Jukka Toijala
Päävalmentajan kyselytunti, marraskuu 2010
Toikka vastaa Katajan nettisivujen kautta viikolla 45 tulleisiin kysymyksiin.
1. Miksi Katajassa ja usein ylipäänsä suomessa, hyväksi havaitut jenkkipelaajat eivät jatka seurassa useampaa kautta peräkkäin? Kysymys ei voi olla yksin rahasta, koska pienemmällä budjetillakin operoivat seurat pystyvät näitä tähtipelaajia pitämään, kuten esim. Wood Kauhajoella, Ivey Kotkassa ja Williams Tampereella. Toivovatko koutsit aina löytävänsä joka kesä uuden kultakimpaleen, jota muut seurat eivät ole vielä tajunneet. Katsojana toivoisi jatkuvuutta myös sillekin osastolle, ettei joka syksy tulisi taas uudet koriskiertolaiset ihmeteltäviksi. (Kysyy nimimerkki ”Mie”).
Toikka vastaa:
Kyllä kysymys on nimenomaan ja vain rahasta. Yhdysvaltain kansalainen saa tienata kalenterivuotta kohden 20 000 dollaria puhtaana käteen. Tähän summaan lasketaan myös ns. luontaisedut eli asunnot ja autot ja mahdolliset muut edut. Käytännössä normaalitasoisten jenkkien kuukausipalkkiot vaihtelevat noin 3000-4000 dollarin välillä joten tuo 20 000 dollaria tulee rehellisesti maksettuna täyteen kevätpuoliskolla. Jos siis saman pelaajan (esim. Iveyn) haluaa palkata tulee varautua maksamaan verot KOKO summasta – ei vaan ylimenevästä osasta ja täten pelaajasta tuleekin seuralle suuri kuluerä.
Joensuussa on joissain piireissä haikailtu Woodin perään. Kerrottakoon tässä nyt sen verran että Woodin kulut ovat yksinään enemmän kuin mitä tämän kauden jenkkikaksikkomme meille kustantaa...
2. Jossain vaiheessa valmennusuraasi sinun pelikirjaasi on jossain määrin kritisoitu siitä, että joukkueesi sisäpelaajien rooli on lähinnä puolustaminen, levyjen repiminen ja roskapallojen sisään laittaminen (mm. Walls ja Cipriano). Kuitenkin muutosta pelikirjaan on tapahtunut viime (Kaunisto ja Neltner) ja tällä kaudella (Sami ja Darren) joukkueessa. Kuinka vastaat tähän? Kuitenkin tulee mietittyä tämän edellä mainitun asian tiimoilta Fellsin roolia. Onko häneltä pelikirjassasi kielletty/rajoitettu tietyt asiat kentällä, esim. 1 vs. 1-pelaaminen hyökkäyspäässä? Otetaan mukaan pari esimerkkiä. Vilppaan Doaksia hän pyöritteli ekalla puoliajalla ja katosi sitten kuvasta tai hänen roolinsa muuttui. Korihaita vastaan hän oli usein vastakkain Kumpulaisen kanssa korin alla, mutta tyytyi syöttämään kaarelle, vaikka olisi voinut nopeudellaan pyörittää hidasliikkeistä Jussia. Muutenkin toisella puoliajalla hänen pistetehtailunsa on romahtanut, eikä allekirjoittanut pistäisi sitä ainakaan kunnon loppumisen piikkiin. Tasaista jälkeähän Darren tekee, mutta rahkeita olisi kenties parempaankin. Olisi siis mukava kuulla Fellsin roolista tarkemmin päävalmentajan suusta. Kiitos vastauksesta! (Ei kysyjän nimeä/nimimerkkiä).
Toikka vastaa:
Pelikirja kehittyy ja elää koko ajan – viime kausina on käytössä ollut todella hyviä sisäpelaajia joka on ilman muuta edellytys modernin koripallon pelaamiselle. Joukkueen tasapaino on tällä hetkellä melkoisen hyvä – kunhan kaikki pelaajat ovat jossain vaiheessa terveenä!!
Tämän kauden Kataja on pyritty kasaamaan nimenomaan niin, että meillä on koko ajan viisikollinen vaarallisia pelaajia, sekä sisäpaikoilla kuin myös kauempana korista. Darren sekä myös toinen vahvistuksemme Jared ovat erittäin epäitsekkäitä pelaajia, joiden arvomaailmassa joukkueen etu tulee ennen omaa etua. Darrenin kohdalla epäitsekkyys on ollut jopa välillä liiallista – en siis ole kieltänyt häneltä hyökkäyspään ratkaisuja vaan tilanne on ollut käytännössä päinvastainen. Pyrimme jatkossa käyttämään Darrenin monipuolisuutta vieläkin enemmän hyödyksi hyökkäyspäässä.
3. Sitä olen monesti miettinyt miksi joukkueet eivät ainakaan Korisliigassa juuri harrasta heittokellon hallintaa kun kellossa on jäljellä ~40 sekuntia ja pallo on oman joukkueen hallussa. Miksi ei useammin pyritä nopeaan heittoon jolloin olisi hyvät mahdollisuudet saada kaksi heittoa yhden hinnalla? (Kysyy nimimerkki "Jeppe").
Toikka vastaa:
Erittäin hyvä kysymys ja huomio. 40 sekuntia on mielestäni lähellä sitä rajaa jolloin kannattaa pyrkiä saamaan aikaiseksi vielä kaksi hyvin rakennettua heittoa ja jättää vastustajalle yksi heitto. Heittojen pitää olla kuitenkin hyvin rakennettuja muutenhan siinä ei olisi mitään järkeä.
4. Jos sinun pitäisi nimetä a) pelaaja- ja b) valmentajaurasi kolme mieliinpainuvinta tapahtumaa tai asiaa, mitkä ne olisivat? Lisäkysymys: Edelliseen viitaten, mitkä ovat koko koripallourasi kolme riemukkainta juttua? (Ei kysyjän nimeä/nimimerkkiä).
Toikka vastaa:
Kysymys on todella haastava mutta yritetään.
a) Laittamatta järjestykseen ovat pelaajauralta mieleen jääneet voitetut mestaruudet, 22-vuotiaiden maajoukkueen selviytyminen EM-kilpailuihin sekä pelimatkat USA:han sekä nuorten maajoukkueen kuin myös seurajoukkueen kanssa.
b) Valmentajauralla on tapahtunut muutamia todella dramaattisia asioita. Chris Sandyn menehtyminen auto-onnettomuudessa ensimmäisellä päävalmentajakaudella oli kauhea tragedia. Viime kesänä puolestaan EM-karsintaottelussa Montenegrossa nuori katsoja menehtyi sydänkohtaukseen vaikka häntä yritettiin elvyttää kentän laidalla kesken ottelun. Viime kesän ottelu Israelissa täpötäydessä Nokia-Areenassa oli mieleenpainuva kokemus positiivisessa mielessä.
Vastaus lisäkysymykseen: Riemukkaimpiin juttuihin kuuluvat pelaajauralta 3 voitettua Suomen mestaruutta ja 2 cupin voittoa sekä 2 sarjanousua (Kouvot/Kataja) liigaan. Edelleen mieliin jäi 22-vuotiaiden karsinnan päätöskamppailu Liettuaa vastaan jonka voittamalla lunastimme paikkamme EM-kilpailuihin. Sitä ei silloin edes tajunnut kuinka kova juttu se oli. Kisoissa kaadoimme mm. Israelin ja Kreikan. Toivon että kolmas riemukkain juttu tulee eteen ensi kesänä ja Suomen miesten maajoukkue selvittää tiensä Liettuassa pidettäviin EM-kilpailuihin!
5. Jos mennään spekulointilinjalle eli unohdetaan taloudelliset tekijät ja joukkuekemia niin minkä tyyppisellä amerikalaisella pelaajalla lähtisit tällä hetkellä nykyistä ryhmää täydentämään parantaaksesi joukkueen iskukykyä kevään karkeloissa? (Kysyy nimimerkki "Pantteri").
Toikka vastaa:
Jos asialla halutaan spekuloida, niin luulen että hankkisin vahvan yleispelaajan. Eli monipuolisen laiturin joka pystyy pelaamaan sekä hyökkäys- että puolustuspäässä monissa eri rooleissa. Kauempana sekä lähempänä koria..
6. Miksi et käytä enää koko nimessäsi M-kirjainta, eli Jukka M. Toijala? Sitten vielä haluaisin tietää sinun kuntoilustasi, eli miten pidät kunnostasi huolta? (Kysyy nimimerkki "ämmä").
Toikka vastaa:
Syy siihen että alun perin käytin M-kirjainta oli, koska isäni Jukka T. Toijala oli joukkueenjohtajana monia vuosia. Käyttämällä kirjainlyhennettä vältyimme monilta eri väärinkäsityksiltä.
Valitettavasti pelaajaurani päättänyt lonkkavamma vaikuttaa kuntoiluuni. En pysty harrastamaan urheilua niin monipuolisesti kuin haluaisin. Nykyisin pidän kunnostani huolta uimalla noin 5 kertaa viikossa sekä käymällä kuntosalilla. Heti kun sataa riittävästi lunta, niin aloitan hiihtämisen. Kesällä pyrin myös golfaamaan jos aikaa vaan riittää.
7. Mikä joukkueen odotat yltävän finaaliin Katajan seuraksi? Ja eihän lähdetä tähän kysymykseen vastattaessa sille linjalle että keskitytään vaan omaan tekemiseen. Eikös omaan tekemiseen koripallossa kuulu vastustajan otteiden huomioiminen? (Kysyy nimimerkki "Jeppe").
Toikka vastaa:
Monen joukkueen kokoonpanot tulevat muuttumaan vielä kauden aikana aika paljon, mutta tässä vaiheessa veikkaisin kovimmiksi vastustajiksi Pyrinnön, ToPon (lisättynä kahdella jenkillä + Möttölällä). Hyvin lähellä näitä tulevat KTP, Honka ja Karhu. Nämä siis tämän hetken kokoonpanoilla veikattuna...
8. Mie kysyn seuraavaa, mieltäni askarruttavaa asiaa: teetkö ennen peliä itsellesi muistilistan, että mitä juoksukuvioita pelissä juostaan, vai mennäänkö pelin alussa vakiokuviolla, jota sitten muutetaan vastustajan puolustuksen mukaan? Eli lyhyemmin; pelataanko suunnitelmallisesti vai fiiliksellä? Ja toinen kysymys: montako erilaista hyökkäyskuviota on Katajan pelikirjassa? (Kysyy nimimerkki "Timo Är").
Toikka vastaa:
En sinänsä tee mitään kiveen hakattua muistilistaa, mutta etukäteen mietin kyllä mitkä ovat meidän aseet kyseistä vastustajaa vastaan ja mitä hyökkäyspelejä meidän tulisi heitä vastaan juosta. Kyllä peleihin valmistaudutaan suunnitelmallisesti, mutta pitää olla valmis elämään ns. hetkessä.
Hyökkäyskuvioita on tässä vaiheessa vielä suhteellisen ”pieni” määrä. Tällä hetkellä erilaisia vaihtoehtoja hyökkäyspäässä on noin 15-20 hyökkäyspelin verran.
9. Mitkä asiat ovat valmentaja Jukka Toijalan omissa henkilökohtaisissa suunnitelmissa sanotaanko seuraavan viiden vuoden ykköstavoitteita? (Ei kysyjän nimeä/nimimerkkiä).
Toikka vastaa:
Tällä hetkellä ajatukseni on kehittää itseäni valmentajana ja kokeilla missä rajat tulevat vastaan. En osaa ajatella kuitenkaan viiden vuoden sykliä – tämä on minulle nyt 5:s kausi päävalmentajana ja sen aikana on ehtinyt tapahtua jos jonkinlaisia asioita… Joten pyrin elämään tässä ja nyt ja tekemään työni mahdollisimman hyvin sekä nauttimaan siitä faktasta että saan tehdä töitä rakastamani lajin parissa!
Toikka ja Verkkotoimitus kiittävät kaikkia kysyjiä! Kysymykset olivat sen verran hyviä (toivottavasti vastaukset myös!), että vastaava sessio voitaneen uusia sopivan tilaisuuden tullen.