kataja basket club / uutiset
Tulosta sivu
< Takaisin | Uutiset 2000-01

Karjalainen 5.3.2001


Suunnitelmallisuus toi kauniin hedelmän

Kari Haavisto

 
Joensuun Katajan paluu koripallon SM-sarjaan on kiitos suunnitelmallisesta ja ammattitaitoisesta työstä. Edellisen SM-sarjakauden 1982–83 jälkeen laji on Joensuussa elänyt enemmän tai vähemmän laman kourissa. Heikoimmillaan Kataja vajosi II divisioonaan saakka. Mikko Kurki luotsasi Katajan SM-sarjakarsintaan kausilla 1993–94 ja 1996–97. Ensimmäinen yritys tyssäsi niin pelilliseen puoleen kuin liiton tasonmittausjärjestelmään, toinen vain pelilliseen. Pohja lopulliselle paluulle eliittiin oli kuitenkin luotu. Kataja alkoi jo kauden 1997–98 aikana rakentaa pohjaa kolmivuotiselle projektille, joka huipentuisi nousuun tänä keväänä.
 
Taustat rakennettiin kuntoon ja valmentajaksi hankittiin entinen SM-sarjajyrä Timo Heinonen. Joukkuetta on vuosittain vahvistettu "Heiskan" toiveiden mukaisesti määrätietoisesti, mutta kuitenkin maltillisesti. Liian suuria muutoksia ei ole sorruttu kerralla ja se on osoittautunut oikeaksi tieksi. Silti nousua juhlivat tänä keväänä tuosta alkuperäisestä joukkueesta vain Janne Valtonen, Kimmo Tolvanen ja Mika Piironen.
 
Kataja olisi urheilullisesti ajatellen kenties voinut nousta pääsarjaan jo aikaisemmin. Sitä eivät kuitenkaan halunneet sen kummemmin valmentaja kuin seuran taustatkaan. Joukkue ei vielä esimerkiksi viime keväänä olisi ollut valmis SM-sarjaan. Liian aikaiset nousujuhlat olisivat voineet kääntyä pahaksi krapulaksi ja pahimmassa tapauksessa täydelliseksi katastrofiksi.
 
Nyt kaikki on toisin. Katajan joukkue on – jopa ilman ainuttakaan vahvistusta – valmis pelaamaan SM-sarjassa 18 vuoden tauon jälkeen. Seuran taustat ja talous ovat niin hyvässä kunnossa, että saman voi esittää vain muutama seura koko maassa. Kataja pystyy myös vahvistamaan joukkuettaan parilla, kolmella uudella pelaajalla.
 
Vanhat ajat eivät koskaan palaa, mutta olisi hienoa päästä kokemaan se 1970-luvun tunnelma, josta kaupungilla yhä puhutaan. Uskon, että nykyisen tasoisella asioidenhoidolla Kataja on ansainnut paikkansa SM-sarjassa menestyvänä joukkueena ja saa taakseen monilukuisen yleisön tuen. Tämä nousu on kiitos suunnitelmallisuudesta. Maltti oli valttia, eikä nousun kanssa hätäilty. Kataja on tällä hetkellä parhaiten ja ammattitaitoisimmin hoidettu joensuulainen palloiluseura.
 
Onnellisin mies hämärtyvässä sunnuntai-illassa oli varmasti Eero Oksava, joka on nähnyt seuran nousut ja laskut vuosikymmenten ajalta niin pelaajana, valmentajana kuin nyt puheenjohtajanakin.
 
Tervetuloa takaisin huipulle!
 
© Karjalainen
 


< Takaisin | Sivun alkuun