasta aivan lopussa. Kun nuori joukkue pääsee pelaamaan käytännössä paineitta näitä pelejä, voi se pystyä parhaimmillaan lähes mihin tahansa.

– Kotikentällään Khimik ahdisti meitä viime hetkille saakka. Vaadittiin kovaa hermokontrollia ja henkistä kanttia ennen kuin saimme juhlia voittoa.

Tiistaisen kotiottelun jälkeen Kataja pelaa kaksi peräkkäistä vierasottelua, ensin Italiassa Reyer Veneziaa vastaan sitten Romaniassa Oradeaa vastaan. Kyseessä ovat joukkueet, jotka hakivat sarjapisteet LähiTapiola Areenalta ensimmäisissä kohtaamisissa. BCL-alkulohko päättyy 24. tammikuuta kotiotteluun turkkilaista Karsiyakaa vastaan.

Viidestä alkulohkosta seuraavalle kierrokselle pääsevät kunkin lohkon neljä parasta sekä lisäksi neljä parasta lohkoviitosta. Näiden taakse jäävät kahdeksan seuraavaa joukkuetta (Mestarien Liigan sijat 25-32) jatkavat kansainvälistä kauttaan FIBA Europe Cupissa.


Mestarien Liigan lohko B:n tilanne 2.1.2017.

Vapauttaako paineettomuus Khimikin kaukoheittopelin?

Khimik on heittänyt Mestarien Liigassa kolmen pisteen heitot huomattavan epätarkasti, vain 27 prosentin tarkkuudella, koko liigassa toiseksi heikoiten. Greg Gibson laittaa merkille, että amerikkalaistakamies Daniel Bejerano, jonka paras apu on heittotaito, ei ole saanut kovinkaan runsaasti vastuuta valmentaja Vitaly Stepanovskylta.

– Bejerano on Khimikin vaarallisin kaukoheittäjä, joten meille kyllä sopii mikäli hän pelaa vain vähän, Gibson ennakoi.

Tähän mennessä Bejerano on saanut peliaikaa keskimäärin 14 minuuttia missä ajassa pisteitä on kertynyt 4,7. Kolmostarkkuutensa on hyvä 40 %.

Khimikin peli pyörii täysin amerikkalaistakamies Jaime Smithin (17,4/3,2/5,0 syöttöä/1,0 riistoa/teholuku Khimikin paras, 15,9) ympärillä. Hän on joukkueensa taitavin yksilö, tällä hetkellä BCL:n neljänneksi paras pistemies, jonka kanssa pärjääminen on avainasemassa myös tiistaina.

– Smith on joukkueen henkinen johtaja. Hän on kova skoraaja, joka kuumaksi päästessään voi kääntää otteluja, Gibson tietää.

Takakentälle Khimikillä on asettaa myös perusvarma maajoukkuemies Oleksandr Riabchuk. Laitureina joukkueessa esiintyvät mm. toinen maajoukkuepelaaja Volodimir Koniev sekä 21-vuotias tulevaisuuden nimi Oleksandr Antipov. Molemmat ovat aktiivisia ja pallollisina vaarallisia.

Joukkueen sisäpeliuhka nousi joulukuussa merkittävästi 206-senttisen Jason Loven kiinnittämisen myötä. Amerikkalaispelaaja on Katajalle tuttu FIBA EuroChallenge -kaudelta 2014-15, jolloin hän pelasi belgialaisessa Belfius Mons-Hainautissa. Ennen Ukraina-siirtoaan Love pelasi Turkin pääsarjassa mitä voidaan jo sellaisenaan pitää merkittävänä saavutuksena.

Khimikin toinen iso sisäpelaaja on 22-vuotias, 204-senttinen Viacheslav ”Slava” Petrov, josta hänestäkin tullaan varmasti kuulemaan myös tämän kauden jälkeen.

Joukkuevertailua statistiikan muodossa. Kataja on lukuja tällä tavalla pyöriteltäessä kaksikosta jopa huomattavan ylivoimainen, mutta on toisaalta huomioitava, että sen tilastoihin yllä on laskettu mukaan myös karsintaottelut ruotsalaista Södertälje Kingsiä vastaan.

Ukrainan koripallovaltikka Khimikin hallussa

Vuonna 1997 perustettu Khimik Yuzhne on pelannut kansainvälisillä kentillä jo vuodesta 2003. Kotimaassaan se on voittanut kaksi liigamestaruutta, 2015 ja 2016.

Suomessa seura tuli tutuksi viimeistään kaudella 2005-06, jolloin koripallopiireissä ihasteltiin Lappeenrannan NMKY:n hienoja esityksiä Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) EuroCup Challenge[4] -sarjassa. Juuri Khimik pudotti tuolloin LrNMKY:n välierissä ja eteni finaaliin. Tuloksellisesti tämä saavutus on ukrainalaisseuran paras kansainvälisillä kentillä tähän päivään mennessä.

Muita erinomaisia kansainvälisiä saavutuksia Khimikillä on neljä. Se on sijoittunut kolmesti kahdeksan parhaan joukkoon eurooppalaisissa seurajoukkuekilpailuissa: FIBA Europe Champions Cupissa[3] 2003, FIBA EuroChallengessa[3] 2013 ja FIBA Europe Cupissa[3] viime kaudella.

Euroopan kakkostason kisassa, Eurocupissa[2], Khimik pelasi kolme vuotta sitten (kausi 2013-14) loistavasti edeten ensin alkulohkostaan jatkoon ja jatkolohkosta vielä 16 parhaan pudotuspeleihin. Joukkue kaatoi mm. Euroliigaa aiemmin samalla kaudella pelanneen ranskalaisen Strasbourgin kahdesti. Mainittakoon, että samalla kaudella Bisons Loimaa pelasi omassa alkulohkossaan Greg Gibsonin johdolla hienon saldon 5 voittoa ja 5 tappiota, mutta jäi niukasti jatkopelien ulkopuolelle.

Khimik on tällä kaudella ainoa ukrainalaisjoukkue kansainvälisillä kentillä.

Khimik Yuzhne 2016-17


Kuva: BasketballCL.com

 #                Pelipaikka  Pit   Pa  Synt  A-mo  Kasvattajaseura/yliopisto          
 2 Jaime Smith (USA)       1  190   79  1989     -  Univ. of Alabama in Huntsville, USA
 6 Oleksandr Tsykalyuk   4-5  203  100  1993     -  MBC Mykolaiv
 7 Jason Love (USA)      4-5  206  120  1987     -  Xavier, USA
10 Daniel Bejerano (USA) 1-2  193   92  1991     -  Colorado State, USA
13 Oleksandr Belikov       3  201   88  1992     -  Khimik
19 Oleksandr Riabchuk      1  184   91  1989     6  Khimik
21 Oleksandr Prokopenko    2  189   91  1992     -  Khimik
22 Viacheslav Petrov     4-5  204  116  1994     -  Khimik     
23 Sergey Pavlov           4  203   89  1997     -  BC Donetsk
24 Volodimir Koniev        3  203   87  1989     6  SC Kryvbas Kryvyi Rih     
33 Kirill Meshcheriakov    3  196   82  1995     -  Khimik
35 Artem Kovalev           4  202   79  1997     -  Azovmash Mariupol
42 Oleksandr Antipov     3-4  203   98  1995     -  BC Donetsk
55 Ilya Sidorov            1  183   82  1996     -  Khimik

Päävalmentaja: Vitaly Stepanovsky
Apuvalmentajat: Alexey Konovalov, Oleg Goncharov

Avainpelaajat​:

Takamiehet (pelipaikat 1-2)

 

Jaime Smith (USA) (190 cm/s. 1989)

Ammattilaiskausi: 4.
Kansainvälinen seurajoukkuepelikausi: 1.
A-maaottelupelaaja: ei
Kausi nykyjoukkueessa: 1.
Kansalliset/kansainväliset mestaruudet/kpl: 0
Muuta:

  • Ammattilaisurallaan tätä ennen Portugalin, Sveitsin ja Belgian pääsarjoissa
  • Kuluvalla kaudella
    • Ukrainan pääsarjassa (16 ottelua) keskimäärin 19,3 pistettä (2. paras), 4,6 syöttöä (6. paras), 3 pisteen heitot 48 % (3. paras)
    • Mestarien Liigassa (10 ottelua) keskimäärin 17,4 pistettä (4. paras), 5,0 syöttöä, 3 pisteen heitot 35 %
      • 1. kohtaamisessa Katajaa vastaan 26 pistettä, 3 syöttöä


Oleksandr Riabchuk
(184 cm/s. 1989)

Ammattilaiskausi: 9.
Kansainvälinen seurajoukkuepelikausi: 7.
A-maaottelupelaaja: kyllä (2016)
Kausi nykyjoukkueessa: 7.
Kansalliset/kansainväliset mestaruudet/kpl: 2

  • Ukraina 2015 (Khimik)
  • Ukraina 2016 (SL Favorit Sport -liiga) (Khimik)

Muuta:

  • Mukana Ukrainan menestyksekkäässä EM-karsintajoukkueessa viime syksynä
  • Koko ammattilaisura kotimaassaan Ukrainassa (Khimik, BC Kyiv)
  • Eurocupissa 16 parhaan joukkoon 2014 (Khimik)
  • FIBA EuroChallenge -puolivälierät 2013 (Khimik)
  • FIBA Europe Cup -puolivälierät 2016 (Khimik)
  • Ukrainan cup-mestari 2016 (Khimik)
  • Ukrainan pääsarjan finalisti 2014 (Khimik)
  • Kuluvalla kaudella
    • Ukrainan pääsarjassa (14 ottelua) keskimäärin 5,6 pistettä, 3,6 levypalloa, 2,8 syöttöä
    • Mestarien Liigassa (9 ottelua) keskimäärin 3,8 pistettä, 2,0 levypalloa, 1,7 syöttöä, 3 pisteen heitot 17 %
      • 1. kohtaamisessa Katajaa vastaan 4 pistettä, 2 levypalloa, 3 syöttöä, 3 riistoa

 

Laitahyökkääjät (pelipaikka 3)

 

Volodimir Koniev (203 cm/s. 1989)

Ammattilaiskausi: 8.
Kansainvälinen seurajoukkuepelikausi: 3.
A-maaottelupelaaja: kyllä (2016)
Kausi nykyjoukkueessa: 4.
Kansalliset/kansainväliset mestaruudet/kpl: 2

  • Ukraina 2015 (Khimik)
  • Ukraina 2016 (SL Favorit Sport -liiga) (Khimik)

Muuta:

  • Mukana Ukrainan menestyksekkäässä EM-karsintajoukkueessa viime syksynä
  • Koko ammattilaisura kotimaassaan Ukrainassa (SC Kryvbas Kryvyi Rih, Khimik)
  • Eurocupissa 16 parhaan joukkoon 2014 (Khimik)
  • FIBA Europe Cup -puolivälierät 2016 (Khimik)
  • Ukrainan cup-mestari 2016 (Khimik)
  • Ukrainan pääsarjan finalisti 2014 (Khimik)
  • Kuluvalla kaudella
    • Ukrainan pääsarjassa (14 ottelua) keskimäärin 7,6 pistettä, 4,5 levypalloa, 2,6 syöttöä
    • Mestarien Liigassa (8 ottelua) keskimäärin 8,4 pistettä, 4,0 levypalloa, 1,6 syöttöä
      • 1. kohtaamisessa Katajaa vastaan 14 pistettä, 7 levypalloa, pelitilanneheitot 6/8


Oleksandr Antipov
 (203 cm/s. 1995)

Ammattilaiskausi: 5.
Kansainvälinen seurajoukkuepelikausi: 2.
A-maaottelupelaaja: ei
Kausi nykyjoukkueessa: 2.
Kansalliset/kansainväliset mestaruudet/kpl: 1

  • Ukraina 2016 (SL Favorit Sport -liiga) (Khimik)

Muuta:

  • Koko ammattilaisura kotimaassaan Ukrainassa (BC Donetsk, Hoverla, Khimik)
  • FIBA Europe Cup -puolivälierät 2016 (Khimik)
  • Ukrainan cup-mestari 2016 (Khimik)
  • Kuluvalla kaudella
    • Ukrainan pääsarjassa (15 ottelua) keskimäärin 9,7 pistettä, 5,3 levypalloa
    • Mestarien Liigassa (8 ottelua) keskimäärin 9,9 pistettä, 5,0 levypalloa, 1,8 riistoa
      • 1. kohtaamisessa Katajaa vastaan 10 pistettä, 5 levypalloa

 

Isot laitahyökkääjät/sisäpelaajat (pelipaikat 4-5)

 

Viacheslav Petrov (204 cm/s. 1994)

Ammattilaiskausi: 3.
Kansainvälinen seurajoukkuepelikausi: 2.
A-maaottelupelaaja: ei
Kausi nykyjoukkueessa: 3.
Kansalliset/kansainväliset mestaruudet/kpl: 2

  • Ukraina 2015 (Khimik)
  • Ukraina 2016 (SL Favorit Sport -liiga) (Khimik)

Muuta:

  • Oli mukana Ukrainan maajoukkueleirityksessä viime kesänä muttei yltänyt mukaan lopulliseen EM-karsintajoukkueeseen
  • Koko tähäastinen ammattilaisura Khimikissä
  • FIBA Europe Cup -puolivälierät 2016 (Khimik)
  • Ukrainan cup-mestari 2016 (Khimik)
  • Kuluvalla kaudella
    • Ukrainan pääsarjassa (18 ottelua) keskimäärin 12,1 pistettä, 8,1 levypalloa (6.paras)
    • Mestarien Liigassa (10 ottelua) keskimäärin 11,8 pistettä, 7,4 levypalloa (11. paras)
      • 1. kohtaamisessa Katajaa vastaan 19 pistettä, 9 levypalloa, 4 syöttöä


Jason Love
 (USA) (206 cm/s. 1987)

Ammattilaiskausi: 6.
Kansainvälinen seurajoukkuepelikausi: 4.
A-maaottelupelaaja: ei
Kausi nykyjoukkueessa: 1.
Kansalliset/kansainväliset mestaruudet/kpl: 0
Muuta:

  • Ammattilaisuransa viisi ensimmäistä kautta Belgiassa (Verviers-Pepinster, Antwerp Giants, Mons-Hainaut, Limburg United), puolikas kausi 2015-16 Israelin pääsarjassa (Maccabi Kiryat Gat)
  • Aloitti kuluvan kauden Turkin pääsarjassa (TED Kolejliler Ankara: 6 ottelua, 6,2 pistettä, 4,2 levypalloa), siirtyi Khimikiin joulukuussa
  • Belgian pääsarjan finalisti 2015 (Mons-Hainaut)
  • Kuluvalla kaudella
    • Ukrainan pääsarjassa (5 ottelua) keskimäärin 11,2 pistettä, 8,8 levypalloa
    • Mestarien Liigassa (3 ottelua) keskimäärin 10,3 pistettä, 7,3 levypalloa
      • Ei pelannut 1. kohtaamisessa Katajaa vastaan

 

Päävalmentajat vertailussa

Vitaly Stepanovsky
(UKR)

Greg Gibson (USA)
Ikä: 35 47
Nykyseurakausi: 2. 1.
Pääsarjakausi: 2.
(Khimik Yuzhne 2015 (kauden loppupuoli)-17)
8.
(Kauhajoen Karhu 2007-08, 2009-10 (kauden alkupuoli);
Bisons Loimaa 2011-16;
Kataja Basket 2016-17)
Kansainvälinen seurajoukkuepelikausi:

1.
(Khimik Yuzhne: FIBA Mestarien liiga 2016-17)

4.
(Bisons Loimaa: Eurocup[2] 2013-14, VTB United -liiga[5] 2014-15, 2015-16;
Kataja Basket: FIBA Mestarien liiga 2016-17)

Kansalliset/kansainväliset mestaruudet/kpl: 1
(Ukraina 2016**)
2
(Suomi 2012, 2013 (Bisons Loimaa))
Voitot kansainvälisissä seurajoukkuepeleissä/
kansainväliset ottelut (voitto%):
1/10 (10 %) 29/82 (35 %)
Muuta:
  • Toimi apuvalmentajana 2011-16, kunnes nostettiin päävalmentajaksi kesken viime kauden
  • Pelaajaurallaan takamies, edusti koko uransa ajan Khimikiä
Seuravertailu
  KATAJA-shield_EmptySpace_Big@2x
Perustettu/v.: 1997 1949
Kotipaikka: Yuzhne, Ukraina, 32000 asukasta Joensuu, 75000 asukasta
Kotihalli/
katsojakapasiteetti:
Sportzentrum Olymp/3500 LähiTapiola Areena/2500
Pääsarjakausi: 15.*
(2002-17)
22.
(1969-70, 1976-80, 1982-83, 2001-17)
Sijoitus kotimaassa viime kaudella: 1.* 5.
Kansainvälinen seurajoukkuepelikausi: 14.
(ensi kertaa 2002-03)
5.
(ensi kertaa 2012-13)
Kansalliset/kansainväliset
mestaruudet/kpl:
2
(Ukraina 2015, 2016**)
1
(Suomi 2015)
Voitot kansainvälisissä seurajoukkuepeleissä/
kansainväliset ottelut (voitto%):
76/147 (52 %) 22/52 (42 %)
Kansainvälisillä kentillä: Mukana: 14 kertaa

  • [3] FIBA Europe Champions Cup / FIBA Europe League / FIBA EuroCup / FIBA EuroChallenge / FIBA Europe Cup 2003, 2005, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2016
  • [4] FIBA Europe Cup / FIBA EuroCup Challenge 2004, 2006
  • [2] Eurocup 2014
  • FIBA Mestarien Liiga 2017

Paras saavutus: FIBA EuroCup Challenge[4] -finaalipaikka 2006 (kilpailussa mukana 24 joukkuetta)

Mukana: 5 kertaa

  • [3] FIBA EuroChallenge / FIBA Europe Cup: 2013, 2014, 2015, 2016
  • FIBA Mestarien Liiga 2017

Paras saavutus: FIBA EuroChallenge -puolivälieräpaikka 2013 (kilpailussa mukana 36 joukkuetta)

Muuta:
  • Ukrainan pääsarjan finalisti 2014
  • Ukrainan viisinkertainen pronssimitalisti (2005, 2006, 2007, 2008, 2009)
  • Ukrainan cup-mestari 2016
  • Kaksinkertainen Ukrainan cupin pronssimitalisti (2003, 2007)
  • Ukrainan Supercup-pronssimitalisti 2012
  • Ukrainan kakkosliigan mestari 2002
  • Kolme sijoitusta kahdeksan parhaan joukossa eurooppalaisissa seurajoukkuekilpailuissa
    • FIBA Europe Champions Cup[3] 2003
    • FIBA EuroChallenge[3] 2013
    • FIBA Europe Cup[3] 2016
  • Eurocupissa[2] 16 parhaan joukossa 2014
  • 2000-luvun menestynein joukkue Korisliigassa (11 mitalia)
    • Mestari 2015
    • Kuusi SM-hopeaa (2003, 2006, 2009, 2011, 2012, 2014)
    • Neljä SM-pronssia (2002, 2005, 2007, 2013)
  • Kolminkertainen Suomen Cup -mestari (2003, 2011, 2012)
  • Suomen Cup -finalisti 2006
  • Suomen Cup -pronssia 1976
* Kausina 2008-09 ja 2015-16 Ukrainassa oli kaksi kilpailevaa pääsarjaa: kaudella 2008-09 joukkueet jakautuivat joko Ukrainan koripalloliiton organisoiman Superliigan tai sitä haastaneen Ukrainan Koripalloliigan alle, viime kaudella 2015-16 taasen Superliigan ja tällä kertaa Ukrainan koripalloliiton organisoiman uuden sarjan, SL Favorit Sport -liigan alle. Tällä kaudella pelataan jälleen vain yhtä pääliigaa, Superliigaa.
** SL Favorit Sport -liigan mestaruus
Suomi vs. Ukraina

 

Ukrainan Koripalloliitto aloitti toimintansa melko pian Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen, vuonna 1992.

Maan parhaista koripallosuorituksista ovat vastanneet naiset ja tytöt: naiset voittivat EM-kultaa 1995 ja olivat neljänsiä Ateenan olympialaisissa 1996, 16-vuotiaat tytöt puolestaan voittivat EM-pronssia v. 2003.

Suomen kaikkien aikojen parhaan kansainvälisen sijoituksen hankkivat B-pojat EM-kisoissa v. 1981, jolloin joukkueemme oli neljäs.

Ukrainan miesten joukkue on pelannut EM-lopputurnauksessa seitsemän kertaa. Sen paras sijoitus on sama kuin Suomella, kuudes. Molemmat maat debytoivat MM-tasolla Espanjan-kisoissa 2014, jolloin ne kohtasivat alkulohkossa. Ottelu päättyi Suomen voittoon.

Kaikkiaan miesten maajoukkueet ovat iskeneet yhteen seitsemästi ja Suomi on voittanut otteluista viisi.

Sekä Ukraina että Suomi pelaavat tänä vuonna järjestettävässä miesten EM-lopputurnauksessa.

Seurajoukkuetasolla Ukraina on melko selvästi Suomea edellä, jos vertaillaan menestystä kansainvälisillä kentillä. Kumpikaan maa ei ole voittanut yhtään miesten mestaruutta, mutta ukrainalaisjoukkue on edennyt finaaliin kolmesti. Lisäksi Ukrainasta on ollut kertaalleen edustus nykymuotoisessa Euroliigassa. Kakkostason Eurocupissa maan paras saavutus on välieräpaikka.

Miesten seurajoukkuekohtaamisia on ennen Kataja-Khimik -ottelua käyty yhteensä 21. Näistä suomalaisjoukkue on voittanut yhdeksän. Kenties merkittävin ottelusarja käytiin Eurocup-kaudella 1997-98, jolloin Torpan Poikien huikea europelikausi katkesi pudotuspelitappioihin Odessalle. ToPo:n lopullinen sijoitus oli paikka 16 parhaan joukossa ja se on edelleen paras suomalaisjoukkueen saavutus ko. tason sarjassa.

Tällä kaudella eurosarjoissa ei Khimikin lisäksi pelaa muita ukrainalaisjoukkueita.

Itsenäistyi/v. 1917 1991
Asukkaita/milj. 5,5 42,5
Lisenssipelaajat
(miehet, naiset, juniorit):
18000  4700
(v. 2012)
FIBA-ranking (miehet): 32.
(naiset: ei rankattu)
38.
(naiset: 41.)
Maaottelukohtaamiset (miehet):

Voitot: Suomi 5 – Ukraina 2

Maaottelu 28.08.2015: Suomi – Ukraina 88-68
Maaottelu 23.08.2015: Ukraina – Suomi 75-70
MM-kisat 31.08.2014: Suomi – Ukraina 81-76
Maaottelu 09.08.2008: Suomi – Ukraina 66-70
Maaottelu 08.08.2008: Suomi – Ukraina 92-76
EM-karsinta 12.11.1994: Suomi – Ukraina 97-92
EM-karsinta 13.11.1993: Ukraina – Suomi 101-111

Seurajoukkuekohtaamiset (miehet):

Voitot: Suomi 9 – Ukraina 12

FIBA Champions League 2017: Khimik – Kataja Basket 82-88
FIBA EuroCup Challenge[4] 2006: LrNMKY – Khimik 49-71
FIBA EuroCup Challenge 2006: Khimik – LrNMKY 88-61
FIBA Europe League[3] 2004: Espoon Honka – Kyiv 67-80
FIBA Europe League 2004: Kyiv – Espoon Honka 66-58
FIBA EuroCup Challenge 2003: Espoon Honka – Khimik 83-78
FIBA EuroCup Challenge 2003: Khimik – Espoon Honka 92-62
FIBA EuroCup Challenge 2003: LrNMKY – Azovmash 66-85
FIBA EuroCup Challenge 2003: Azovmash – LrNMKY 95-67
FIBA Korac Cup[3] 2000: Kyiv – TuNMKY/Piiloset 100-87
FIBA Korac Cup 2000: TuNMKY/Piiloset – Kyiv 95-77
FIBA Korac Cup 1999: Tapiolan Honka – Azovbasket 93-74
FIBA Korac Cup 1999: Azovbasket – Tapiolan Honka 66-68
FIBA EuroCup[2] 1998: MBK Bipa-Moda Odessa – Torpan Pojat 70-61
FIBA EuroCup 1998: Torpan Pojat – MBK Bipa-Moda Odessa 39-61
FIBA EuroCup 1997: Torpan Pojat – Shakhtar Donetsk 81-68
FIBA EuroCup 1997: Shakhtar Donetsk – Torpan Pojat 61-85
FIBA Korac Cup 1993: Uudenkaupungin Urheilijat – Spartak Luhansk 83-81
FIBA Korac Cup 1993: Spartak Luhansk – Uudenkaupungin Urheilijat 96-91
FIBA European Cup[2] 1993: Budivelnik – HNMKY 70-72
FIBA European Cup 1993: HNMKY – Budivelnik 89-100

NBA-pelaajat/kpl: 2
(Hanno Möttölä, Atlanta Hawks 2000-02;
Erik MurphyChicago Bulls 2013-14)
8
(Joel Bolomboy (Utah Jazz),
Alex Len (Phoenix Suns),
Kyrylo Fesenko, Vyacheslav Kravtsov, Slava Medvedenko, Oleksiy Pecherov, Vitaly Potapenko, Alexander Volkov)
(nykypelaajat lihavoituina)
Olympiakisat (miehet)
Osallistumiskerrat: 2
(1952, 1964)
Mestaruudet:
Mitalit:
(paras sijoitus: 9.)
1
(pronssi 2012)
MM-kisat (miehet)
Osallistumiskerrat: 1
(2014)
1
(2014)
Mestaruudet:
Mitalit:
(paras sijoitus: 22.)

(paras sijoitus: 18.)
EM-kisat (miehet)
Osallistumiskerrat: 15
(1939, 1951, 1953, 1955, 1957, 1959, 1961, 1963, 1965, 1967, 1977, 1995, 2011, 2013, 2015)
7
(1997, 2001, 2003, 2005, 2011, 2013, 2015)
Mestaruudet:
Mitalit:
(paras sijoitus: 6.)

(paras sijoitus: 6.)
Osallistuminen suurimpiin eurosarjoihin (miehet)
(Euroliiga/FIBA)
Osallistuneita joukkueita yhteensä: 20 19
Osallistumiskerrat: 104 105
Joukkueita mukana tällä kaudella: 1
(Mestarien Liiga: Kataja Basket)
1
(Mestarien Liiga: Khimik Yuzhne)
Mestaruudet
Taso 1:
(nykyisin: Euroliiga)

(Paras saavutus: Helsingin Kisa-Toverien yltäminen kahdeksan parhaan joukkoon FIBA Euroopan Mestareiden Cupissa v. 1964)

(Paras saavutus: 1 kerta Euroliigan lohkovaiheessa (Budivelnik 2013-14: 2 voittoa, 8 tappiota))
Taso 2:
(nykyisin: EuroCup sekä FIBA Mestarien liiga)

(Paras saavutus: Torpan Poikien yltäminen 16 parhaan joukkoon Eurocupissa v. 1998)

(Paras saavutus: Budivelnikin Eurocup-välieräpaikka v. 2013)
Taso 3:
(nykyisin: FIBA Europe Cup)

(Paras saavutus: Kataja Basketin yltäminen kahdeksan parhaan joukkoon FIBA EuroChallengessa v. 2013)

(Paras saavutus: 2 finaalipaikkaa:
Kyiv (FIBA Europe League) v. 2005,
Azovmash (FIBA EuroCup) v. 2007)
Taso 4:
(pelattu viimeksi kaudella 2006-07 nimellä FIBA EuroCup Challenge)

(Paras saavutus: LrNMKY:n yltäminen neljän parhaan joukkoon FIBA EuroCup Challengessa v. 2006)

(Paras saavutus: Khimikin finaalipaikka FIBA EuroCup Challengessa v. 2006)

 

[1] Euroopan arvostetuin seurajoukkuekilpailu, nykyisin nimellä Euroliiga (markkinointinimenä Turkish Airlines Euroleague).
[2] Kilpailu, jota on vuodesta 2002 pelattu nimellä Eurocup. Ollut viime kauteen saakka Euroopan toiseksi arvostetuin seurajoukkuekilpailu. Eurocupia sekä Euroopan arvostetuinta seurajoukkuekilpailua, Euroliigaa, hallinnoi Euroleague Basketball. Tällä kaudella sekä Euroliiga että sen ”pikkuveli” Eurocup joutuvat tulemaan toimeen ilman ranskalaisjoukkueita, jotka ovat sitoutuneet pelaamaan FIBAn alaisia sarjoja (Mestarien Liiga ja FIBA Europe Cup).
[3] Nykyisin FIBA Europe Cup, Euroopan neljänneksi arvostetuin seurajoukkuekilpailu. FIBAn ”kakkossarja” tällä kaudella startanneen Mestarien liigan alla.
[4] Sarjataso, jota tällä kaudella vastaa FIBA Europe Cup (kts. ed. kohta 3).
[5] Kansainvälinen venäläisliiga, joka on virallisesti myös Venäjän pääsarja.

Mestarien Liiga on Kansainvälisen Koripalloliiton (FIBA) täksi kaudeksi lanseeraama uusi sarja, joka arvostetaan tällä hetkellä maanosan nykyisen ykköskilpailun, Euroleague Basketballin vuodesta 2000 pyörittämän Euroliigan perään yhdessä Euroleague Basketballin järjestämän EuroCupin kanssa. Kataja Basket on tällä kaudella ainoa suomalaisjoukkue, joka osallistuu kansainvälisiin sarjoihin. Etuoikeus Mestarien Liiga -karsintapaikkaan oli SM-kultaa keväällä voittaneella Kouvoilla, mutta sen päätettyä jättää eurokentät tällä kertaa käymättä sai runkosarjan voittanut Kataja mahdollisuuden. Mestarien liigassa on viisi alkulohkoa ja niissä pelaa yhteensä 40 joukkuetta.

 Lisätietoa

Liput

20/12/8 eur, ennakkoon Ennakkolippu.com ja Kataja Shop (Kauppakeskus Metropol)

Otteluisäntä

 


Tervetuloa!


Mestarien liiga, lohko B, 11. kierros:
Kataja Basket – Khimik Yuzhne (UKR)
LähiTapiola Areena, Joensuu, tiistai 3.1. klo 19:00

 

 

« Takaisin