kataja basket club / uutiset
Tulosta sivu
< Takaisin | Uutiset 2001-02

Karjalan Heili 16.9.2001


Kataja näytti jo osaamistaan

Esko Kähkönen

 
Koripallon SM-sarjaan noussut Joensuun Kataja on jo antanut ensimmäiset näytteet kypsymisestä uuteen haasteeseensa. Vastustajat ovat saaneet sulateltavakseen tulokkaan selviämisen Suomen Cupissa neljän parhaan joukkoon.
 
Heinonen, Laaksonen ja ToijalaKatajan valmentaja Timo Heinonen (vas.) toteaa Sami Laaksosen ja Jukka Toijalan olevan joukkueen henkiset johtajat, jotka ovat hankkineet auktoriteettinsa tekojen kautta.
 
- Näytöistä huolimatta olemme kuitenkin yhä haastajia. Yhtään sarjapeliä ei ole vielä pelattu, joten syytä ei ole käydä liian kuumina. Lähdemme mukaan nöyrinä, mutta emme nöyristellen, Katajan valmentaja Timo Heinonen rauhoittelee innokkaimpia selkääntaputtelijoita.
 
Realistisesta näkemyksestään huolimatta valmentaja ei kiellä omiensa iskukykyä.
 
- Joukkueen tahtotila menestyä on hyvässä mallissa. Pelikuvioiden hitsautumisessa on vielä tekemistä. Kokonaisuudessaan olemme kuitenkin aika hyvin aikataulussa.
 
Nyt alkaa sisäänajo
 
Katajan tuore menestys cupin turnauksessa Salossa syntyi varsin erikoisista lähtökohdista. Jukka Toijala oli pelien alla maajoukkuekuvioissa ja joukkueen uusi vahvistus Sami Laaksonen joutui pitmään reilut kaksi viikkoa harjoittelutaukoa reiden revähdystä potiessaan.
 
Jukka ja Sami näyttivät heti mitä ovat miehiään ollen vastustajille lähes pitelemättömiä. Ja muut tekivät rinnalla omaa hyvää työtään.
 
- Syksyn treenit ovat olleet sikäli erikoisia, että porukka on ollut vain yhden viikon kokonaisuudessaan paikalla. Nyt alkaa sitten se lopullinen sisäänajo.
 
Ennen syyskuun lopulla tapahtuvaa sarja-avausta Katajalle tulee kaikkiaan kymmenen harjoituspeliä. Jo pelattujen Viron, Nokian ja Salon turnausten jatkeeksi tänä viikonvaihteena pelataan kotikentällä BC Nokiaa ja Viron ykkössarjan Ehitustööriistiä vastaan. Viimeisessä virityksessä kohdataan sitten Lahti vieraissa.
 
Sami listan ykkösmies
 
Sarjatulokkaaksi Kataja on uudistanut joukkuettaan varsin vähän. Sami Laaksosen ohella toisena uutena miehenä joukkueeseen on tullut vain Ilari Lahtinen Hyvinkäältä.
 
- Molemmat miehet sopivat hyvin systeemeihimme. Toivotuista vahvistuksista Sami oli listan ehdoton ykkösmies.
 
Laaksosella olisi ollut varmasti vientiä muuallekin, mutta lottopotti osui Joensuuhun.
 
- Opiskelupaikan saaminen Joensuusta ratkaisi valinnan Katajan hyväksi. Eikä tässä muutenkaan ole ollut suurempaa kulttuurishokkia. Maantieteellisesti tosin on kaukana kotoa ja pelimatkat jatkuvat entisestä, Salon Vilppaan kasvatti toteaa.
 
Samilla oma tavoitteensa
 
Sarjapaikan säilyttäminen on joensuulaisille ilman muuta se ensimmäinen tavoite, vaikka seuran virallista tavoitetta ei ole vielä kirjattu. Sami Laaksosella on oma tuttu haasteensa.
 
- Olen ollut kuudesti neljän parhaan joukkoon yltäneessä joukkueessa, joten ei kai tuosta auta tinkiä, 27-vuotias ja 195-senttinen pelimies antaa tavoitetta joukkuetovereilleen.
 
Sami on pelannut vasta kaksi ottelua uuden joukkueensa rivissä. Tämä on antanut kuitenkin jo tietyn kuvan missä mennään.
 
- Jalkeilla on aivan potentiaalinen joukkue. Cupissa jo neljän joukkoon yltäminen ei sinänsä yllättänyt. Sen sijaan lähes parinkymmenen pisteen voitto salolaisista oli jo suurempi paukku.
 
Vain pienin muutoksin
 
Nyt pari viikkoa ennen sarjan käynnistymistä katajalaiset panostavat joukkueen kokonaispyöritykseen. Eli tavoitteena on mahdollisimman suuren hyödyn saavuttaminen aina kulloiseenkin tilanteeseen.
 
- Tässä opetellaan erilaisia painotuksia. Esimerkiksi Salon-turnaus antoi viitteitä Valtosen Jannen uudenlaisesta käyttämisestä. Paljon ei entisestä ole kuitenkaan muutettu, Timo Heinonen korostaa.
 
Valmentajalla on selvä näkemys joukkueensa vahvuuksista.
 
- Lähtökohtana on tasaisuus molemmissa päissä eli niin hyökkäyksissä kuin puolustuksessa. Tärkeää on vastuun jakaminen eli jokaisen sitoutuminen aina kulloiseenkin tilanteeseen. Jos korinteko tökkii niin ensimmäisenä ei katsota jenkkikaksikkoon. Kyllä siinä voi jokainen vilkuilla omaan peiliinsä.
 
Erilainen julkisuus
 
Vaikka Heinosella on käytettävänään sellaiset henkiset johtajat kuin Toijala ja Laaksonen on muu joukkue varsin kokematon pääsarjatasolle.
 
- Totuttelu uuteen vie varmasti oman aikansa. Jo sarjan saama erilainen julkisuus on oma arvomaailmansa. Kotikenttä on selvä etu, mutta siinäkin on haasteensa. Cupin finaaliturnauksen saaminen Joensuuhun toisi osaltaan tarvittavaa rutiinia.
 
Joensuulaiset veikkaavat aika tasaista sarjaa. Esimerkiksi sarjan tyveen ei ole luvassa yhtään selkeää heittopussia.
 
Keskiviikkopelit uutta
 
SM-sarjan pelipäivinä ovat pääsääntöisesti sunnuntai ja keskiviikko. Nuo arki-iltaottelut pitkine matkoineen ovat töissäkäyville amatööreille oma rasitteensa.
 
- Meille runkosarjassa sattuu onneksi vain neljä keskiviikon vieraspeliä. Positiivista tässä systeemissä on se, että otteluihin valmistautuminen helpottuu kun on välipäiviä toisin kuin pelien pyöriessä lauantai-sunnuntai -tahtiin. Muutama tuplakierros mahtuu kyllä tähänkin kauteen.
 
Sarjan erikoisuus on se, että välillä on pitkiä taukoja ja sitten taas pelataan tiiviiseen sumaan. Mutta tämä ei aiheuta ylimääräisiä yöunen menetyksiä joensuulaisleirissä.
 
- Tällaisia asioita on turha miettiä. Pelataan siihen tahtiin miten homma on määrätty, Timo Heinonen toteaa.
 
© Karjan Heili
 


< Takaisin | Sivun alkuun