kataja basket club / uutiset
Tulosta sivu
< Takaisin | Uutiset 2000-01

Kori-lehti 5/2000 (23.10.2000)


Joensuun Kataja juhli 100-vuotista taivaltaan

Joensuun Urheilutalossa juhlittiin kahtena perättäisenä viikonloppuna Katajan 100-vuotisjuhlia. Virallinen juhla vietettiin 16.09., jolloin tuo kunnioitettava sata vuotta tuli täyteen. Juhlapuheissa muistutettiin, että koko Suomessa ei ole jäljellä kuin parisenkymmentä samanikäistä seuraa.
 
Juhlallisuuksissa lausuivat sanasensa mm. Europarlamentaarikko Marjo Matikainen-Kahlström sekä kaikille joensuulaisille tuttu paikallinen liikuntaneuvos Kalevi Eronen.
 
Läsnä olivat kaikki Katajan kokeneet koripallovaikuttajat mm. Eero Oksava, Martti Hämäläinen, Iiro Kuivalainen ja liittomme toiminnanjohtaja Pekka Litmanen.
 
- Erinomaista, että seura pystyy järjestämään näin mahtavat juhlat, tyytyväinen toiminnanjohtaja totesi juhlahumussa vanhoja tuttuja tavatessaan.
 
Juhlaohjelmaan kuului puheiden lisäksi musiikkiesityksiä sekä ansioituneiden muistamisia.
 
Musiikin voimin vietettiin myös iltajuhlaa Carelia-salissa. Lähes kolme tuntia kestänyt kavalkadi käsitti menneen vuosisadan musiikin sekä urheilun merkkipaalut.
 
Koripallo-Kataja juhli nykyisin ja entisin voimin
 
Koripalloilijat juhlistivat omalta osaltaan mittavan rajapyykin saavuttamista 100-vuotisjuhla turnauksessaan 23.-24.09. Kohti SM-sarjaa hamuava kotijoukkue otti viikonloppuna yhteen HiTechin, HoNsUn ja KTP:n kanssa.
 
Koska kyseessä oli historiallinen juhla, niin tottakai mukana olivat Katajan konkarit menneiltä vuosilta. Kari Viljakaisen organisoimassa tapahtumassa nähtiin vanhojen peliasujen lisäksi entisiä Katajalaisia mestaruussarjapelaajia.
 
Legendojen kohtaamiseen oli saapunut kiitettävä joukko "konkkapolvia" etunenässä monen joensuulaisen mielestä se ainut ja oikea jenkki eli Leon "Leksa" Huff.
 
- Kun saavuin Joensuuhun 70-luvun puolivälissä oli kaikki tietysti kovin uutta ja outoa, mutta te otitte minut loistavasti vastaan ja helpotitte minun oloani. Minun kotini on ja tulee aina olemaan täällä Joensuussa, kiitteli Leksa kavereitaan kiitospuheessaan illan aikana.
 
Parketilla kiisivät mm. tarkkakätinen Joensuun kaupungin halliesimies Heikki "Ukki" Härkönen (SM-sarjaa vuonna 1969-1970) ja maajoukkueessakin esiintynyt seuran oma kasvatti Juhani Mikkonen.
 
Kautta aikojen Katajan paidassa eniten pisteitä naputellut ja levyreitä kahminut Timo "Tankki" Tanskanen tyytyi valmentamaan Oksavan apuna Kataja Dream Teamia.
 
Nuoremmasta päästä mukana olivat mm omat kasvatit KTP:ssä mestaruudetkin napannut Petteri Forsblom sekä Jyväskylässä HoNsU:ssa pussitellut Harri Siitonen.
 
- Aivan loistava fiilis pitkästä aikaa tavata omia vanhoja pelikavereita, puhumattakaan siitä kun mukana olivat nuo todelliset joensuulaisen koripallon tekijät ja uranuurtajat, ihasteli Siitonen.
 
Kaikki mukana
 
Illan juhlavieraita eivät olleet ainoastaan entiset pelaajat ja valmentajat. Mukaan olivat tervetulleet pitkän uran seurassa palvelleet toimitsijat Reino Pussisen ja Tapani "Natu" Kärkkäisen johdolla.
 
Myös eniten koripalloharjoituksia urheilutalolla nähnyt hallin vahtimestari Pauli Lehikoinen oli kunniavieraana heittäen konkarien ottelun avausheiton.
 
Illan aikana vaihdettiin kuulumiset ja muisteltiin menneitä, mutta kävipä edustusjoukkueen nykyinen valmentaja Timo Heinonen konkarien tentissä. Kysymyksiä sateli ja kaikesta huomasi, että jokainen läsnäolija oli edelleen hengessä mukana nousua tavoittelemassa asuipa sitten tätä nykyä missä tahansa.
 
Mauri Aron historiikki julkaistiin
 
Pitkän linjan urheilumies, itsekin paljon koripalloa pelannut ja valmentanut, Mauri Aro pisti historian kirjoihin ja kansiin Katajan koripallovuodet 1960-1983.
 
301-sivuisesta opuksesta löytyvä niin seuran nousut kuin laskut.
 
- Sain kipinän kirjan tekemiseen Karjalaisen urheilutoimituksen eläkkeelle jääneeltä Honkasen Kalevilta sekä Koripalloliiton aluepäälliköltä. Oma merkityksensä oli tietysti myös sillä, että Iiro ja Mapi ovat tuon aikakauden henkilöistä päärooleissa, Aro kertoi.
 
Työstöön Arolta kului aikaa lähes 3000 tuntia, joten mies ansaitsee syvän ja nöyrän kumarruksen kiitoksena ahkeruudestaan.
 
Historian havinaa oli myös liikunnanlehtori Ilmari "Imppa" Jokisen työstämässä videossa, jossa Katajan Iiro Kuivalaisen valmentamat C-pojat juhlivat Suomen mestaruutta vuonna 1977.
 
Mestarijoukkueessa pelasi mm. itäisen alueen nykyinen puheenjohtaja Timo Elo.
 
- Kyllä siinä muistot tulvivat pintaan, ainakin kun pari tuon joukkueen kavereista pelailee jo rauhallisimmilla kentillä, Elo huokasi.
 
Samalle videolle Jokinen oli kerännyt vanhoja pelejä 70-luvun loppupuolelta - ajalta, jolloin Joensuun Urheilutalo pursui väkeä niin, että jonot luikertelivat pitkälle ulos asti.
 
Tuleva kausi näyttää, saadaanko susirajalle lisää mestaruussarjapelaajia, jotka voivat juhlia tulevaisuudessa vaikka Katajan 125-vuotisjuhlia.
 

 


< Takaisin | Sivun alkuun