kataja basket club / uutiset
Tulosta sivu
< Takaisin | Uutiset 2001-02

Forssan Lehti 28.9.2001


FoKoPo SM-sarjan tilastokummajainen

Pasi Rakkolainen

 
Kahden divisioonakauden jälkeen koripalloilun SM-sarjaan palannut Forssan Koripojat voidaan näin kauden alussa nimittää SM-sarjan tilastokummajaiseksi. FoKoPo:n joukkue on monessa tilastossa ensimmäisenä - tai viimeisenä - riippuen siitä, miten päin tilastoja halutaan lukea.
 
Tilastojen mukaan FoKoPo:lla on sarjan lyhin, nuorin, kokemattomin, omavaraisin ja halvin joukkue. Viikonloppuna alkavassa SM-sarjassa paljastuu, miten paljon noilla numeroilla on vaikutusta kauden tärkeimpään tilastoon, sarjataulukkoon. Jos FoKoPo:n kuviot loksahtavat kohdalleen, voi nousija kivuta taulukon puoliväliin. Mutta jos poikaporukka osoittautuu raakileeksi, on FoKoPo sarjataulukon kärjessä vain, kun lehden kääntää ylösalaisin.
 
Edellä lueteltujen tilastojen mukaan FoKoPo on SM-sarjan ainoa joukkue, jonka keskipituus jää alle 190 sentin, 188,2:een. FoKoPo:n keski-ikä, 20,6 vuotta, on sekin sarjan alhaisin. Kun kokemusta mitataan pelattujen SM-sarjapelien määrällä, jäävät forssalaiset tässäkin tilastossa pienimpään lukemaan, kun Sami Marjamäen, Jyrki Perälän, Kari Leppäkosken ja Tuomas Mänttärin yhteenlaskettu SM-sarjapelien määrä jää 274:ään. Esimerkiksi toinen SM-sarjatulokas, Joensuun Kataja, pääsee Jukka Toijalan ja Sami Laaksosen ansiosta yli 500 peliin.
 
FoKoPo on tilastojen ääripäässä myös omavaraisuudessa, kun 12 pelaajan kokoonpanossa ovat kahta amerikkalaista lukuunottamatta kaikki seuran omia kasvatteja. Forssalaiset tekevät selvän eron muihin myös joukkueen hinnassa: FoKoPo on Lappeenrannan NMKY:n ohella ainoa seura, joka ilmoittaa selviytyvänsä SM-sarjakaudesta alle miljoonan markan budjetilla. Lappeenrannan budjetti on 800 000 markkaa, mutta FoKoPon vain 620 000 markkaa eli kahdeksan kertaa vähemmän kuin viiden miljoonan budjetilla porskuttavan Hongan.
 
Pelirutiinia ja voittamisen taitoa divarista
 
FoKoPo:n valmentajana jo viidettä kautta toimiva Jari Marjamäki ei hätkähdä noista tilastoista, vaan nostaa ne osittain jopa FoKoPo:n vahvuuksiksi.
 
- Vaikka olemme nuori ja SM-sarjassa kokematon joukkue, on pojilla kuitenkin kahdelta viime kaudelta todella paljon peliminuutteja ykkösdivisioonasta. Siellä jokainen pääsi näyttämään kykyjään, hankkimaan pelirutiinia ja opettelemaan myös voittamista, Marjamäki korostaa.
 
- Omavaraisuuden seurauksena joukkue tuntee toisensa läpikotaisin ja pelitapa on jokaisella selkärangassa. Vain amerikkalaiset pitää opettaa systeemeihin sisään ja tässä työssä olemme jäljessä aikataulusta, kun toinen jenkki saatiin mukaan vasta torstaina.
 
- SM-sarjan 14 joukkuetta voidaan jaotella niin, että meidän lisäksemme Pyrbasketin ja Pussihukkien joukkueet on vuosien aikana rakennettu, muut joukkueet on koottu, Marjamäki määrittelee.
 
Lähtökohdat paremmat, mutta riittääkö se menestykseen?
 
FoKoPo:n edellinen SM-sarjakausi, 1998-99, oli surkea, kun joukkue voitti karsintasarja mukaanlukien 46 pelistään vain kolme.
 
Tuolloin FoKoPo oli heikolla miehistöllään käytännössä tuhoon tuomittu jo kauden alussa. Nyt lähtökohdat ovat selkeästi paremmat, sillä joukkueessa on enemmän pelimiehiä. Se ei silti vielä takaa menestystä, eivätkä nuoruus, lyhyys ja kokemattomuus tuo nousijalle yhtään lohdutuspistettä. Valmentaja ei tunnusta kuitenkaan olevansa huolestunut.
 
- Pelillisellä puolella ei ole mistään huolestunut. Meidän ylivoimainen vahvuutemme on se, että pystymme pelaamaan lukuisilla erilaisilla yhdistelmillä, kun moni kaveri kykenee pelaamaan useilla eri paikoilla. Eri kombinaatiot toimivat, kunhan vain saamme korin alle sen verran pituutta, että levypallot hoidetaan kotiin, Marjamäki analysoi.
 
Tähän tehtävään FoKoPo on pestannut kaksi Amerikan apua, 194-senttisen Clifford Grayn ja liki parimetrisen erittäin kimmoisaksi eilen ensimmäisissä harjoituksissa osoittautuneen Renaldo Johnsonin. Kaksikon tehtävänä on siivota korinalustaa eli kaapia levypallot ja tyrmätä vastustajien isot miehet.
 
- Jos jenkit hoitavat hommansa ja kaikki pysyvät terveenä, pidän jopa kahdeksan parhaan joukkoon pääsyä täysin realistisena. Perustavoitteenamme on tietysti säilyttää sarjapaikka ja tämän tavoitteen saavuttamisessa ovat kotipelit avainasemassa, Marjamäki määrittelee.
 
Arvoitukselliset ennakkoasetelmat
 
SM-sarjasta putoaa viime kauden tapaan runkosarjan jumbo suoraan ja sijoille 12-13 päätyvät joutuvat karsintasarjaan. Marjamäen mielestä SM-sarja on etukäteen kerrankin niin tasainen, että joukkueiden paremmuusjärjestystä on vaikea ennakoida.
 
- Honka ja Lahti ovat suosikkeja, vaikka Hongan runko on aika kapea ja Lahdella puolestaan on katastrofiainekset siinä, että sillä on nippu pelureita, joka ovat tottuneet pelaamaan eivätkä istumaan vaihtopenkillä. Kaikkien varmimmin kolmen parhaan joukkoon menee Marjamäen mielestä sunnuntain avausvastus Pussihukat.
 
- PuHu on monivuotisella työllä jalostettu Suomen nopein joukkue. Meiltä ei kuitenkaan edes PuHu juokse jalkoja alta, Marjamäki lupaa.
 
© Forssan Lehti
 


< Takaisin | Sivun alkuun