kataja basket club / ottelut / miesten edustusjoukkue
< Takaisin

22.1.2011

Tiivistynyt puolustus ja terävöitynyt hyökkäys kaatoi ToPon
Cup-mestaruus!

Ensimmäiset kaksi jaksoa epävarmalta näyttänyt Joensuun Kataja venyi lopulta upeasti Suomen Cup -voittoon. Joukkue näytti kykynsä nousta takaa ja pelata paineen alla. Seurahistorian toinen miesten mestaruus irtosi Helsingin Kisahallissa Torpan Poikia vastaan käydyssä loppuottelussa lukemin 88-95 (21-19, 30-24, 17-24, 20-28).

Klikkaa kuva suuremmaksi. Alun tasaisen pistetehtailun jälkeen ToPo nykäisi. Katajalla oli kahdella ensijaksolla suuria vaikeuksia puolustaa helsinkiläisten pallollisia yläscreenejä, minkä johdosta kaukoheittäjänsä rollasivat tuon tuostakin vapaiksi. Kun heitot putosivat, oli piste-ero toisella jaksolla pahimmillaan 13 (40-27).

ToPon nykäisyä vauhdittivat sen isot miehet, Hanno Möttölä (19/7/2 s.) ja LaVell Blanchard (20/7), joiden kaukoheittopeli oli kahdella ensimmäisellä jaksolla erinomaista.

Katajan ajoittain seisovaksi menneeseen hyökkäykseen ruutia toi finaalin MVP:ksi kohonnut Jared Newson (28/13), joka osui läpi ottelun läheltä ja kaukaa. Newsonin pommeilla Kataja pysyi ToPon tuntumassa pelin vaikeimmilla hetkillä. Puolustuspäässä amerikkalainen paimensi ToPo-pelintekijä Frank Richardsin (8/2/2 riis.) hiljaiseksi.

Katajan puoliajan jälkeisen nousun arkkitehteina häärivät Newsonin ohella Sami Lehtoranta (16/5/1 tor.) ja Antti Kanervo (19/2). Ensin mainittu puolusti Möttölän vaille pelitilannekoria (kahdella viimeisellä jaksolla vain viisi pistettä), väänsi itse vahvasti toisessa päässä kenttää ja kirsikkana kakun päälle tarjoili ratkaisuhetkillä kaksi koriin johtavaa syöttöä (jostakin syystä eivät näy tilastossaan), toisen Kanervolle, toisen Newsonille. Kanervon osalle tuli naulata tärkeillä hetkillä heittoja säkin pohjalle ja tähän huutoon nuorukainen vastasikin mainiosti.

Muista Kataja-sotureista Petri Virtanen (10/5/4 s.) heitti pelinjohtonsa ohella sisään kaksi arvokasta kolmosta. Darren Fells (17/3/2 riis.) väänsi pienen lamakauden jälkeen todella vahvasti ja oli erityisen tarkkana vapareissaan (10/12). Sairastelusta edelleen toipumisvaiheessa oleva Juha Sten (2/3) pelasi ainostaan reilut kahdeksan minuuttia, missä ajassa ehti etenkin hakea arvokkaat hyökkäyslevypallot sekä väläyttää sähäkkyyttään, jota Kataja tulee satavarmasti tarvitsemaan mitä pidemmälle kohti kevättä edetään.

ToPosta kenties ainoana jatkuvana harmina hääräsi Michael Pounds (17/1). Ei ole liioiteltua todeta, että Poundsiin ei Katajasta oikein kukaan saanut finaalissa otetta.

Levypallot kirjattiin yllätyksenä Katajalle peräti 43-32. Murheellisiksi liigakauden aikana osoittautuneet vapaaheitotkin onnistuvat hyvin, 76-prosenttisesti.

Joukkue palaa sorvin ääreen alkuviikosta. Seuraava ottelu on ohjelmassa perjantaina, jolloin kärkikamppailussa Katajaa isännöi KTP. Cup-mestarit nähdään Areenalla sunnuntaina, kun Pekka Salmisen Honka matkaa Joensuuhun.