kataja basket club / uutiset
Tulosta sivu
< Takaisin | Uutiset 2000-01

Kori-lehti 2/2001


Kataja nousi SM-sarjaan 18 vuoden tauon jälkeen

Kolme vuotta sitten Joensuun Katajassa puntaroitiin, että jotakin radikaalia on tehtävä. Vanhalla kaavalla jatkamisessa nähtiin hiljaisen hiipumisen vaara. Tuumailun tuloksena polkaistiin käyntiin SM-sarjaprojekti, joka tähtäsi nousuun kauden 2000-2001 päätteeksi.
 
Projekti kantoi kauniin hedelmän, kun Kataja varmisti nousunsa SM-Korikseen kauden viimeisessä kotiottelussaan FoKoPoa vastaan maaliskuun ensimmäisenä viikonloppuna.
 
Joensuun Katajan koripallojaoston puheenjohtajalle Eero Oksavalle nousu SM-sarjaan Katajan riveissä oli jo neljäs. Aiemmat kokemukset nousuhuumasta tulivat pelaajana 1969 ja 1976 sekä valmentajana 1982.
 
- Kieltämättä nyt on hieno tunne. Saavutimme sen, mitä tavoittelimme eli sarjanousun, lähes liikuttunut Oksava kertoo.
 
Oksava muistuttaa, että paluu pääsarjaan ja parrasvaloihin on hieno asia koko seuralle, mutta samalla myös itäiselle alueelle sekä koko lajille. On ilahduttavaa, että pääsarjataso leviää maantieteellisesti.
 
Suunnitelmallinen SM-sarjaprojekti onnistui
 
Katajan SM-sarjaprojektin käynnistysvaiheessa 1998 Koripalloliitosta saatiin apua seuran toimintojen kehittämiseen "Seuraava Askel" - ja "Basket Finland 2000" -ohjelmien kautta.
 
- Hankkeen tueksi saatiin tehokas tukiryhmä ja heidän myötävaikutuksellaan laajapohjainen pääyhteistyökumppaneiden joukko, joka sitoutui kolmivuotiseen projektiin. Suunnitelman kulmakivinä olivat lisäksi tehokas valmennus, seuratoiminnan tehostaminen ja edustusjoukkueen vahvistaminen sekä suvaitsevaisuuden lisääminen ja Joensuu-kuvan kohentaminen, kertoo Oksava projektin alkuajoista.
 
- Tukijat jaksoivat uskoa hankkeen läpiviemiseen kaiken aikaa ja sitä kautta seuran talous on tukevalla pohjalla ensi kauteen lähdettäessä. SM-Koriksessa menestymisen ehdoton edellytys on tarkka taloudenhoito. Seuran terve talous ja hyvä maksuvalmius ovat pitkällä tähtäyksellä myös pelaajien etu, Oksava painottaa tarkan talouden merkitystä.
 
- Seuratoiminta ja juniorityö ovat myös kehittyneet myönteiseen suuntaan. Näillä osa-alueilla on kuitenkin vielä parantamisen varaa, Oksava jatkaa. Erityisen iloinen olen suvaitsevaisuustyöstämme saamastamme myönteisestä palautteesta.
 
Kolme vuotta sitten 17 miljoonalla markalla kunnostettu urheilutalo tarjoaa myös erinomaiset puitteet lajin uudelle nousulle Joensuussa. Tosin katsomotilat saattavat käydä ahtaiksi, mikäli 1970-luvun tunnelma palaa Katajan kotiotteluihin SM-Korikseen nousun myötä.
 
Luottavaisin mielin SM-Korikseen
 
Sekä puheenjohtaja Oksava että kolme vuotta miesten joukkueen päävalmentajana toiminut Timo Heinonen luottavat Katajan mahdollisuuksiin ensi kauden SM-Koriksessa.
 
- Uskon, että Kataja voi menestyä SM-Koriksessa melko pitkälle nykyisellä pelaajarungollaankin. Etsimme yhtä-kahta SM-sarjatason vahvistusta edellyttäen tietysti, että nykyinen joukkue pysyy kasassa. Joukkuetta ei pidä missään nimessä muuttaa liikaa, toteaa päävalmentaja Heinonen.
 
- Seura on tehnyt kiitettävästi töitä luodakseen puitteet nousulle ja menestymiselle ylemmällä sarjatasolla. Katajassa on esimerkiksi aina sisäistetty koripallon ja opiskelun positiivinen vuorovaikutus. Tätä pyritään tietoisesti hyödyntämään niin joukkueen rakentamisessa kuin harjoittelun ja opiskelun rytmittämisessä, kiittää Heinonen Katajan organisaatiota.
 
- Erityisesti puheenjohtaja Eero Oksava, joukkueenjohtaja Jukka Törmälä ja taustaryhmän vetäjä Jarkko Miinin ovat olleet ne henkilöt, jotka ovat taanneet minulle työrauhan. Kiitos kuuluu kuitenkin kaikille niille, jotka ovat mukana olleet, jakaa Heinonen kunniaa noususta.
 
Joukkueen kapteeni Janne Valtonen on myös innoissaan tavoitteena olleen sarjanousun varmistumisen jälkeen.
 
- Nousun takuuna olivat mielestäni erinomaiset hankinnat Jukka Toijala ja Clifton Jones sekä huomattavasti viime kaudesta parantanut Carl Howell.
 
Vaikka nousu pääsarjaan tuntuu hienolta, joukkueen tehopelaajiin lukeutunut Kimmo Tolvanen rauhoittelee selkääntaputtelijoita.
 
- Ei tässä vielä ole mitään voitettu. Aika näyttää, mitä osataan. Tärkeää olisi pystyä nostamaan Katajan koripallokulttuuria entisestään. Tämän kauden menestykselle tulevaisuutta on kuitenkin hyvä rakentaa.
 


< Takaisin | Sivun alkuun