kataja basket club / uutiset
Tulosta sivu
< Takaisin | Uutiset 2000-01

Kouvolan Sanomat 13.4.2000


Toijala jättää Kouvolan

Kouvoissa 21 kautta pelannut koripalloilija lähtee opiskelemaan Joensuuhun. Urheilijan ura jatkuu SM-sarjaan tähtäävän Katajan riveissä.
 
Kohti susirajaa.
Jukka Toijala suuntasi eilen aamupäivällä Kouvolasta Joensuun Katajan tiedotustilaisuuteen, jossa seura julkisti huippupelaajan siirtymisen riveihinsä. Joensuuhun Toijala muuttaa viimeistään elokuussa.
 
JARMO GRÅSTEN
kuva LUMIKKI HAAJA

 
Kouvojen on tultava jatkossa toimeen ilman seuran joukkueissa sen mestaruussarjahistorian jokaisena seitsemänä kautena pelannutta Jukka M. Toijalaa. 7-vuotiaasta lähtien 21 kautta Kouvoja edustanut Toijala toteuttaa suunnitelmansa ja lähtee opiskelemaan Joensuun yliopiston opettajankoulutuslaitokseen. Koripalloilua Toijala ei suinkaan jätä, vaan hän teki keskiviikkona 2+1 vuoden sopimuksen SM-sarjan tavoitteekseen ottaneen 1. divisioonan Joensuun Katajan kanssa.
 
Koripalloilussa puhutaan pelinjohtajista, mutta harvalla seuralla on todellista johtajaa takamiehen paikalla edes SM-sarjassa. Jukka Toijala on kuitenkin ollut Kouvoille nimenomaan pelinjohtaja.
 
Kouvot kahteen mestaruuteen (94–95 ja 98–99) valmentanut Risto Piipari on todennut, että Toijalassa hänellä oli toinen valmentaja kentällä, joka helpotti joukkueen peluuttamista huomattavasti. Piiparin aikana Kouvojen aikalisillä kävi niinkin, että Toijala otti valmentajan taulun käteensä ja piirsi sille kuviot ja sen jälkeen miehet marssivat kentälle.
 
Kouvojen valmentajana jatkava Timo Nieminen osaa myös arvostaa Toijalaa.
 
Ei mikään helppo päätös
 
– Ei päätös lähteä opiskelemaan ollut minulle helppo, mutta olisin tyhmä ellen ajattelisi tulevaisuutta ja kouluttaisi itseäni vakituiseen ammattiin, Toijala sanoi.
 
Toijalan sai vielä kerran miettimään Joensuuhun muuttamista Kouvolasta tarjottu työpaikka ja vasta viime vuonna hyväksytty mahdollisuus siirtää opiskelujen alkua. Aikaisemmin vain armeija tai raskaus muutti opiskelujen aloittamista.
 
– Nyt tuntui hyvältä hetkeltä valmistautua opiskeluun, jota en ole tehnyt kuuteen vuoteen, joten siinäkin on opettelemista. Näkymät ovat sellaiset, että 5–6 vuoden kuluttua opettajan paikkoja on hyvin tarjolla, pohti Toijala, joka läpäisi yliopiston pääsykokeet viime syksynä.
 
Toijalalla on myös verenperua opettajissa, sillä hänen isänsä on rehtorina Kouvolassa ja edesmennyt isoisäkin oli opettaja. Lopullisesta ammatistaan Toijala ei kuitenkaan ole täysin varma, mutta kaksivuotiset perusopinnot ovat ainakin edessä, jonka jälkeen erikoistuminen joko opettajaksi tai muulla alalla tuovat lisää opintovuosia.
 
Ei suinkaan jäähdyttelemään
 
Joensuun Katajan kanssa Toijalan solmima sopimus pohjautuu ilmiselvästi kahteen ensimmäiseen vuoteen Pohjois-Karjalassa. Katajan kova tavoite motivoi häntä.
 
– En suinkaan lähde Katajaan jäähdyttelemään, vaan auttamaan seuraa sen tavoitteessa. Kataja on käsittääkseni hankkimassa yhtä SM-sarjatason pelaajaa, EU-pelaajaa ja kahta amerikkalaista. Suunnitelmat siellä ovat realistisella pohjalla, Toijala selvitti.
 
Toijalalle tärkeää oli sekin, että Timo Heinonen on Katajan valmentaja. Entinen huipputakamies osaa hommansa ja on ammattimies valmentajana. Toijala tutustui Katajan kuvioihin sen harjoituksissa jo viime kesänä.
 
– Pelaamalla rahoitan tietysti samalla opintojani. Jonkinlainen ajatus minulla on valmentamisesta tulevaisuudessa. Voisin siinä käyttää kokemustani hyväkseni.
 
Joensuusta on pitkät pelimatkat joka puolelle Suomea, mutta Toijala aikoo ottaa ne lukuaikana. Vilpittömät onnentoivotukset hän lähettää Korikouvoille, joka pelaa 1. divisioonan karsinnoissa ensi viikonvaihteessa Tampereella.
 
– Jos pojat nousisivat, tulisi minulle yksi mieluinen Kouvolan reissu ohjelmaan.
 
Katajaa potkaisi onni
 
Kataja ei luonnollisesti voi kuin arvostaa saamaansa pelaajaa. Harvoin 1. divisioonaan suunnistaa täydessä kunnossa oleva Suomen parhaisiin koripalloilijoihin lukeutuva pelaaja. Toukokuussa 28 vuotta täyttävällä Jukka Toijalalla on takanaan Kouvoissa 214 SM-sarjaottelua, 55 playoffs-ottelua, kaksi mestaruutta, kaksi hopeaa ja Suomen cupin voitto. Viime kaudella hän teki ranskalaisen visiitin belgialaiseen Houthaleniin, josta palasi ennen vuodenvaihdetta voittamaan mestaruutta Kouvoille.
 
A-maajoukkueessa Jukka Toijala on esiintynyt kolme ja 22-vuotiaiden maajoukkueessa 27 kertaa. Nuorten joukkueessa hänellä onkin yksi mieluisimmista muistoista.
 
– Pääsimme EM-kisoihin ja sijoituimme 10:nnelle tilalle. Voitimme kisoissa Israelin ja Kreikan. Pääsyn kuuden parhaan joukkoon esti tappio isäntämaa Slovenialle, jonka joukkueesta pari pelaajaa pääsi NBA:han ja loput pelaavat todennäköisesti yhä euroliigoissa. Suuri yllätys oli silloin, kun pudotimme kisoista Liettuan, muisteli Toijala arvostamansa Henrik Dettmannin valmentamaa joukkuetta, jossa pelasi suomalaisittain edelleen kovia nimiä, kuten Larkio, Vertio, Möttölä, Laaksonen, Lehtonen...
 


< Takaisin | Sivun alkuun