kataja basket club / ottelut / miesten edustusjoukkue
< Takaisin

4.11.2014


Kataja Basket - JSF Nanterre (FRA) 70-77
(14-23, 14-17, 22-20, 20-17)

Ken Horton sai viimeinkin myös heittopelinsä kulkemaan ja esitti kokonaisuutena kauden ylivoimaisesti parastaan.
Kuva: Kuvanmaailma/Vesa Kuukka.

 
Alkuasetelmat:
FIBA EuroChallenge 2015 -avausottelu. Kataja Basket (Korisliigassa 3 voittoa, 5 tappiota) saa vastaansa lohkon ennakkosuosikin, viime kaudella Euroliigaakin pelanneen ranskalaisjoukkueen (Pro A:ssa kakkosena 5 voitolla ja 1 tappiolla).
Miljoonamiehistöltä (budjetti 3,9 m€) puuttuu pre-seasonilla loukkaantunut takamies Terrance Campbell, mutta leveyttä joukkueessa on ilman häntäkin, joensuulaisnäkökulmasta vähintäänkin "riittävästi". Onneksi Kataja pääsee pitkästä aikaa peliin parhaalla kokoonpanollaan, kun kolmisen viikkoa sivussa ollut kapteeni Teemu Rannikkokin vetää pelipaidan ylleen aloittaen näin urallaan jo 11. kerran kansainvälisen sarjakauden.
 
Ratkaisu:
Harvoin voi tappion jälkeen olla joukkueensa esityksiin tyytyväinen, mutta tähän otteluun Kataja lähti ennakkoon niin suurelta takamatkalta, että moni asia jättää positiivisen jälkimaun. Ottelu ratkeaa toki juuri niihin seikkoihin, joita osattiin pelätä. Nanterren heittopeli ja yleinen urheilullisuus vakuuttavat. Ison kalustomme varhaiset virhevaikeudet yhdistettyinä Nanterren ratkaisuvaiheissa esittämään vahvaan hyökkäyslevypallo- ja kaukoheittopeliin ovat ranskalaisia silminnähden helpottavan avausvoiton takeina. Vastapainona heiltä saadaan taktiikan mukaisesti juoksupeli lähes kokonaan pois. Myös puolustusmuotojen vaihtelu aiheuttaa huomattavaa sekaannusta - tästä on hyvä jatkaa!
 
Avainpelaajat:
Kuten Ranskan liigassa, myös tänään Nanterre on äärimmäisen tasainen. Kaikki 10 miestä kirjauttavat peliaikaa 15-26 minuuttia. Pienikokoinen takamies Keydren Clark (10/3/6 syöttöä/plus-miinus -luku +8) tuottaa jatkuvasti harmia sähäkkyydellään. Ratkaisuhetkillä pomminvarma, tyylikäs laituri Kyle Weems (14/7/2 riistoa/1 torjuntaa/+1) pelaa illasta toiseen kuin jokaisen koripallovalmentajan unelma. Yleispelaaja Jamal Shuler (12/4/2 s./4 riis./+11) on käsineen Kataja-syöttöjen tiellä etenkin kesken viimeisen rynnistyksen. Korien alla massiivinen Johan Passave-Ducteil (13/6/+-0) on välillä aivan mahdoton liikuteltava ja 19-vuotias torni Mouhammadou Jaiteh (10/13/2 s./+11) iskee kovia kuppeja vierasvoiton kannalta oikeaan aikaan.
Kotijoukkueesta kolme pelaajaa on tänään ylitse muiden. Teemu Rannikkoa (12/2/8 s./+6) on aivan turha yrittääkään olla kehumatta liikaa. 34-vuotias konkari pelaa edelleen eruooppalaisittain aivan erinomaisen hyvää koripalloa mikä korostuu juuri tällaisissa otteluissa. Muutama turha menetys (yhteensä 5) iltaansa mahtuu, mutta 37 peliminuuttiin suhteutettuna ne eivät ole mitään. Ken Horton (22/9/1 tor./-7) heittää kirjaimellisesti "apinan" viimeinkin niskastaan jonnekin hevonkuuseen, toivottavasti todella pitkälle. Kaukoheitto nimittäin putoaa uransa ensimmäisessä kansainvälisessä ottelussa siihen malliin, että jatkopelejä on syytä itse kunkin kannattajan odottaa jo malttamattomana. Pieni kuvitteellinen kysymysmerkki päänsä päällä tahkonnut sentteri Tom Knight (11/6/3 s./3 tor./kentän paras plus-miinus -luku +12!) on hänkin ensimmäisessä suuressa näytön paikassa selviten hienosti. Virhevaikeuksista huolimatta juuri sellaista ryminää mitä joukkue tarvitsee. Korisliigan hurja vire ei ole jäänyt Nanterre-valmennukselta huomaamatta: Robert Arnold (14/8/5 s./2 tor./-12) on kovassa puristuksessa. Viisaana pelaajana hän malttaa mieltään ja ilta kääntyy positiivisen puolelle. Ensimmäinen iso peli hänellekin, se on muistettava. Penkiltä eloa tuo Marius van Andringa (4/1/1 s./1 tor./-1), joka pelaa rohkeasti. Kun vyöllä on vasta seitsemän liigaottelua, voidaan tänään nähtyyn tekemiseensä olla hyvinkin tyytyväisiä.
 
Muuta:
Ratkaisu ei näy tilastoissa, joissa Kataja on tarkempi kahden pisteen (40 %-34 %) ja kolmen pisteen (40 %-29 %) heitoissa, voittaa syöttötilaston (20-16) ja heiton torjunnat (8-2). Nanterre on hieman parempi levypalloissa (42-48) ja se selviää 9 menetyksellä (Kataja 17).
 
Katajan seuraava ottelu:
Sunnuntaina 9.11. LähiTapiola Areenalla, jolloin Korisliiga-ottelussa kohdataan Kauhajoen Karhu Basket ex-joensuulaisine Antti Kanervoineen, Juho Lehtorantoineen. EuroChallenge jatkuu viikon päästä Belgiassa.
 
> Ottelutilasto (FIBAEurope.com)


< Takaisin | Sivun alkuun