kataja basket club / uutiset
Tulosta sivu
< Takaisin | Uutiset 2008-09

Mauri Aro 23.11.2008


Martti "Mapi" Hämäläinen

Martti "Mapi" Hämäläinen menehtyi vaikean, pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana 11.11.2008 kotonaan Hammaslahdessa. Martti oli syntynyt Kivilahden Simanassa 25.06.1936.
 
Martti kirjoitti ylioppilaaksi Joensuun lyseosta 1956. Hän lähti opiskelemaan Helsingin Yliopiston voimistelulaitokselle v. 1956 ja valmistuttuaan toimi Joensuun Lyseon liikunnan lehtorina vuodesta 1963 aina eläkkeelle jäämiseen 1996 saakka.
 
Martti Hämäläinen oli jo kouluaikoinaan monipuolinen urheilija. Hän pelasi JMP:ssä pesäpalloa ja harrasti yleisurheilua. Pika- ja aitajuoksijana hän saavutti monia piirinmestaruuksia. Kouluaikana Mapin pääläjiksi tuli koripalloilu. Pohjois-Karjalan koripalloilun historiaa Martti teki Lyseon poikien kanssa voittamalla Koripalloliiton Nuorten SM-hopeaa v. 1954 Pyhäselän Reiman nimissä. Poikia valmensi oma voimistelunopettaja Kauko Ryhänen.
 
Martti vaikutti suuresti Katajan ja Joensuun koripalloilun kehittymiseen. Hänen aikanaan Lyseon pojat menestyivät Koripalloliiton koululaisten kilpailussa hyvin - Lyseo oli Suomen Mestari v. 1981 ja kahdesti pojat toivat hopea- ja pronssimitalit Joensuuhun.
 
Ansaitusti voidaan sanoa, että Martti Hämäläinen oli Katajan koripalloilun voimahahmo 1960-80 luvuilla. Varsinkin 1970-luku oli Joensuun koripalloilun kulta-aikaa, jolloin Mapi yhdessä edesmenneen kollegan Iiro Kuivalaisen kanssa pelasivat Joensuun Suomen koripallokartalle – Koripallo-Kataja mestaruussarjassa vuosina 1976-79 valmentajanaan Martti Hämäläinen, Lyseon ja Katajan juniorit saavuttivat lukuisia Koripalloliiton mestaruuksia sekä hopea- ja pronssimitaleita.
 
Tällä vuosikymmenellä ei moni muu seura yltänyt Katajan saavutuksiin.
 
Mestaruussarjassa hän pelasi 1960-luvulla ja 1970-80 luvuilla hän toimi erittäin ansiokkaasti valmentajana, liiton kouluttajana ja oli myös maajoukkueen valmennustehtävissä mm. Suomi-Viro -maaottelussa.
 
Martti Hämäläinen sai ansioistaan koripalloilun saralla Koripalloliito Kultaisen ansiomerkin v 1986.
 
Työssään Martti oli hyvin pidetty ja arvostettu opettaja niin oppilaiden kuin opettajien keskuudessa. Hänellä oli taito käsitellä kaikkia oppilaitaan kannustavasti ja ohjaavasti ja hänen huumorinsa auttoi monen ”karikon” yli.
 
Eläkevuosinaan Martti ja Eila ostivat Unkarista Geresdlakin kylästä pienen maatilan, missä oli paljon hedelmäpuita, marjapensaita ja viiniköynnöksiä, joissa riitti kesän ja syksyn aikana paljon töitä.
 
Martti osallistui aktiivisesti kunnan ja kyläläisten eri tapahtumiin tuoden samalla Suomi-tietoutta, mm. saunan, karjalanpiirakat, kyläläisille. Mapi oli kulttuuripersoona. Tämän huomasi myös Suomen suurlähettiläs Budapestissa mainiten eräässä tilaisuudessa, että "Martti Hämäläinen on toimillaan levittänyt Unkarissa Suomi-tietoutta enemmän kuin kukaan muu". Ja vastaavasti Mapi teki Unkaria tunnetuksi täällä Joensuussa.
 
Mapi tuki Geresdlakin kyläkoulua ja koululaisia lahjoittamalla urheiluvälineistöä koulun ja oppilaiden käyttöön. Kyläläiset nimittivätkin hänet toimistaan Geresdlakin eri tapahtumissa "Kunniakyläläiseksi".
 
Kirjoittaja on Mauri Aro, Martti Hämäläisen koulu- ja opiskeluaikainen pelikaveri sekä monivuotinen ystävä
 

< Takaisin | Sivun alkuun