kataja basket club / ottelut / miesten edustusjoukkue
< Takaisin

10.5.2014


Nilan Bisons Loimaa - Kataja Basket 83-88 ja.
(22-26, 22-11, 15-16, 18-24, 6-11)

Kataja Basket Korisliiga-finaaliin voitoin 3-2.

Alkuasetelmat:
Kevään pudotuspelien toisen kierroksen (välierät) viides ja ratkaiseva kohtaaminen sarjan ollessa tasan 2-2. Voittaja finaaliin.
Kataja nousi torstaina kotikentällään kanveesista rennosti mutta riittävän kovaa pelaten ja väänsi kuin väänsikin sarjan tasoihin. Bisons oli aivan ottelun lopussa aavistuksen väsyneemmän oloinen kuin kotijoukkue, joten löytyykö lopullinen ratkaisu kenties kunto- vai mentaalipuolelta?
Molemmat jatkavat edellisestä ottelusta tutuilla miehistöillä, ei uusia poissaoloja.
 
Ratkaisu:
Kummankin kasetti ja kunto kestää, joten kenties kautta aikain kovatasoisin Korisliigan välieräsarja saa ansaitsemansa huipennuksen vasta jatkoajalla. Tuolloin Katajan aivot, kapteeni Teemu Rannikko (18/4/7 s./2 riis./kentän paras teholuku, 18/plus-miinus -luku +1), pitää tasonsa heittäen Katajan 11 pisteestä viisi, jakaen yhden syötön ja riistäen kertaalleen, voiton varmistaen, aivan lopussa. Niin monesti painotettuihin pieniin asioihin kuuluvat Biisoneilla jatkoajan kaksi menetystä sekä kapteeninsa Tuukka Kotin (14/6/1 tor./-8) loppuhetkien epäonniset heitot sekä korin alta sekä vapaaheittoviivalta. Periaatteessa lopputulos olisi voinut aivan hyvin olla toisinkin päin, ehkä Kataja on tänään Rannikon johdolla aivan murusen verran lähestulkoon yhtä mahtavaa vastustajaansa taitavampi ja etenee sen turvin finaaliin.
 
Avainpelaajat:
Rannikon ohella Katajasta nousee esiin huikeasti pelaava Antti Kanervo (19/0/+3), jonka pommit osuvat kaukaa läpi ottelun (kolmoset 5/9). Hän ei tyydy tähän vaan pimentää todella hurjalla puolustuspelillään yhden Bisonsien syömähampaan, Matti Nuutisen (0/4/-6), peräti nollille. Pitkin playoffeja hurjassa heittovireessä ollut maajoukkuemies ei saa ilmaan kuin kaksi palloa, mikä on melko käsittämätöntä ja alleviivaa Kanervon panosta. Pitkään myös yhtäaikaa Rannikon kanssa kentällä häärivä Petri Virtanen (15/1/2 s./+7) on kolmas todella iso Kataja-nimi. Jostain ihmeen paikasta lienee löytynyt lisävirtaa aivan näihin viimeisiin matseihin, sillä Virtasen jalat tikkaavat myös puolustuksessa kiitettävästi. Kenellekään ei tietenkään ole yllätys, että hän taitaa etenkin hyökkäyspelaamisen ja vaikka kaukoheitto (kolmoset 1/6) ei tänään uppoa ovat kakkosensa ja vapaaheittonsa erityisen isossa arvossa. Kun sekä Alex Wesby (4/4/2 s./+6) että sentteri Mike Morrison (6/1/2 tor./+14) joutuvat virhevaikeuksiin, nousee Vesa Mäkäläinen (9/8/teholuku 15/+1) esiin. "Veskun" taistelu ei aina näy tilastoissa, tämä päivä on kuitenkin iloinen poikkeus. Yksi loppuhetkien Kataja-sankareista. Jared Newson (11/9/2 riis./1 tor./teholuku 15/+2) pelaa tasaisesti alusta loppuun ja on nousemassa amerikkalaiskolmikosta pelaajaksi, jolta varmimmin saa tietyt hyökkäystehot playoff-ottelusta toiseen. Konkari Sami Lehtorannan (6/3/-12) jalat käyvät Virtasen tapaan kuin 10 vuotta sitten ja kaikesta aistii, paitsi että viimeisiä matseja huipulla viedään, kovan palon siihen kirkkaimpaan, joka komealta uraltaan vielä puuttuu.
Bisons-lauman "paha poika" on pitkään Frank Robinson (19/0/teholuku 16/-8), jota ei alkupuoliskolla saada kuriin oikein millään. Ammattimies on joka paikassa, sekä puolustus- että hyökkäyspäässä, Katajan kiusana. Hieman myöhemmin alkaa päätään nostella Ville Mäkäläinen (15/4/3 s./+19), joka häärii missä milloinkin, useimmiten tehokkaasti. Onpa hän jopa ratkaista ottelun varsinaisen peliajan lopun korilleajollaan. Plus-miinus -lukunsa +19 on aivan huikea ja kertoo todellisen merkityksensä joukkueelleen. "Inhottavan" kova pelimies! Kotti laittaa 10 kakkosestaan peräti seitsemän koriin ja on Robinsonin lailla parhaimmillaan ensimmäisillä kahdella jaksolla. Vapaaheittonsa 0/4 tuottavat vastapainoksi kovasti murhetta. Joensuussa Newsonin pihteihin jäänyt John Williamson (15/3/5 s./teholuku 15/-14) on edelliskohtaamiseen verrattuna tehnyt pieniä muutoksia peliinsä. Huomionarvoista ovat ns. pitkät kakkoset, joita hän upottaa -korille peruuttamisen sijaan- kelpo satsin. Aivan lopussa "se vaarallisin Biisoni" on Mäkäläisen ohella eittämättä koko lauman pelintekijä Antto Nikkarinen (12/2/5 s./3 riis./-14), jonka johtajuus ja ratkaisukyky ovat parhaimmillaan aivan Rannikon luokkaa. Huikea pelimies, joka ei tällä ensimmäisellä Bisons-kaudellaan saa vielä parasta mahdollista palkintoa tekemisistään, mutta aikaahan nuorukaisella vielä on.
 
Muuta:
Katajan kova taistelu näkyy myös levypallotilastossa, jonka joensuulaiset voittavat 35-30. Joukkue iskee kakkosensa sisään peräti 62-prosenttisesti (Bisons 54 %) ja onnistuneet kolmoset kirjataan sille 8-3 (35 ja 30 %).
 
Ottelun jälkeiset kommentit (VeikkausTV):
Jukka Toijala:
- Vaikea sanoa mikä lopulta ratkaisi. Ehkä se, kumpi pystyi paremmin toteuttamaan omaa pelaamistaan. Onneksi meidän jätkät jaksoivat upeasti.
 
Teemu Rannikko:
- Oli todella kova peli, uralla ei montaa tällaista sarjaa ole tullut pelattua. Hurjaa puolustamista, kovia koreja. Kerran oltiin jo häviämässä, mutta tultiin Peten (Virtanen) johdolla takaisin. Lopussa saatiin tarvittavat stopit. Ehkä pallokin vähän pomppi meille.
 
Katajan seuraava ottelu:
Korisliigan finaalit, jossa vastaan asettuu Tampereen Pyrintö, alkavat Tampereella Hakametsän jäähallissa jo tulevana maanantaina. Joensuussa kohdataan ensimmäisen kerran keskiviikkona 14.5.
 
> Ottelutilasto (Korisliiga.fi)


< Takaisin | Sivun alkuun