kataja basket club / uutiset
Tulosta sivu
< Takaisin | Uutiset 2000-01

Kori-lehti 6/2000


Sarjan voittajalle tiedossa suora nousu mestaruussarjaan
Ennakkosuosikit divarin kärjessä

Kolmeentoista joukkueeseen typistynyt I divisioona kärsii hieman liian verkkaisesta ottelutahdista. Alkuperäinen joukkuemäärä oli 16, mutta sen jälkeen kun Korihait ja Pantterit nostettiin täyttämään mestaruussarjan tyhjät paikat, jäi jäljelle enää 14 joukkuetta. Tämäkään ei vielä riittänyt. Viime kaudella I divisioonassa pelannut Karhu-Basket pani pillit pussiin juuri ennen sarjan käynnistämistä ja näin divarin joukkuemääräksi jäi 13.
 
Kaksinkertaisen runkosarjan jälkeen voittajaa odottaa suora nousu SM-Korikseen. Kaksi seuraavaa joukkuetta pelaavat mestaruussarjan toiseksi ja kolmanneksi viimeistä yhdistelmää vastaan kaksinkertaisen sarjan, jonka kaksi parasta pelaavat pääsarjassa kaudella 2001-2002.
 
Joensuulla riittää haastajia
 
Miesten I-divisioonaa on tätä kirjottaessa pelattu noin kolmannes. Terävimmässä kärjessä ovat sinne etukäteisveikkailuissakin povatut Joensuun Kataja, Forssan Koripojat, Namika Turku ja Oulun HITECH.
 
Ehkä suurimpana suosikkina sarjaan lähtenyt Kataja on toistaiseksi kestänyt paineet ja johtaa sarjaa vain yhden tappion rasittamana. Tappio tuli jo sarjan toisessa ottelussa, kun Visa-Basket yllätti joensuulaiset Pirkkolassa.
 
Katajalta puuttui tuosta ottelusta nilkkavamman vuoksi sentteri Clifton Jones. Jatkossa gasellimainen tummahipiäinen on osoittautunut Katajalle elintärkeäksi pelaajaksi. Jones sijoittuu tilastojen kärkipäähän niin levyissä kuin kahden pisteen heitoissakin, sekä johtaa torjunta- ja riistotilastoa.
 
Joukkueen toinen jenkkivahvistus Carl Howell on eittämättä yksi sarjan parhaista pelaajista mitattiinpa sitä millä mittarilla tahansa.
 
Ulkomaan apujen lisäksi Katajan menestyksen takana ovat porukkaan kaivattua ryhtiä ja rutiinia tuonut takuuvarma takamies Jukka Toijala sekä valtavasti kehittynyt Kimmo Tolvanen.
 
- Etenemme tällä hetkellä (22.11.) aikataulussa, kertoo suoraan nousuun tähtäävän Katajan valmentaja Timo Heinonen.
 
- Joukkue on osoittanut olevansa yhtenäinen ja peli on pysynyt toistaiseksi hyvin kasassa, tästä kiitos hyvälle vaihtopenkille. Jokainen pelaaja on täyttänyt oman roolinsa hyvin, mutta toki kaikilla löytyy myös rutkasti parantamisen varaa, "Heiska" analysoi.
 
Muut kärkinelikon joukkueet ovat hävinneet toistaiseksi kaksi ottelua.
 
Perinteikkään Forssan vahvuus on ollut joukkueen tasaisuus. Valmentaja Jari Marjamäki luottaa korinteossa kokeneeseen heittokoneeseen Ari Mikkolaan sekä levypalloissa Anthony Dentiin.
 
- Toistaiseksi sarja on ollut tasainen ja uskon, että esimerkiksi Kauhajoki nousee vielä kärkikahinoihin. Meidän ongelma on ollut tuplaviikonloput. Olemme hävinneet molemmat sunnuntain matsit, harmistunut Marjamäki toteaa.
 
- Tavoitteena meillä on mennä kentälle, pelata siellä niin hyvin kuin osaamme ja sitä kautta voittaa otteluita, Marjamäki sanoo ja kertoo FoKoPon jatkavan ainakin toistaiseksi yhdellä jenkillä.
 
Risuja Forssan piiskuri antoi muutamalle divariseuralle, jotka eivät ole pystyneet toimittamaan ottelusta videota pelin jälkeen, vaikka säännöt näin edellyttävät.
 
Kotimainen Turku ja neljän ulkomaalaisen Oulu
 
Takavuosien pelikenttien virtuoosin Jan Kuokan ohjaksissa nuori Turun joukkue on pelannut erittäin lupaavasti johtotähtensä Sami Laaksosen johdolla. Ex-maajoukkuepelaajaa ovat tukeneet sentteri Ville Kaunisto sekä tuleva takamiestähti Samu Kaaresvirta.
 
Kaunisto on nuoresta iästään huolimatta paininut tasapäisesti vastustajien jenkkien kanssa ja nuorukaisella onkin edessään loistava tulevaisuus.
 
Myös armeijan harmaissa palveleva Arto Talvitie kuuluu Turun lupaavien nuorukaisten ryhmään.
 
- Kieltämättä kausi on käynnistynyt pelillisesti vähintäänkin hyvin. Tähtäämme mestaruussarjaan, mutta pelkästään kotimaisin voimin pelaten emme usko sinne pääsevämme. Ulkomaalaisen pelaajan otamme, jos talous antaa siihen mahdollisuuden, toteaa Namika Turun toiminnanjohtaja Pekka Valpola.
 
Oulu tekee kovaa tuloaan Suomen koripallokartalle. Hyvää juniorityötä tehnyt seura on kasvattanut rungon omista pelaajista ja täydentänyt sen kahdella jenkillä sekä parilla venäläisellä vahvistuksella.
 
- Saimme joukkueen lopullisesti kasaan todella myöhään eli sarjan alettua, joten siihen nähden olen tyytyväinen alkukauden menestykseen. Venäläispelaajilla on tämän syksyn mittainen sopimus ja heidän kohdalta tilanne tarkastetaan uudestaan joulutauolla, Jarmo Broström ilmoittaa.
 
Valmentaja Broströmillä on käsissään paketti, jolla voidaan vielä mennä pitkälle. Tiukassa paikassa joukkue voi luottaa muutama vuosi sitten suurten yliopistojen Final-Four tapahtumassa pelanneeseen James Voskuiliin.
 
- On myös hienoa, että saimme Hietalan Markun takaisin Ouluun. Myös omien kasvattien kehittyminen ilahduttaa. Heistä etenkin Santtu Keinäsen terävät otteet puolustuspäässä ovat lupauksia antavia, Broström jatkaa tyytyväisenä.
 
Tätä luettaessa on jo tiedossa kuinka kävi kärkijoukkueiden keskinäisissä otteluissa eli joulukuun alussa kun Joensuun susirajan miehet pelasivat Turussa ja Forssassa sekä kohtasivat kotonaan pohjoisen pojat Oulusta.
 
Sarjanousija Kauhajoki yllättänyt hyvillä otteilla
 
Pohjanmaan ylpeys Kauhajoen Karhu on ollut alkukaudesta positiivinen yllätys. Sarjanousija oli mukana aivan kärkikahinoissa, mutta tuplaviikonlopun vierasreissu Joensuuhun ja Kouvolaan ei tuonut pistepussiin lisäystä ja näin Mika Perälän luotsaamalle joukkueelle jäi hieman kirittävää.
 
Silmiinpistävää on ollut nuoren Antti Rantamäen hyvät otteet. Joukkueen jenkkikaksikko Eric Carr ja Greg Gibson on sarjan ehdotonta eliittiä.
 
Hyvinkään Ponteva on pelannut kohtalaisesti, ja omaa mahdollisuudet sotkea kärkikahinoita. Kolmoslinko Mika Nymanin johdolla hyvinkääläisten on kuitenkin petrattava peliään, mikäli he aikovat päästä karsimaan pääsarjapaikasta.
 
Kouvojen reservit Korikouvot pelaavat yhdellä ulkomaanavulla ja omilla nuorilla lupauksilla vahvistettuna kokeneella Mikko Sydänmaanlakalla.
 
Mukaan on mahtunut hyviä esityksiä, samoin kuin Tomi Kamisen valmentamalle kotimaiselle tulevaisuuden Torpalle. Vasenkätisessä Ville Tuomisessa on ainesta vaikka mihin.
 
Porvoon Tarmon peli lepää sarjan korikuninkuutta tavoittelevan Gary Browerin varassa. Muulta joukkueelta ei vain tahdo tulla aina riittävästi apuja. Kotonaan Tarmo on kuitenkin alati vaarallinen – tämän sai todeta mm. FoKoPo.
 
Keskisuomen "kolmosjoukkue" HoNsU aloitti sarjan Pekka Markkasen vartioidessa omaa koria. "Volkin" siirryttyä naapuriseura SäyRiin ja mestaruussarjaan on jäljelle jääneellä joukkueella kova työ voittojen napsimisessa.
 
Visa-Basket on ottanut arvokkaat päänahat vanhan herran Gerry Besselinkin johdolla niin Katajasta kuin Forssastakin. Vastapainoksi on tullut joukko tappioita etukäteen helpommille vastustajille.
 
Sarjan peräpäästä löytyvät Orimattilan Jymy ja S-Pantterit Helsingistä. Kotimaisin voimin sarjassa pelaavan Orimattilan Jymyn peli lepää Jarkko Sallisen varassa kun taas pääkaupungin S-Pantterien peli sielu on Dejan Krcevinac. Helsinkiläiset divarijyrät ovat osoittaneet viime aikoina piristymisen merkkejä surkean alun jälkeen.
 

 


< Takaisin | Sivun alkuun